Victor Ponta nu mai este doctor in drept, urmeaza sa piarda si...

Victor Ponta nu mai este doctor in drept, urmeaza sa piarda si calitatea de avocat!

0 448
Ministrul Educatiei, Mircea Dumitru, a semnat luni ordinul prin care lui Victor Ponta i se retrage titlul de doctor in drept.  A fost stire care nu a fost ratata de presa indiferent de cine finanteaza.
Asa cum era de asteptat, unul dintre cei mai corozivi contestatari, Monica Macovei a cerut excluderea „de urgenta” a lui Victor Ponta din Baroul Bucuresti. „Ponta nu mai poate fi avocat, pentru ca a intrat in avocatura doar pentru ca avea diploma de doctor in drept, fara sa dea examen. Titlul de doctor i-a fost retras, asa incat nu mai poate ramane nicio o clipa in Baroul Bucuresti”, arata Monica Macovei, intr-o postare pe Facebook.
Baroul Bucuresti, firma serioasa, s-a executat si va lua in discutie excluderea lui Victor Ponta in prima sedinta a consiliului baroului, care va avea loc la data de 23 august, in urma unei cereri in acest sens depuse de europarlamentarul Monica Macovei, in calitate de avocat, a anuntat marti Ion Dragne, decanul Baroului Bucuresti, citat de Mediafax.
 Cei de HotNews au tinut o „contabilitate” de caliatate a tuturor pasilor care s-au facut pentru ca Ponta sa piarda acest titlu.
Victor Ponta a negat tot timpul acuzatiile de plagiat si a incercat sa minimizeze, initial, relevanta revistei Nature, dar la sfarsitul anului 2014 a incercat sa renunte la titlul de doctor in drept acordat in anul 2003 de catre Universitatea Bucuresti.

Indrumatorul stiintific al lui Victor Ponta pentru aceasta teza de doctorat a fost Adrian Nastase, care in 2003 era prim ministru al Romaniei. Victor Ponta era la acel moment secretar de stat in cabinetul Nastase.
„Nature a vazut documente compilate de o sursa anonima („whistle-blower” in original – N.red.) care arata ca mai mult de jumatate din teza de 432 de pagini in limba romana a lui Ponta consta in texte duplicate”, se arata in articolul din Nature, primul care a vorbit despre plagiat in cazul lui Victor Ponta.
„Mai mult, lucrarea a fost republicata cu foarte mici modificari intr-un volum in 2004, si de asemenea formeaza baza unei carti din 2010, al carei co-autor este o fosta studenta a lui Ponta, Daniela Coman. Parti substantiale din cele trei texte par identice sau aproape identice cu texte aparute in volumele profesorilor de drept Dumitru Diaconu (Diaconu, D. Curtea Penală Internaţionlă, Istorie şi Realitate (Editura All Beck, 1999) si Vasile Cretu Creţu, V. Drept Internaţional Penal (Editura Tempus, 1996). De asemenea, apar traduceri in romana Victor Ponta, avocat ale unor parti dintr-o carte publicata in limba engleza de profesorul Ion Diaconu Diaconu, I. The International Criminal Court: A New Stage (Nicolae Titulescu Romanian Inst. International Studies, 2002)”, scria Nature.
In urma cu patru ani, CNATDCU mai decisese o data ca Victor Ponta a plagiat, dar, in urma unei serii de manevre legislative, nu s-a ajuns niciodata la retragerea titlului.Iata aici principalele evenimente  in acest caz:

  • Consiliul National de Atestare a Titlurilor, Diplomelor si Certificatelor Universitare (CNATDCU) a decis pe 29 iunie 2012 caTeza de doctorat a premierului Victor Ponta este un plagiat. Detalii si aici In aceeasi zi, ministrul interimar al Educatiei Liviu Pop a schimbat componenta si regulamentul de functionare ale CNATDCU, astfel incat Consiliul nu mai are atributii in a stabili daca o teza de doctorat este sau nu plagiat.
  • Pe 19 iulie 2012, Consiliul National de Etica din subordinea Ministerului Educatiei decidea ca Victor Ponta nu a plagiat. Componenta CNE a fost schimbata din temelii de fostul ministru Liviu Pop chiar inainte de a se pronunta in cazul Ioan Mang.
  • In cazul tezei de doctor s-a autosesizat si Universitatea din Bucuresti, care a concluzionat pe 20 iulie 2012 ca Victor Ponta a plagiat.
  • In august 2012, Mihail Neamtu, Adrian Papahagi si Augustin Ofiteru au depus la Parchetul de pe langa Inalta Curte de Casatie si Justitie o plangere penala impotriva premierului Victor Ponta pentru plagiat. Avocatul Florin Plopeanu a declarat atunci pentru HotNews.ro ca plangerea penala se refera la lucrarea „Raspunderea in dreptul international umanitar”, publicata la Editura Universul Juridic in anul 2010 si care ii are ca autori pe Victor Ponta si Daniela Coman. Cartea „include in intregime teza de doctorat a domnului Ponta”, plus alte cateva capitole, a precizat avocatul. Detalii aici
  • Pe 14 martie 2013, Parchetul a dispus efectuarea unei constatari tehnico-stiintifice a cartii de catre un expert din cadrul Oficiului Roman pentru Drepturile de Autor (ORDA). Detalii aici. Pe 21 mai 2013, Parchetul General a anuntat ca a decis sa nu inceapa urmarirea penala in cazul presupusului plagiat al lui Victor Ponta.Monica Macovei.
  • In rezolutia parchetului sunt citate si concluziile expertizei ORDA: „intre lucrarea cu titlul ‘Raspunderea in dreptul international umanitar’ autori Daniela Coman si Victor Ponta pe de o parte si lucrarile ‘Drept international penal’, autor Vasile Cretu, ‘Curtea Penala Internationala. Istorie si realitate’ autor Dumitru Diaconu si ‘Dreptul International Penal si Infractiunile Internationale’ autor Dumitru Geamanu nu exista identitate totala de structura, ci doar o identitate partiala de structura„. / „Nu se poate proceda la calcularea procentului de text identic preluat deoarece formatele lucrarilor, tipul caracterelor utilizate si paginatiile sunt diferite„.

Scurt istoric al plagiatului lui Ponta:

COMENTARII

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.