Victor Ponta: Lider sau om politic! Un interviu de Floriana Jucan

Victor Ponta: Lider sau om politic! Un interviu de Floriana Jucan

0 261
 
 
Victor Ponta: Lider sau om politic
de Floriana Jucan
 
„He has a vision” a fost concluzia generală pe care toÈ›i interlocutorii au rostit-o despre Victor Ponta, la sfârÈ™itul întâlnirilor pe care le-a avut recent în vizita din statele unite ale americii. Am vorbit cu premierul despre această viziune abordând teme de politică externă È™i controverse interne. Un interviu exclusiv pentru Q Magazine, pe axa Washington-BucureÈ™ti.
 
Mă inspiră Polonia şi Turcia
Rep: SunteÅ£i la capătul unui an în care v-aÅ£i întâlnit cu aproape toÅ£i omologii dvs. 
importanÅ£i din Europa, din China ÅŸi, de curând, chiar cu vicepreÅŸedintele SUA, Joe Biden. Făcând o comparaÅ£ie, care ar fi modelul dumneavoastră de politică guvernamentală? Sigur, lipseÅŸte o vizită la Moscova, dar ar putea fi putinismul un model pe care l-aÅ£i promova în România?
Victor Ponta: Nu, categoric nu, Rusia nu seamănă în niciun caz cu nicio altă Å£ară din regiune ÅŸi modelul pe care eu îl am în vedere pentru dezvoltarea României este un model apropiat ca dezvoltare ÅŸi ca dimensiune de Å£ara noastră. Mă inspiră, de pildă, ÅŸi încerc să folosesc lucrurile bune din modul în care în ultimii ani Polonia, sub Donald Tusk, s-a dezvoltat, dar ÅŸi, privind un pic mai sus, la lucrurile foarte bune făcute în ultimii ani în Turcia. Cred că Polonia ÅŸi Turcia sunt ţările spre care orice guvern din România ar trebui să se uite în ceea ce priveÅŸte politicile economice ÅŸi de dezvoltare.
 
Rep: EvaluaÅ£i o eventuală relaÅ£ie Polonia – Turcia – România, care poate fi o alternativă în paralel la parteneriatul strategic cu SUA?
Victor Ponta: Polonia ÅŸi Turcia ar putea fi aliaÅ£i naturali ÅŸi comparabili ai României, dar nu trebuie să fie în niciun caz o alternativă la parteneriatul cu SUA, ci mai degrabă trebuie să fim cu atât mai importanÅ£i cu cât împreună, Polonia, România ÅŸi Turcia înseamnă mult mai mult decât fiecare Å£ară luată în parte. Pentru SUA, o asemenea alianţă din trei ţări poate fi într-adevăr mult mai semnificativă din punct de vedere strategic.
 
Rep: Suntem aliaÅ£i cu Statele Unite de mult timp. Cu toate acestea, beneficiile noastre nu sunt decât de „securitate”, concept care este prezent în toate discursurile publice ale oficialilor români. Concret însă, acest parteneriat nu ne-a ajutat nici economic – SUA fiind pe locul 12 ca investiÅ£ii în România –, nici cultural, nici educaÅ£ional, nici măcar din punct de vedere al dotării Armatei. Qui prodest, totuÅŸi?
Victor Ponta: Poate nu apreciem faptul că România are, într-adevăr, un climat de securitate. Dacă nu l-am avea, de abia atunci am înÅ£elege ce important este să ÅŸtii în orice moment că faci parte dintr-o alianţă extrem de puternică ÅŸi că ai un sistem de securitate garantat de SUA, care rămân principala forţă militară ÅŸi politică a lumii. Cred că această securitate oferită de parteneriatul nostru cu SUA este mult mai importantă decât se vede sau se poate simÅ£i zi de zi. Nu e suficient sau nu e tot ceea ce putem face cu SUA ÅŸi, din acest motiv, în vizita mea din octombrie, am acordat o mare parte din timp ÅŸi din energie ideii că după securitate, după colaborarea politică, trebuie să vină ÅŸi cea economică. De aceea m-am văzut cu marile companii care au investit sau investesc în România ÅŸi încerc, în special în cele două domenii energie ÅŸi IT, să conving marile companii americane că România este locul în care merită să investească, în anii în care urmează aici trebuie să avem rezultate importante ÅŸi concrete.
 
Rep: V-am auzit declarând în toate întâlnirile din Statele Unite că vreÅ£i să-i daÅ£i României un rol regional. Cum? Å¢ara noastră este mai mereu în topuri la „aÅŸa nu…”. Cum o veÅ£i repoziÅ£iona, mai ales la nivelul politicii externe?
Victor Ponta: Å¢ara noastră este în special în topurile pe care le facem noi, românii, la „aÅŸa nu”. De câte ori am ocazia să vorbesc cu cei care vin din afara României sau cu cei care ne cunosc bine, toÅ£i vorbesc mult mai frumos despre România decât o fac românii ÅŸi toÅ£i au mai mare încredere ÅŸi văd un potenÅ£ial mai mare decât îl vedem noi. Avem pornirea noastră mioritică de a considera că nu se poate face nimic, or, eu tocmai asta îmi doresc, să rămân în funcÅ£ie ÅŸi să dovedesc că nu ne-am folosit potenÅ£ialul, că suntem în mod natural cea mai mare ÅŸi cea mai puternică Å£ară membră a Uniunii Europene din această regiune ÅŸi că foarte mulÅ£i se uită la noi mult mai bine decât ne uităm noi înÅŸine. Mi s-a întâmplat foarte des în ultimul timp să vizitez fabrici, uzine care produc, aÈ™a cum e Coca Cola sau cum este fabrica Arctic de la GăeÅŸti sau care, practic, deja produc pentru toate reÅ£elele din zonă ÅŸi tot la noi se uită toÅ£i cei din regiune când e vorba de resurse energetice sau de resurse minerale.
 
„RoÅŸia Montană” mi-a arătat dacă aliaÈ›ii rămân alături de tine sau nu
Rep: În privinÈ›a Proiectului RoÈ™ia Montană, nu aÅ£i avut puterea unei decizii asumate – pe modelul Margareth Thatcher versus mineri –, aÅ£i trimis proiectul în Parlament, deÅŸi ÅŸtiaÅ£i foarte bine că, potrivit contractului, Parlamentul nu are „calitate procesuală” ca să spun aÅŸa. AÅ£i dat timp manifestărilor de stradă, coagulării masei critice care, iată, a degenerat de la idealurile ecologice la proteste antisistem. RegretaÅ£i acest parcurs? AÅ£i face altfel acum? Vă gândiÅ£i la o soluÅ£ie, aveÅ£i un plan B în cazul în care Parlamentul respinge acest proiect?
Victor Ponta: Nu îl regret deloc, dimpotrivă, ceea ce s-a întâmplat mi-a confirmat faptul că o decizie atât de importantă, după 14 ani în care nu s-a făcut nimic, nu poate fi luată în mod legitim doar de un prim-ministru sau de câÅ£iva miniÅŸtri ÅŸi mi s-a confirmat faptul că anii de propagandă au lăsat urme adânci, că sunt lucruri care trebuie îndreptate chiar ÅŸi faţă de cum le-am văzut noi în Guvern, ÅŸi mă refer la anumite soluÅ£ii pe care comisia parlamentară le-a găsit. Åži am mai putut să verific un lucru, în ce măsură aliaÅ£ii rămân alături de tine ÅŸi în momente dificile.
În rest, sigur că au fost manifestări de stradă ÅŸi probabil vor mai fi. Atât timp cât acestea au fost paÅŸnice, aÅ£i văzut cu totul ÅŸi cu totul altă atitudine decât în anii trecuÅ£i, a Guvernului, a forÅ£elor de ordine. Sigur că aceia care protestează au dreptul să o facă ÅŸi au dreptatea lor. Însă obligaÅ£ia de a lua decizii este a mea ÅŸi a Guvernului. Chiar venind dintr-o confruntare, îmi place acest rol, al celui care spune cum să facem ceva, în timp ce toÅ£i ceilalÅ£i spun cum să nu facem.
 
Când stabilim redevenÈ›ele, trebuie să fim pragmatici, dar ÅŸi rezonabili!
Rep: De ce Guvernul român nu adoptă standardele EITI (IniÅ£iativa pentru Transparenţă în Industria Extractivă), un acord voluntar între Guvern ÅŸi companiile extractive că se vor desecretiza plăţile ÅŸi încasările la buget, în toate formele auditabile independent ÅŸi verificabile din două surse? Ce avem de ascuns?
Victor Ponta: Nu avem absolut nimic de ascuns, ci dimpotrivă, tot ceea ce încasăm în acest moment este extrem de public. În măsura în care există alte standarde ÅŸi mai înalte de transparenţă în industria extractivă, în mod sigur voi sprijini chiar foarte urgent adoptarea lor.
 
Rep: Vom ridica nivelul redevenÅ£elor petroliere după 2014? AÅ£i atins aceasta temă cu reprezentanÅ£ii companiilor petroliere americane, acum, când aÅ£i fost în Statele Unite?
Victor Ponta: Sigur că am discutat acest subiect ÅŸi cu companiile petroliere americane ÅŸi cu cele europene, pentru că aici ideea este de a avea un standard al redevenÅ£elor care să fie profitabil ÅŸi pentru statul român ÅŸi pentru o companie să investească. Adoptarea unui discurs populist, să luăm cât mai mult, redevenÅ£e cât mai mari, poate duce în final, ÅŸi s-a întâmplat de multe ori asta, la decizia unor companii de a pleca din Å£ară.
 
Rep: Adică mergem pe ideea să luăm cât mai multe redevenÅ£e ÅŸi în final redevenÅ£a e zero pentru că nu mai ai de la cine să o iei.
Victor Ponta: Exact! Eu sunt convins că folosind standarde europene ÅŸi fiind pragmatici, dar ÅŸi rezonabili în modul în care ne construim redevenÅ£ele, o să reuÅŸim să avem ÅŸi încasări mai mari la buget, nu doar la bugetul public de stat, ci ÅŸi la bugetele locale, dar în acelaÅŸi timp o să rămână profitabil ÅŸi stimulativ ÅŸi pentru companii să investească. Nimeni nu vrea să înÅ£eleagă sau nu vrea să vorbească când se ajunge la subiectul gaze de ÅŸist, sau chiar ÅŸi la RoÅŸia Montană sau la alte exploatări de acest gen, că de fapt întâi trebuie să găseÅŸti o companie care timp de 4, 5, 6 ani să investească milioane sau chiar miliarde de euro, ÅŸi că abia după aceea începe să È™i producă ceva. Ideea că e aÅŸa o găină care produce ouă de aur din prima zi ÅŸi să luăm noi cât mai multe e mult prea simplistă ÅŸi e folosită în mod populist ÅŸi politicianist în discursul public din România.
 
Rep: În afară de Chevron, care sunt celelalte companii care ÅŸi-au exprimat intenÅ£ia de a extrage gaze de ÅŸist din România? AÅ£i declarat în SUA că sunt ÅŸi alte companii interesate.
Victor Ponta: Da, sunt într-adevăr mai multe companii, care au deja licenţă de explorare. Una dintre ele este chiar NIS, o companie care este din Serbia, dar aparÅ£ine Gazprom. Din punctul meu de vedere, cu cât sunt mai multe companii care explorează, cu atât mai bine!
 
România trebuie să promoveze o legislaÈ›ie separată privind gazele de È™ist
Rep: ȘtiÈ›i că, în prezent, nu există legislaÅ£ie diferenÈ›iată, companiile care vor gaze de ÅŸist merg pe legislaÅ£ia din sectorul petrolului ÅŸi gazelor, unde sunt condiÅ£ii generale pentru orice exploatare de hidrocarburi È™i nu se face nicio diferenţă. Este necesară promovarea unei legislaÅ£ii separate pentru gazele de ÅŸist!
Victor Ponta: AÈ™a este, sunt de acord! În mod sigur, o legislaÅ£ie separată ÅŸi un nivel al redevenÅ£elor separat, nu doar pentru gaze de ÅŸist ci ÅŸi, de exemplu, pentru exploatările de gaze din Marea Neagră, pentru că în niciun caz nu sunt aceleaÅŸi cheltuieli cu exploatarea din Prahova în Marea Neagră ÅŸi atunci nu poÅ£i să iei acelaÅŸi nivel de redevenÅ£e. Însă dacă ne referim ÅŸi la gazele de ÅŸist ÅŸi la exploatările offshore, mai repede de cinci ani nu se va extrage niciun metru cub ÅŸi România trebuie să-ÅŸi adapteze legislaÅ£ia la ceea ce înseamnă schimbările tehnologice în perioada următoare.
 
Rep: Marii investitori, în special cei din industrie, ArcelorMittal ÅŸi Alro, au cerut facilităţi fiscale pentru a nu reduce sau chiar pentru a nu închide producÅ£ia. Le veÈ›i acorda?
Victor Ponta: Guvernul nu poate să aloce, să acorde alte facilităţi fiscale decât cele admise pe plan european, pentru că altfel sunt considerate ajutor de stat ÅŸi trebuie, la cererea Comisiei Europene, să le recuperăm. Ceea ce am putut să facem din punctul de vedere al sprijinului pentru toÅ£i producătorii, nu doar Arcelor sau ALRO, am făcut deja, pe plan naÅ£ional, iar în plus România a susÅ£inut, ÅŸi eu la Consiliul European pe energie ÅŸi miniÅŸtrii la consiliile tematice, faptul că Europa fără o schimbare radicală a politicii Uniunii Europene faţă de preÅ£urile la energie ÅŸi faţă de producători devine necompetitivă. ÎÈ™i pierde marii producători.
 
Rep: Deja ArcelorMittal ÅŸi-a închis fabrica din FranÅ£a!
Victor Ponta: Exact, ÅŸi sunt mulÅ£i alÅ£ii care îÅŸi mută capacităţile de producÅ£ie fie peste graniÅ£a Uniunii, în Ucraina, fie în China, fie în alte ţări, ÅŸi atunci Europa e condamnată să-ÅŸi piardă competitivitatea dacă nu ia niÅŸte măsuri în acest sens.
 
Cel mai mare rău făcut României
Rep: De unde vor proveni banii pentru creÅŸterea salariilor ÅŸi pensiilor în 2014?
Victor Ponta: Banii pentru creÅŸterea salariilor ÅŸi pensiilor în 2014 sunt bani rezultaÅ£i din creÅŸterea economică ÅŸi lucrul acesta se acoperă, însă sunt multe alte datorii care vin din spate, procesele pierdute de Guvernul României în urma deciziilor aberante ale Guvernului Boc de a tăia salarii, pensii sau de a concedia oameni, restituirile care au început din 2005 cu Legea 247, pe care eu o să o consider întotdeauna cel mai mare rău făcut României după 1989, ideea de a restitui tot ceea ce nu am avut. Aici, din păcate, tendinÅ£a este pe de o parte – vorbesc în discursul public – de a susÅ£ine, în mod legitim de altfel, toate solicitările de creÅŸtere a bugetelor la sănătate, la educaÅ£ie, la infrastructură, la salarii, la pensii È™i în acelaÅŸi timp toÅ£i cei care spun că trebuie bugete mai mari, spun că trebuie să facem taxe mai mici, ceea ce, evident, nu se poate, ÅŸi uneori, când sunt exasperat de acest discurs mult prea populist, folosesc o frază pe care Florin Georgescu o folosea mereu: când o să avem taxe ca în Germania, o să avem bani pentru salarii, pensii, sănătate ÅŸi educaÅ£ie ca în Germania. Nu poÅ£i să ai taxe ca în România ÅŸi educaÅ£ie ÅŸi sănătate ca în Germania. Însă, din fericire, creÅŸterea economică este reală ÅŸi este mai mare decât cea prognozată, reducerile de cheltuieli inutile din fonduri publice le-am făcut ÅŸi, sigur, fiecare vrea să vadă partea din pahar care îl interesează, însă este evident că totul este mai degrabă pe plus.
 
Rep: Cum va arăta economia ţării în 2014, faţă de 2013? Zilele acestea s-au dat publicităţii cifre alarmante privind economia subterană care atinge 28% din Produsul Intern Brut, înaintea noastră fiind doar Bulgaria.
Victor Ponta: ÅžtiÅ£i foarte bine că toate aceste cifre privind economia subterană nu se bazează pe nimic concret, că dacă am ÅŸti exact că este 28 sau 88 sau 8% am ÅŸti ÅŸi unde să combatem această idee de economie subterană. Constat că aici nu este vorba de nivelul taxelor, pentru că, iată, chiar dvs. spuneÅ£i că Bulgaria are o economie subterană ÅŸi mai mare decât România, în condiÅ£iile în care este singura Å£ară care are taxe mai mici.
 
Rep: Atunci este defectuoasă colectarea?
Victor Ponta: Cred că este vorba aici mai mult de o anumită mentalitate, în continuare statul este văzut ca un duÅŸman, nu ca cel care strânge taxe pentru a plăti spitale, profesori, ÅŸcoli ÅŸi a face drumuri, ÅŸi aici în mod sigur avem mult de lucrat ÅŸi la sistem, dar ÅŸi la mentalitatea noastră. Dar ÅŸi la colectare, într-adevăr!
 
Rep: Ce strategie aveÈ›i pentru atragerea investiÅ£iilor străine? Practic, în ciuda unui climat politic ÅŸi economic relativ stabil ÅŸi în ciuda unor rezultate macroeconomice pozitive, investiÅ£iile străine scad continuu. Zilele acestea s-a publicat ÅŸi noul clasament Ease of Doing Business (World Bank), unde România este pe locul 73. În Georgia, fostul preÅŸedinte a ales ca obiectiv strategic „urcarea” în clasamentul EDB, iar azi Georgia este pe 8 (!). Se poate vorbi ÅŸi la nivelul României de o strategie similară?
Victor Ponta: Da, investiÅ£iile străine până la urmă nu au scăzut, ci ne place nouă să spunem că scad. În 2012 au fost investiÅ£ii mai mari decât în 2011.
 
Rep: Vă contrazic cu cifrele date chiar de Banca Centrală. InvestiÅ£iile străine directe atrase de România au scăzut în 2012 la 1,6 miliarde de euro. Ce-i drept, a fost trendul înregistrat în ultimii trei ani de dinainte de guvernarea USL. Dar nivelul investiÈ›iilor străine din 2012 este cel mai mic din ultimii 10 ani. Iar în 2013 stăm È™i mai rău decât în 2012.
Victor Ponta: Bine, acum este important să vedem È™i cel fel de investiÅ£ii, pentru că una sunt investiÅ£iile financiare sau în zone de bunuri de larg consum ÅŸi alta în zona productivă, unde am acordat foarte multe ajutoare de stat, am sprijinit investiÅ£ii ÅŸi crearea de locuri de muncă noi. Evident că toate aceste clasamente sunt importante ÅŸi avem o strategie a grupului economic care lucrează pentru primul ministru pe fiecare indicator în parte, însă, până la urmă, aici nu Å£ine numai de Guvern. Nu poate doar Guvernul singur să facă un climat politic ÅŸi economic stabil. Cred că ÅŸi cei care în fiecare zi văd în Guvern un duÅŸman, după care cer Guvernului să facă un climat stabil, au responsabilitate în egală măsură. Altfel, aÅ£i dat exemplul Georgiei cu fostul preÅŸedinte care a dus Georgia pe locul 8 ÅŸi a pierdut toate alegerile, iar georgienii au ales altceva. Poate că asta ne dă de gândit.
 
Secta lui Macovei ne-a complexat de-a lungul anilor
Rep: 38.540.639 de euro. Aceasta este suma pe care statul român a achitat-o în 
perioada 2005-2012 ca urmare a condamnărilor suferite la Curtea Europeană a Drepturilor Omului de la Strasbourg. Nimeni nu răspunde! Vă gândiÅ£i la o formă legală prin care să se instituie răspunderea juridică ÅŸi financiară pentru aceste cazuri?
Victor Ponta: Din păcate, toate aceste condamnări vin pentru sentinÅ£e judecătoreÅŸti definitive ÅŸi irevocabile. Eu cred în continuare, ca fost magistrat, nu doar ca actual prim-ministru, că această adevărată isterie care de ani întregi stăpâneÅŸte viaÅ£a politică românească, să nu ai voie niciodată să critici, nici măcar cu o vorbă sau cu o floare justiÅ£ia, ne-a adus in situaÅ£ia în care ÅŸi atunci când apar greÅŸeli, nimeni să nu plătească. Știu că 90% din judecători È™i din procurori sunt cinstiÅ£i, îÅŸi fac datoria în mod corect, dar cei 10% care greÅŸesc sau care acÈ›ionează cu rea intenÅ£ie intră ÅŸi ei în această imunitate definitivă. Faptul că nu ai voie, nici când lucrurile sunt evidente, să încerci să iei o măsură legală sau să repari pentru că imediat propaganda grupată – eu le spun tuturor secta lui Macovei – începe să creeze în opinia publică un mare scandal, nu mi se pare rezonabil.
Cred că asta ne-a complexat de-a lungul anilor ÅŸi, evident că, mai devreme sau mai târziu, trebuie să punem lucrurile în direcÅ£ia corectă È™i să instituim răspunderea.
 
Rep: Când eraÅ£i în OpoziÅ£ie aÅ£i condamnat vehement scurgerea stenogramelor în presă, în timpul cercetării penale. Nu aÅ£i făcut nimic pentru a opri această practică ÅŸi în actuala dvs. guvernare. De ce?
Victor Ponta: Pentru simplul motiv că nu Guvernul trebuie să facă asta!
 
Rep: O poate face ministrul Justiției!
Victor Ponta: Am sesizat de fiecare dată CSM-ul ÅŸi regret faptul că nici CSM-ul, nici DNA, ÅŸi nici Parchetul General nu au luat măsuri pentru a opri ceea ce este în acest moment ilegal, scurgerea stenogramelor în presă. Poate că, împreună, într-un efort între clasa politică ÅŸi presă, găsim acea reglementare care să ne asigure că acest gen de situaÅ£ii absolut inadmisibile să înceteze. Dar sper că nu tot Guvernul trebuie să oprească stenogramele de la DNA, ci mai degrabă chiar DNA ar trebui să facă acest lucru.
 
Rep: Păi nu dumneavoastră aÈ›i creditat-o pe doamna Laura CodruÈ›a Kövesi cu moralitatea impecabilă care o recomandă să conducă DNA?
Victor Ponta: Da, din păcate văd cu tristeÅ£e că doamna Kövesi continuă un sistem care a fost stăpânit de către fostul procuror-ÅŸef, domnul Daniel Morar, un sistem care generează dosare pentru presă, stenograme în presă ÅŸi nume care sunt date presei doar ca să atragă atenÅ£ia, după care nu se mai întâmplă nimic. Cred că e o gândire greÅŸită ÅŸi aÅŸ fi foarte fericit să văd că DNA îÅŸi schimbă această politică.
 
La ce se gândeÈ™te Victor Ponta?
Rep: Să vorbim despre resursa umană a României! Mai ales că aÅ£i adus la Palatul Victoria un consilier pe probleme economice din rândul tinerilor brilianÅ£i care au studiat în străinătate ÅŸi am apreciat semnalul. Sunt peste 40.000 de tineri români pregătiÅ£i la mari universităţi străine. Un program de brain regain prin care aceste resurse sunt reorientate către Å£ară poate fi cheia dezvoltării durabile a României. Liga StudenÅ£ilor Români din Străinătate a pregătit o propunere completă, la cheie: SMART Diaspora. Există la nivelul Guvernului României deschiderea pentru implementarea unui astfel de program sau a unei iniÅ£iative similare?
Victor Ponta: Categoric există. Din păcate, din nou, totul se aÅŸteaptă de la Guvern ÅŸi nu cred că vom avea succes doar noi, atât timp cât orice tânăr care studiază în acest moment la o mare universitate străină vede zi de zi doar lucruri cumplite despre Å£ara lui, lucruri care multe dintre ele sunt neadevărate. Atunci când vrei să plăteÅŸti mai bine un asemenea tânăr, imediat toată lumea se opune, ÅŸi mai ales atunci când, dacă numeÈ™ti pe cineva să ocupe o funcÅ£ie publică în România, e transformat imediat ÅŸi automat într-un infractor. E foarte greu să spun că sunt optimist vizavi de atragerea acelor tineri extraordinari care ar putea să lucreze în instituÅ£ii publice româneÅŸti.
 
Rep: Un om politic se gândeÅŸte la viitoarele alegeri, un lider se gândeÅŸte la viitoarele generaÅ£ii. Dumneavoastră la ce vă gândiÅ£i?
Victor Ponta: Eu mă gândesc că am câÅŸtigat deja alegerile, deci nu mai am grija lor. Evident că am grija bilanÅ£ului pe care îl voi face la momentul la care plec din funcÅ£ie, cât de mult am reuÅŸit să fac din ceea ce mi-am propus, cât nu am reuÅŸit, ÅŸi, eventual, să văd ce probleme structurale ale societăţii româneÅŸti împiedică oameni, ca mine ÅŸi ca mulÅ£i alÅ£ii, care vin în funcÅ£ii cu intenÅ£iile cele mai bune, cu dorinÅ£e foarte mari, ÅŸi nu reuÅŸesc tot ceea ce îÅŸi propun.
 
Rep: Mugur Isărescu, al cărui nume e vehiculat pentru o eventuală candidatură la PreÈ™edinÈ›ia României, tocmai ne-a anunÈ›at că „nu are niciun gând”. Dar un alt binom care se vehiculează ar fi Mircea Geoană – preÅŸedinte, dumneavoastră – premier. Fezabil? AÅ£i putea face echipă cu cel cu care aÅ£i concurat cândva pentru preÅŸedinÅ£ia partidului?
Victor Ponta: Categoric, da! AÅŸ putea face o echipă, cum fac, de altfel, echipă cu toÅ£i foÅŸtii preÅŸedinÅ£i, cu Ion Iliescu, cu Adrian Năstase, cum am o relaÅ£ie la fel de bună ÅŸi cu Mugur Isărescu, Călin Popescu Tăriceanu, oameni pe care îi respect, oameni care mi-au dat sfaturi foarte bune, oameni care au trăit, din propria lor experienţă, multe dintre situaÅ£iile cu care eu mă confrunt. Nu se pune problema de a face binom sau tandem, dar cel mai important lucru este că aÅŸ vrea să învăţ cât mai mult de la toÅ£i aceÅŸti oameni despre care am vorbit, să încerc să fac lucrurile bune pe care ei le-au făcut ÅŸi, dacă pot, să evit greÅŸelile lor.
 
Rep: Eu cred că È™i domnul Geoană ar evita greÈ™elile vechi! Apropo de partid, pe cine vedeÅ£i succesor la conducerea partidului, în eventualitatea în care, dobândind o altă demnitate în stat, veÅ£i fi nevoit să renunÅ£aÅ£i la cea de preÅŸedinte al PSD?
Victor Ponta: Eu nu am fost ÅŸi nu o să fiu vreodată membru al vreunui alt partid decât al Partidului Social Democrat.
 
Rep: Nu, nu mă gândeam să ieÈ™iÈ›i din PSD ca să intraÈ›i în PDL! Mă gândeam doar să avansaÈ›i! Nu vă văd genul omului care să regreseze…
Victor Ponta: (Zâmbim!) După cum aÅ£i văzut, în istoria noastră, niciodată nu s-a desemnat cu adevărat succesorul. Nici Adrian Năstase nu l-a desemnat pe Mircea Geoană, nici Mircea Geoană pe mine, deci cu atât mai puÅ£in cred că o să pot eu să-mi desemnez vreun succesor. PSD e un partid mult prea puternic ca să accepte ideea unor desemnări ÅŸi sunt convins că după mine va alege cel mai bun preÅŸedinte.
 
Rep: Lupta se dă între generaÅ£ia vechilor ÅŸi cea a noilor delfini, între Liviu Dragnea, cel mai experimentat ÅŸi cel mai valid succesor, dar care va fi prea ocupat cu procesele penale ÅŸi cu pedepsele rezultate în urma acestora, ÅŸi tinerii, gen Åžova, Zgonea.
Victor Ponta: Eu nu văd această luptă între Liviu Dragnea ÅŸi cei mai tineri, dimpotrivă!
 
Rep: Eu cred că o vedeÈ›i, dar nu o acceptaÈ›i public. În plus, am definit-o eu mai „brutal” luptă, e o stare de spirit! ȘtiÈ›i, tocmai pentru faptul că PSD este un partid puternic, cum aÅ£i spus, are personalităţi puternice. Fiecare consideră că are datele de a-l conduce: cei mai vechi, experienÈ›a ÅŸi longevitatea partinică, cei tineri, legitimitatea schimbării de mentalitate ÅŸi de viziune. Social-democraÈ›ia anului 2014 nu va mai fi aceea din 2000!
Victor Ponta: Åži eu cred că anul viitor România va încheia ciclul tranziÈ›iei de la comunism la democraÈ›ie! Dar toÅ£i cei pe care i-aÈ›i nominalizat au făcut parte din echipa care a câÅŸtigat în 2012 cea mai mare victorie din istoria Partidului Social Democrat.
 
Rep: Ilie Sârbu poate fi un viitor preÅŸedinte PSD?
Victor Ponta: Nu, nu-l văd pe Ilie Sârbu ca viitor preÅŸedinte PSD pentru că nu-ÅŸi doreÅŸte acest lucru ÅŸi pentru că fiecare generaÅ£ie îÅŸi spune cuvântul, după care o sprijină pe următoarea aÅŸa cum m-a sprijinit el pe mine, aÅŸa încât nu m-am gândit ÅŸi nu cred că noi, cei pe care i-aÅ£i invocat, vom decide cine va fi viitorul preÅŸedinte.
 
Rep: Am văzut zilele trecute ÅŸi varianta George Maior, viitor preÈ™edinte al PSD. Personal, cred că e ca ÅŸi cum George Maior s-ar întoarce să joace în divizia C, e puÅ£in cam over qualify, nu?
Victor Ponta: Prefer să nu răspund la speculaţii!
 
Rep: Ce alegeÅ£i între un om de încredere ÅŸi un om competent?
Victor Ponta: Totdeauna, omul competent. E adevărat că încrederea e importantă, dar dacă e un om de încredere incompetent sau incapabil nu poate decât să-Å£i facă rău. Unui om competent trebuie să-i câÅŸtigi încrederea.
 
Sper să fiu supravegheat de serviciile de informaÈ›ii româneÈ™ti
Rep: Tema internaÅ£ională a zilei este spionajul pe care NSA l-a făcut la nivel planetar. Care va fi poziÅ£ia României faţă de aceste abuzuri, în eventualitatea îngheţării Acordului de trade dintre SUA ÅŸi UE?
Victor Ponta: Sincer, eu cred că acordul de comerÅ£ între Statele Unite ÅŸi Uniunea Europeană e un lucru bun care trebuie făcut, în care sunt capitole importante de negociat, pe care opinia publică le ÅŸtie mai puÅ£in, iar acest scandal cu spionajul sunt convins că va avea efecte, dar nu asupra Acordului. Nu are rost să stricăm ceva atât de important ca Acordul de comerÅ£ pentru ceva ce Å£ine mai mult de politică.
 
Rep: AceeaÈ™i poziÈ›ie a avut-o ÅŸi ministrul de Externe german, Guido Westerwelle! CredeÅ£i că este corect echilibrată balanÅ£a între progresul tehnologic ÅŸi dreptul la intimitate? Unde aÅ£i fi dispus să cedaÅ£i?
Victor Ponta: Eu nu mai am intimitate de când ocup funcÅ£ia, cel puÅ£in de preÅŸedinte al PSD, cu atât mai puÅ£in de când sunt prim-ministru. Cred că balanÅ£a este total greÅŸită. Nu între progresul tehnologic ÅŸi dreptul la intimitate, ci între dreptul la intimitate ÅŸi dreptul la informare, ÅŸi cred că media are dreptul, ÅŸi e normal ÅŸi e ÅŸi bine, să prezinte absolut tot ceea ce fac eu ca prim-ministru. În momentul în care se intră în viaÅ£a familiei, acolo balanÅ£a ÅŸi echilibrul se încalcă foarte grav ÅŸi, de fapt, acolo este afectată o persoană publică. Dacă aici cineva ar găsi într-adevăr linia corectă, cred că ar face un bine societăţii în ansamblu.
 
Rep: Directorul comunităţii serviciilor de informaÅ£ii din SUA (DNI), James Clapper, recunoÅŸtea zilele trecute că a ÅŸti intenÅ£iile liderilor internaÅ£ionali este „un principiu fundamental” al serviciilor de informaÅ£ii, admiÅ£ând implicit spionarea acestora. Dumneavoastră v-aÅ£i simÅ£it supravegheat vreodată? De servicii româneÅŸti sau străine?
Victor Ponta: Sper că sunt supravegheat de serviciile româneÅŸti ca să fiu apărat dacă cineva vrea să-mi facă rău ÅŸi ca să am o dovadă că eu personal nu fac lucruri ilegale. În rest, servicii străine… mă gândesc că încă nu sunt atât de important ca să cheltuiască bani cu mine.
 
Rep: SunteÈ›i modest, abil È™i diplomat. Nu insist pentru că È™tiu că nu vreÈ›i să intraÈ›i în coliziune cu oricine v-ar spiona, mai ales că nici n-aÈ›i putea schimba asta. Deci nu vă temeÈ›i de Servicii! Dar de ce vă temeÅ£i cel mai mult?
Victor Ponta: De a nu repeta greÅŸeala altor oameni politici de a crede că nu există viaţă după funcÅ£ia publică. Ba pot să spun că mă gândesc cu plăcere la cursele la care o să particip, la evenimentele copiilor, la lucrurile, la cărÅ£ile pe care o să le citesc după ce n-o să mai fiu prim-ministru.
 
Mai aveam multe alte întrebări, dar revin cu ele în campania electorală – a dvs. sau a altora – când răspunsurile vor avea consecinÈ›e în cabina de vot!

COMENTARII

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.