Viitorul Muzeu al Exilului Românesc îşi face reclamă şi la Braşov

Viitorul Muzeu al Exilului Românesc îşi face reclamă şi la Braşov

O serie de afişe şi fotografii ce prezintă nucleul bibliotecii exilului din Craiova sunt expuse la Biblioteca Judeţeană George Bariţiu. O ocazie pentru braşoveni de a cunoaşte documentele din această generoasă donație făcută de academicianul Basarab Niculescu bibliotecii din Craiova. Postere şi afişe înfăţişând cărți cu autografe valoroase, dedicații către Basarab Nicolescu, reviste, manuscrise, sunt expuse la Biblioteca Judeţeană „George Bariţiu Braşov. Documentele fotografiate fac parte din biblioteca academicianului Nicolescu, donată Bibliotecii Județene din Craiova și formează nucleul bibliotecii exilului, inaugurată în 18 octombrie 2016. De aici se va dezvolta un viitor Muzeu al Exilului Românesc, cu fonduri europene, spune Daniel Nazare, director Biblioteca Judeţeană „George Bariţiu” Braşov Expoziția este una itinerantă. După prezentarea ei în premieră la Craiova, a urmat vernisarea de la Cluj, iar acum, la Braşov. Expoziţia poate fi vizitată şi săptămâna aceasta. Basarab Nicolescu este o personalitate de seamă a științei, culturii și spiritualității românești, fizician și filosof cunoscut prin conceptul de transdisciplinaritate, pe care l-a dezvoltat teoretic și metodologic. Mare parte din copilărie a fost lipsit de tatăl său, prizonier într-un lagăr sovietic. Familia și mai ales străbunicul patern, învățătorul Andrei Nicolescu-Păcureți, premiat de Academia Română pentru monografia comunei Păcureți, au fost cei care l-au îndreptat spre carte și i-au stimulat pasiunea pentru cunoaștere. De tânăr, a fost interesat de domenii diverse, câștigând în 1959 deopotrivă olimpiada națională de literatură și Medalia de aur la prima Olimpiadă Internațională de Matematică de la Brașov. A absolvit Facultatea de Fizică a Universității București în 1964, unde și-a susținut și doctoratul. Bursier francez în anul 1968, s-a stabilit la Paris unde a continuat activitatea științifică. În același timp, Basarab Nicolescu a fost implicat în viața comunității românești din Paris. A păstrat legături cu reprezentanți ai diasporei românești. Vifor Rotar

O serie de afişe şi fotografii ce prezintă nucleul bibliotecii exilului din Craiova sunt expuse la Biblioteca Judeţeană George Bariţiu. O ocazie pentru braşoveni de a cunoaşte documentele din această generoasă donație făcută de academicianul Basarab Niculescu bibliotecii din Craiova.
Postere şi afişe înfăţişând cărți cu autografe valoroase, dedicații către Basarab Nicolescu, reviste, manuscrise, sunt expuse la Biblioteca Judeţeană „George Bariţiu Braşov. Documentele fotografiate fac parte din biblioteca academicianului Nicolescu, donată Bibliotecii Județene din Craiova și formează nucleul bibliotecii exilului, inaugurată în 18 octombrie 2016.
De aici se va dezvolta un viitor Muzeu al Exilului Românesc, cu fonduri europene, spune Daniel Nazare, director Biblioteca Judeţeană „George Bariţiu” Braşov
Expoziția este una itinerantă. După prezentarea ei în premieră la Craiova, a urmat vernisarea de la Cluj, iar acum, la Braşov. Expoziţia poate fi vizitată şi săptămâna aceasta.
Basarab Nicolescu este o personalitate de seamă a științei, culturii și spiritualității românești, fizician și filosof cunoscut prin conceptul de transdisciplinaritate, pe care l-a dezvoltat teoretic și metodologic.
Mare parte din copilărie a fost lipsit de tatăl său, prizonier într-un lagăr sovietic.
Familia și mai ales străbunicul patern, învățătorul Andrei Nicolescu-Păcureți, premiat de Academia Română pentru monografia comunei Păcureți, au fost cei care l-au îndreptat spre carte și i-au stimulat pasiunea pentru cunoaștere.
De tânăr, a fost interesat de domenii diverse, câștigând în 1959 deopotrivă olimpiada națională de literatură și Medalia de aur la prima Olimpiadă Internațională de Matematică de la Brașov. A absolvit Facultatea de Fizică a Universității București în 1964, unde și-a susținut și doctoratul. Bursier francez în anul 1968, s-a stabilit la Paris unde a continuat activitatea științifică. În același timp, Basarab Nicolescu a fost implicat în viața comunității românești din Paris. A păstrat legături cu reprezentanți ai diasporei românești.

Vifor Rotar

COMENTARII

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.