Victor Ponta: …mi-a fost solicitat de partenerii europeni – sa nu mai...

Victor Ponta: …mi-a fost solicitat de partenerii europeni – sa nu mai avem criza politica

0 254

"Dupa anul trecut, principalul lucru care mi-a fost solicitat de partenerii nostri europeni a fost "Domne', puteti sa nu mai aveti o noua criza politica?". Iar acel faimos acord de coabitare a constituit garantia ca, desi nu ma iubesc cu dl Basescu si n-o sa ne iubim niciodata, putem sa ne suportam. Si putem atunci cand e vorba de lucruri care tin de amandoi – asta cu procurorii tin de amandoi, ca daca dl Basescu putea sa-i numeasca fara mine ii numea, daca eu puteam fara dansul, ii numeam si eu", a declarat premierul Victor Ponta, luni seara, la B1 TV.

 

Declaratiile lui Victor Ponta: Despre desemnarea noului ministru al Justitiei:

  • Justitia e domeniul pe care il cunosc cel mai bine si de care o sa ma simt intotdeauna cel mai apropiat. Sunt multumit, si ramane ca viitorul sa confirme aceasta multumire, ca l-am propus si presedintele a aceptat o persoana cu experienta in magistratura, in diplomatie, o persoana in care eu am incredere si care e o fire extrem de neconflictuala – dl Robert Cazanciuc.
  • Are de gentionat relatie importanta, dar dificila cu CSM; o situatie importanta cu Comisia Europeana, pentru MCV; are de gestionat implementarea unor Coduri importante, Codul Penal si Codul de procedura penala si nu va fi foarte simplu; o situatie financiara proasta la minister.
  • Sper ca aceasta capacitate de dialog si experienta in sistem sa il ajute sa rezolve cat mai multe dintre aceste probleme.
  • Ne cunoastem din facultate, am fost fost colegi si la Parchetul General. A lucrat la Parchetul General in perioada in care dna Kovesi era procuror general si dl Nitu adjunct. Apoi, din 2009, a fost secretar general la MAE in timpul ministrilor Cristi Diaconescu, Baconschi, Marga.
  • (Va este ruda dl Cazanciuc?) Prin alianta, dar nu m-am gandit sa-l pun sa divorteze.
  • (In 2012 presedintele Basescu nu avea o parere foarte buna despre el) Cred ca l-a confundat. Am discutat cu presedintele inainte de a-l numi, pentru ca nu voiam sa propun pe cineva care sa fie respins. 
Despre coabitarea cu presedintele Basescu:
  • (Merge bine coabitarea?) Merge, pentru ca si presedintele si noi respectam niste reguli de care avem nevoie, fara sa ajungem sa ne iubim sau sa ne imprietenim. Si dl Antonescu a venit azi la depunerea juramantului.
  • (Ati discutat cu Codruta Kovesi in rastimpul asta de cand ati numit-o?) Nu, o singura data, prin secretarul de stat, am cautat-o pentru a-si depune dosarul. Im mod sigur voi discuta cu dna Kovesi, dar acum nu mai sunt ministru, nu mai am de ce sa discut direct; probabil, la finalul procedurilor, cand vor fi toti numiti, ii voi felicita si le voi ura succes.
  • Dl Antonescu nu mi-a propus pe nimeni pentru sefia parchetelor. Niciun moment nu am avut o discutie cu Antonescu despre cine sa fie numit, singura discutie pe care am avut-o dupa aceea a fost legata de propunerea de la DNA, cu dna Kovesi, in care el mi-a spus tot timpul ca nu e de acord. Cu dl Dragnea n-am vorbit niciodata si nici n-am de gand sa discut cu el despre procurori, dandul se ocupa cu administratia.
  • N-am nevoie de sfaturi de la cineva, ii cunosc personal pe toti cei sase propusi, cu unii dintre ei am lucrat, cu altii m-am cunoscut cu alte ocazii.
  • (Bruxellesul v-a sfatuit?) Nu Bruxellesul a propus-o, eu am propus-o. Pentru mine a fost important ca exact la DNA, unde a existat o atentie foarte mare din partea cancelariilor internationale, si s-a spus ca USL vrea sa preia aceasta structura ca sa inchida dosare, a fost esential ca, printr-o singura miscare, printr-o singura numire, o persoana despre care nu se poate spune ca e omul USL-ului, am inchis intr-o zi, intr-o ora, un an de zile de strategie politica, de propaganda. 
  • Povestea noastra cu Bruxellesul este in felul urmator: UE ramane inca un club de state in care foarte multi si-ar dori sa intre si cred ca e foarte bine ca Romania e in UE. Drumul Romaniei este sa se integreze si mai mult in UE. Cand intri intr-un club, ca-ti place sau nu, trebuie sa respecti niste reguli pe care le stabilesc cei care erau deja acolo cand ai venit tu. Sunt lucruri bune: ideea de independenta a justitiei, de stabilitate constitutionala, inclusiv ideea de coabitare – sa siti ca au existat conflicte de coabitare, incepand cu Franta, unde s-a intamplat cel mai des acest lucru, dar si la noii membri, in Polonia a fost o problema grava, Finlanda a avut aceeasi problema.  
  • Si atunci partenerii nostri europeni au spus urmatorul lucru: Europa are deja destule probleme, problema nr. 1 e problema economica. Romania, anul acesta, este una din tarile cele mai stabile financiar si economic: avem o datorie foarte mica, raportat la PIB, ne imprumutam cel mai ieftin, cum nu ne-am imprumutat niciodata, avem cea mai mare crestere a productiei industriale din Europa, deci sta bine fata de alte tari.
  • Dupa anul trecut, principalul lucru care mi-a fost solicitat de partenerii nostri europeni a fost "Domne', puteti sa nu mai aveti o noua criza politica?". Iar acel faimos acord de coabitare, sigur, criticat pe buna dreptate sau nu, a constituit garantia ca, desi nu ma iubesc cu dl Basescu si n-o sa ne iubim niciodata, putem sa ne suportam. Si putem atunci cand e vorba de lucruri care tin de amandoi – asta cu procurorii tin de amandoi, ca daca dl Basescu putea sa-i numeasca fara mine ii numea, daca eu puteam fara dansul, ii numeam si eu. 
  • Daca nu semnam acest acord si nu aveam un fel de garantie europeana ca putem sa colaboram, aveam varianta in care dl Basescu nu m-ar fi numit prim-ministru, pe mine sau pe altcineva de la USL. Asta era decembrie, nu? Dupa aceea, noi in Parlament l-am fi suspendat pe dl Basescu, mergeam din nou la criza constitutionala, n-aveam guvern, probabil ca nu se schimbase in practica Curtii Constitutionale, daca nu era cvorum de 50% dl Basescu dupa o luna iar se intorcea.
  • Or, toate lucrurile astea, dupa 6-7 luni de prim-ministru, eu stiam foarte clar cat ne vor costa a doua oara. Hai, ca prima data e o criza, s-a inteles, dar a doua oara ne-ar fi costat ca n-aveam buget, n-aveam finantare, n-aveam acord cu FMI, nu deblocam niciun program european. Or, am spus ca sunt dispus sa iau reprosurile intemeiate ale celor care spun "nici nu trebuie sa stai la masa cu Basescu", pentru ca altfel, pretul pe care il platea Romania, si eu eram responsabil ca prim-ministru, ar fi fost mult mai mare.
  • Cand ajungi in functii extrem de importante in stat, nu poti sa iei numai decizii care te fac popular, iei si decizii impopulare, dar responsabile. 
  • (Va intalniti cu Angela Merkel?) Da. (Cand?) Cand or sa fie stabilite toate detaliile unei intalniri, in mod sigur va voi anunta. (Se lucreaza?) Da, si nu doar cu cancelarul german. Ma voi vedea anul acesta si cu premierul polonez si cu alti prim-ministri. Voi avea o vizita in luna iunie in tarile asiatice, cu care Romania are un potential de colaborare economica, in primul rand cu Azerbaidjanul. Politic, sigur interesul e mai mare cu liderii europeni si tin foarte mult sa am asemenea intalniri. Economic, sa stiti insa ca mai multi bani s-ar putea sa vina din tarile foste sovietice, care vor sa investeasca in Romania. 
  • (Dar aveti o estimare de timp, cand va veti intalni cu Angela Merkel?) O sa va anunt. Nu sunt lucruri stabilite.
  • (La CEDO mergeti in 23-24 aprilie, care e motivul prezentei dvs acolo?) In primul rand, am fost invitat sa am o interventiei in plenul Adunarii Parlamentare al Consiliului Europei pe tema faptului ca Romania este o democratie stabila, ordinea constitutionala si legala este respectat si in ceea ce ne priveste nu trebuie sa se ingrijoreze nimeni.
  • In al doilea rand, in mod sigur o sa am o noua discutie apropo de efectele legii privind retrocedarile, pentru ca vreau sa lamuresc acest lucru, fiindca se comunica necinstit. Expertii CEDO a avut o serie de 11 sau 12 puncte legate de modul in care se initiase legislatia romaneasca anul trecut, de catre guvernul MRU. A fost presedintele ANRP, secretarul de stat Ovidiu Putura la Strasbourg, iar din toate acele puncte unul singur n-a fost inclus lege, cel referitor la inflatie, si am si explicat de ce: pentru ca ideea este sa incurajam oamenii sa-si ia inapoi proprietatile in natura si nu sa astepte restituirea cu inflatie, cumva primind o renta. Toate celelalte puncte au fost incluse. 
  • Astazi s-a vorbit de o observatie a Consiliului Legislativ care spunea ca s-ar putea ca samsarii sa fi gasit o portita. Astazi s-a facut un amendament, maine inchidem acea portita.
Sursa: HotNews.ro
 

COMENTARII

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.