Victor PONTA : Nu acceptăm de la nimeni obrăznicii şi lecţii privind...

Victor PONTA : Nu acceptăm de la nimeni obrăznicii şi lecţii privind functionarea autorităţilor locale

0 810
Trezindu-se vorbind fara sa gandeasca (sau poate cu buna stiinta, pentru a inflama lucrurile!) secretarul de stat ungar, Nemeth Zsolt a declarat că se aşteaptă ca Guvernul Ponta să intervină şi să oprească această dispută.
"Guvernul maghiar se aÅŸteaptă ca guvernul român să intervină ÅŸi să oprescă acestă agresiune simbolică împotriva minorităţii maghiare din Ardeal!", a declarat Zsolt.
Oficialul maghiar a mai spus că primăriile din Ungaria ar trebui să arboreze în semn de solidaritate steagul Å¢inutului Secuiesc.
Premierul Victor Ponta a cerut ministrului de Externe să adopte o atitudine fermă ÅŸi să transmită că România nu acceptă de la nimeni din străinătate "obrăznicii" ÅŸi lecÅ£ii privind funcÅ£ionarea autorităţilor locale ÅŸi nici sfaturi privind arborarea steagurilor.
Pe 18 ianuarie preÅŸedintele CJ Covasna din proprie initiativa, le-a cerut primarilor din zona municipiilor Sfântu Gheorghe ÅŸi Târgu Secuiesc să arboreze pe faÅ£ada primăriilor drapelul secuiesc.
"Am cerut acest lucru pentru că angajamentul faţă de Å¢inutul Secuiesc este în inima noastră, dar ÅŸi în semn de solidaritate faţă de cei care au fost atacaÅ£i de prefectul Codrin Munteanu pentru folosirea steagului secuiesc ÅŸi simbolurilor secuieÅŸti, printre aceÅŸtia fiind ÅŸi primarul comunei Ozun", a afirmat Tamas.
Asa cum se stie,Secretarul de stat al MAE ungar, Nemeth Zsolt, alături de vicepremierul maghiar Semjen Zsolt, este unul dintre susÅ£inătorii înfocaÅ£i ai autonomiei Å¢inutului Secuiesc. În august 2012, Nemeth Zsolt, cunoscut ca sovin, a declarat că Ungaria susÅ£ine dezideratul comunităţii maghiare pentru automia de facto a Å¢inutului Secuiesc.
Replica premierului roman a fost meritata si pe masura! De asemenea, in Comunicatul MAE, se precizeaza: "DeclaraÅ£iile domnului Zsolt Nemeth sunt inacceptabile ÅŸi contravin spiritului de bună-vecinătate ÅŸi Parteneriatului Strategic pentru secolul XXI dintre România ÅŸi Ungaria. Autorităţile române nu acceptă ÅŸi nu vor accepta astfel de interferenÅ£e regretabile care contravin cadrului constituÅ£ional ÅŸi legal din România.
Practic, îndemnul oficialului ungar echivalează cu susÅ£inerea explicită a autonomiei teritoriale pe criteriu etnic, care nu este permisă de ConstituÅ£ia României ÅŸi nu face parte din standardele europene acceptate în domeniul protecÅ£iei persoanelor care aparÅ£in minorităţilor naÅ£ionale. Respingem, prin urmare, cu fermitate acest demers. România ÅŸi-a asumat, prin participarea la diverse tratate internaÅ£ionale, obligaÅ£ii ferme în privinÅ£a respectării ÅŸi protejării elementelor esenÅ£iale ale identităţii persoanelor aparÅ£inând minorităţilor naÅ£ionale (religia, limba, tradiÅ£iile ÅŸi patrimoniul cultural), convinsă fiind de necesitatea protejării diversităţii culturale ca element definitoriu al societăţii româneÅŸti.
Astfel, România îÅŸi îndeplineÅŸte pe deplin obligaÅ£iile asumate prin ConvenÅ£ia cadru pentru protecÅ£ia minorităţilor naÅ£ionale ÅŸi Carta europeană a limbilor regionale sau minoritare, documente care consacră standardele de drept internaÅ£ional în materie de protecÅ£ie a minorităţilor naÅ£ionale. De altfel, modelul romanesc în materie de protecÅ£ie a drepturilor persoanelor aparÅ£inând minorităţilor naÅ£ionale este recunoscut la nivel european ÅŸi internaÅ£ional în plan bilateral, prin Tratatul de înÅ£elegere, cooperare ÅŸi bună vecinătate, semnat la TimiÅŸoara, la 16 septembrie 1996, România ÅŸi Ungaria ÅŸi-au asumat obligaÅ£ii reciproce, inclusiv în materie de protecÅ£ie a persoanelor aparÅ£inând minorităţilor naÅ£ionale, prin raportare la ConvenÅ£ia cadru pentru protecÅ£ia minorităţilor naÅ£ionale ÅŸi la "documentele pertinente ale OrganizaÅ£iei NaÅ£iunilor Unite, OrganizaÅ£iei pentru Securitate ÅŸi Cooperare în Europa ÅŸi Consiliului Europei".
Din dispoziÅ£ia ministrului român al afacerilor externe, Titus Corlăţean, ambasadorul ungar la Bucuresti a fost convocat de urgenţă la MAE pentru a i se comunica poziÅ£ia clara a părÅ£ii române, mai precizează MAE în comunicat.
 

COMENTARII

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.