Vine SECETA

Vine SECETA

0 590

Incalzirea globala isi face simtite efectele dezastruoase printr-o vara mai capricioasa decat multe inregistrate in ultimul secol.
Schimbarile bruste de temperatura, fenomenele meteorologice devastatoare precum inundatii, tornade, temperaturi prea scazute sau, din contra, prea ridicate, sunt la ordinea zilei. Multi dintre noi credeau ca incalzirea globala inseamna temperaturi din ce in ce mai ridicate care ne vor praji de vii. Acest rationament este total eronat, iar explicatia corecta este la indemana oricui. Din pacate, Terra nu are o clima temperat continentala pe intreg cuprinsul ei, ci cuprinde o varietate larga de zone si arii climatice. Temperaturile ridicate au determinat topirea ghetarilor care, intrati in stare lichida au racit peste masura marile si oceanele care, la randul lor, determina racirea aerului in perioadele calde ale anului. Aerul rece intra in contact cu aerul incalzit de razele soarelui si, astfel, apar ravagiile.
Potopul de la inceputul lunii iulie va fi curand dat uitarii, deoarece vine seceta. Meteorologii ne „amenintasera” de mult cu aceasta vara fierbinte care parea ca se lasa prea mult asteptata.
Conform specialistilor in domeniu, desi tara este inundata, de fapt, inregistram o perioada de seceta.
Cum este posibila o asemenea anomalie ne explica Elena Mateescu, seful de laborator agro-meteorologic de la ANM: “Cand vorbim de seceta, toata lumea se asteapta sa vada un sol uscat, cu crapaturi. Daca pe parcursul unei luni, cum a fost aprilie, de exemplu, am avut o treime din cantitatea normala de precipitatii, solul ramane uscat la suprafata, iar crapaturile vor fi frecvente. Si dupa ce cade o cantitate mare de precipitatii, daca persista deficitul de apa, putem vorbi de seceta pedologica in adancime. Rezerva de apa in sol se masoara pe diferite straturi, in functie de dezvoltarea masei principale de radacini ale plantelor. Din totalul de 110 statii meteorologice, cate sunt considerate reprezentative la nivel teritorial agricol al tarii, 80 de statii au inregistrat cantitati sub 70 litri/metru patrat, adica sub cerinta de apa necesara pentru plante si, implicit, sub norma climatologica a lunii.”
Ploile de la inceputul saptamanii, ce au avut caracter torential, nu s-au infiltrat in adancimea solului.
Dupa o perioada de seceta, in momentul in care cad ploi cu caracter de aversa, pentru inceput, apa se infiltreaza in stratul superficial, unde se formeaza o pelicula izolatoare, ce nu-i permite sa patrunda in adancime. Aceasta poate batatori solul, ramanand la suprafata. Desi apa balteste, in adancime solul ramane uscat, iar plantele nu au suficienta rezerva pentru a-si lua necesarul.
In Romania va urma o perioada caniculara. Vara, 10 zile consecutive fara precipitatii inseamna un interval secetos, iar daca temperaturile depasesc 32 de grade Celsius, considerat pragul de canicula, se poate vorbi de un prag de stres hidric si termic. “Cu cat temperaturile sunt mai ridicate, cu atat rezerva de apa din sol scade, iar fenomenul de seceta se intensifica”, a mai mentionat seful laboratorului de prognoze meteo, Dumitru Balta.

COMENTARII

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.