Viitorul BACALAUREAT: 4 orale si 3 scrise
Examenul national de bacalaureat va avea trei probe scrise si patru orale, potrivit proiectului noii Legi a educatiei, aprobat in sedinta extraordinara de luni a Executivului.
Pentru elevii liceelor cu profil real, probele scrise vor fi limba romana, matematica si o proba transdisciplinara „care va face o trecere prin toate materiile de stiinte naturale”, dupa cum a precizat, luni, ministrul Educatiei, Daniel Funeriu.
In cazul elevilor de la profilul uman, probele scrise vor fi limba romana, istorie sau geografie si o proba transdisciplinara din domeniul stiintelor socio-umane.
Elevii care au invatat in alta limba decat romana vor mai da o proba scrisa de limba materna.
Cele patru probe orale vor fi limba romana, competente digitale si doua de limbi straine.
„In dezbaterea publica a reiesit ideea ca bacalaureatul, in sistemul pe care noi l-am propus, era unul poate prea usor si de aceea am adus mai multa substanta bacalaureatului prin introducerea unei a treia probe in examenul de bacalaureat”, a explicat Funeriu.
Este stabilita si o proba de cunostinte tehnologice specifice calificarii profesionale urmate, la profilurile tehnic, servicii, resurse naturale si protectia mediului ori la profilurile militar, teologic, sportiv, artistic si pedagogic din filiera vocationala.
Executivul a decis totodata ca din conducerea universitatilor cu predare si in limba minoritatilor sa faca parte si un reprezentant al cadrelor didactice care predau in acest domeniu.
„Eu consider ca o natiune puternica este o natiune care ii respecta pe cei din jurul sau, care respecta minoritatile si de aceea am introdus foarte multe lucruri pe care le-am discutat cu partenerii nostri de la UDMR. Din ceea ce am convenit initial, nu am scos nimic, ci, dimpotriva, am introdus anumite ajustari in ceea ce priveste invatamantul superior si reprezentativitatea in cadrul universitatilor care au linii de studiu in limba materna, reprezentativitatea cadrelor didactice in conducerea universitatilor. S-a stabilit faptul ca, acolo unde exista facultati in limbile minoritatilor, unul dintre prorectori va fi propus din randul acelor facultati, tot asa cum in cazul facultatilor, unul dintre prodecani va fi propus din linia de studiu in limba minoritatilor”, a spus ministrul Educatiei, Daniel Funeriu, la finalul sedintei de Guvern, citat de Mediafax.
Guvernul a aprobat luni proiectul Legii educatiei, acesta urmand sa fie trimis Parlamentului spre dezbatere.