Videanu confunda jaful din ultimii 20 de ani cu erorile politice
Fara sa o spuna direct, ministrul Economiei, Comertului si Mediului de Afaceri (MECMA), Adriean Videanu, recunoaste ca in 20 de ani toate Grupurile de interese, din spatele partidelor, s-au infruptat din averea tari prin jafurea firmelor de stat. Desigur Videanu nu a uitat si stie foarte bine cum pedepsea sistemul comunist frauda si gestiunea paguboasa a intreprinderilor de stat. Practic am fi vazut o duzina de asa zis manageri impuscati sau, in cel mai bun caz, infundand puscariile.
Cica Jaful este o amarata de …EROARE politica
Videanu, unul din beneficiarii “suveicii” jefuirii statului roman afirma saptamana trecuta, la un post privat de televiziune, ca marii datornici din subordinea Ministerului Economiei nu isi vor putea plati datoriile catre bugetului statului din cauza erorilor politice din ultimii 20 de ani.
“Erorile politice din ultimii 20 de ani au facut ca datoriile Companiei Nationale a Huilei catre bugetul statului sa ajunga la un miliard de euro. De asemenea, Termoelectrica unul din marii datornici nu a facut altceva decat sa acumuleze datorii in urma erorilor politice facute in timp”, a spus Videanu. Acesta a precizat ca la ora actuala nu exista posibilitatea recuperarii acestor datorii deoarece aceste societati nu pot fi privatizate. Explicatia, trasa de par, nu face decat sa arate pe langa incopetenta tuturor care au condus cat si solidaritatea acestuia cu toti cei care au capusat, atat intrarile (aprovizionarea) cat si iesirile (desfacerea – vanzarile) acestor societati si regii de stat.
Cum nu are de unde sa recupereze statul? De la “baietii destepti”! De la ministrii (exista o lege a raspunderii ministeriale), de la directorii tuturor intreprinderilor si regiilor de stat care au perimis si incurajat frauda. Credeti ca nu se cunoaste cum se fura? Statul platea sustinand productia iar de restul se ocupa mafia baronilor si a baietilor destepti, prezenti si rotiti pe la toate partidele. Acestia “au uitat” pana astazi sa mai plateasca ce au “luat” prin firmele capusa: produse din constructia de masini, ingrasaminte, energie ieftina sau gratis etc. etc. Toate faptele lor nu s-au prescris.
De ce nu actioneaza Justitia? Toate parghiile sunt in mana PDL si a lui Traian Basescu sa actioneze, ori lasa Parchetul sa-si faca treaba ori sa se dea o aministie. Asa cum sunt lucrurile acum jaful va continua pe ce a mai ramas inca in proprietatea statului si pe bugetele publice.
Arieratele nesimtirii, acopera jaful si sufoca totul
Actualul acord cu Fondul Monetar International prevede eliminarea arieratelor companiilor finantate din bugetul de stat, in totalitate, pana la sfarsitul lunii aprilie 2011, cand este programata inchiderea programului cu FMI.
Este vorba despre Compania Nationala de Cai Ferate CFR, Societatea Nationala de Transport CFR Calatori, Compania Nationala a Huilei, Termoelectrica, Compania Nationala de Autostrazi si Drumuri Nationale, Metrorex, CFR Marfa, Electrocentrale Bucuresti, Societatea Comerciala Electrificare CFR si Administratia Nationala a Imbunatatirilor Funciare – monitorizate cu prioritate, in vederea reducerii volumului de subventii.
La sfarsitul anului trecut, stocul total de arierate era de 1,4 miliarde, iar prin Memorandumul Tehnic de Intelegere cu FMI, Guvernul Boc si-a fixat ca tinta indicativa pentru decembrie 2010 nivelul de 0,48 miliarde lei pentru stocul de arierate ale bugetului general consolidat.
Solutia: se fura (privatizeaza) ce se mai este viabil, restul se inchide
Probabil ca, ce se va mai fura (“vinde”) en-gross acum, vor fi ultimele tunuri in domeniul privatizarii cu exceptia concesionari petrolului, gazului metan sau aurului si tot ce se mai poate gasi in subsolul tarii.
Ministrul Economiei ne tot explica scuzand firmele “drenate” de camarila de partid. “La discutiile avute cu FMI am discutat despre aceste companii si am spus ca acestea nu vor putea plati un leu din datorii la bugetul statului pentru ca nu au de unde. Nu exista posibilitatea privatizarii la aceste societati. Solutia economica este cea pe care am propus-o si am convenit-o cu FMI, respectiv sa scoatem toate entitatile profitabile din Termoelectrica (Borzesti, Paroseni, Galati), lasam Termoelectrica cu datoriile istorice acumulate si o bagam in faliment. Avem termen martie 2011 sa realizam acest lucru si il vom realiza”. Procedura va fi extinsa si la Compania Nationala a Huilei.
“Prin infiintarea celor doua companii nationale energetice, ceea ce este profitabil din CNH va intra in structurile uneia din cele doua companii, respectiv in Hidroenergetica si toate activele neperformante vor ramane in afara companiei, pe care le vom lichida. Aceasta procedura curata bilantul companiilor si nu se intra cu balastul acesta in interioul celor doua companii energetice”, a mai adaugat Adriean Videanu. De ce sa se lege la cap cei care vor pune mana pe companiile scoase la privatizare atata timp cat statul alaturi de romanii, care inca mai suporta pe langa reducerile de salarii si de pensii, majorarile de taxe si impozie, pierderile acestor companii.
Horia D.R.
hORIA d.r.