Vijelie a fost, pagube sunt. Ce urmeaza?

Vijelie a fost, pagube sunt. Ce urmeaza?

0 141

Se stie acuma ce furtuna a bantuit alaltaseara judetele Arges si, mai ales, Dambovita. Nu se cunosc insa, de catre public, si pagubele provocate de uragan – da, a fost adevarat uragan, cu vartejuri ridicand tot ce puteau in aer – celor ce se ocupa cu agricultura, mai precis gradinaritul, in aceste judete. Adica micilor producatori agricoli, a caror legume le cumpara si brasovenii in pietele agroalimentare.
Acesti tarani simpli si-au amenajat, pentru a oferi pe piete marfa proaspata si ecologica, solarii, unde principalul component este folia de plastic.
Cu ocazia uraganului multe asemenea solarii au fost pur si simplu spulberate, cu plante cu tot. Deci paguba este, la multi proprietari de solarii, imensa. Pentru ca.
Inafara scheletului metalic, cu tot ce mai trebuie pentru imbinarea lui, acea folie de plastic, partea principala a solariilor, costa al naibii de mult. Ca exemplu se poate arata ca, pentru acoperirea unei suprafete de 60 m lungime x 12 m latime omul trebuie sa scoata din buzunar 1.250-1.300 lei noi – 12-13 milioane vechi – adica 720 mp costa suma de mai sus. Iar pentru o productie acceptabila fiecare mic producator are nevoie de acoperirea a cel putin 15-20.000 mp.
Cine ii ajuta pe acesti oameni?
Statul nu, alti “sponsori” cu atat mai putin.
S-ar putea vorbi de asigurarea acestor solarii. Dar aici exista un paradox. Trecand peste greoaia incheiere a acestor asigurari – birocratia, tot felul de acte, umblatul de la Anna la Caiafa – paradoxul consta in faptul ca societatile de asigurari conditioneaza plata despagubirilor de viteza cu care bate vantul: el poate distruge, cu despagubiri, doar daca bate cu o viteza sub 50 km/ora. Pare incredibil, dar cei care mi-au spus acest lucru au mai adaugat, condimentand cu injuraturile de rigoare, ca, preferabil, este sa nu inchei asigurari, caci acestea au tot felul de chichite in defavoarea asiguratului, societatile stiind doar sa ia banul, nu sa si ajute.
Si totusi ramane intrebarea: cine ii ajuta pe acesti oameni?
Daca, in acest sens, nu intervin cei din Ministerul Agriculturii si din Guvern, sa nu ne mire preturile mai mari din aceasta vara la legumele provenite din zonele napastuite.

Dan Bota

COMENTARII

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.