Vinurile romanesti la Targul de la Londra

Vinurile romanesti la Targul de la Londra

0 143

Romania a participat cu 12 producatori de vinuri la editia din acest an a Targului International de Vinuri de la Londra, principalul obiectiv al expozantilor romani fiind prezentarea potentialului de productie in vederea promovarii soiurilor autohtone pe piata internationala. Potrivit Ambasadei Romaniei la Londra, prin participarea la acest eveniment s-a urmarit consolidarea relatiilor comerciale si de parteneriat existente, precum si stabilirea de noi contacte cu societati de profil, care sa permita dezvoltarea si modernizarea gamei de produse, cat si accesul pe noi piete.

Promovare a vinurilor romanesti foarte departe de nevoi
Sub brandul Wines of Romania au fost prezente la targ firmele: Agricola Stirbey, Cramele Recas, Cramele Halewood, Cotnari, Domeniile Coroanei Segarcea, Vinarte, Domeniile Sahateni, Crama Oprisor (Carl Reh), S.E.R.V.E. Ceptura, Senator, Speed Husi si Wine Princess.
Ambasadorul Romaniei la Londra, Ion Jinga, a vizitat pavilionul Romaniei si a discutat cu reprezentantii firmelor romanesti asigurandu-i de tot sprijinul Ambasadei in actiunile de promovare a vinurilor romanesti in Marea Britanie.
Targul International de Vinuri de la Londra, desfasurat in perioada 18-19 mai 2010, a reunit 285 de firme din 20 de tari, noua tari (Romania, Croatia, Bulgaria, Ungaria, Cehia, Italia, Spania, Franta si Austria) fiind reprezentate in pavilion national. De asemenea, au fost prezenti si expozanti din „Lumea Noua” precum Argentina, Australia, Brazilia, Chile, Africa de Sud, Uruguay si, in premiera in Europa, India prin intermediul Comitetului National de Procesare a Strugurilor recent infiintat.
London International Wine Fair este una dintre cele importante manifestari din Europa la care participa importatori, comercianti, producatori, agenti, detinatori de restaurante, somelieri, oferind oportunitatea intalnirii furnizorilor si producatorilor din domeniu.
Romania a obtinut in 2009 o productie de vin cu denumire de origine controlata de circa 256.312 hectolitri, iar pentru 2010 este estimata o productie de 270.000 hectolitri.
In 2009, Romania a importat 117.030 hl de vin din Italia, Spania, Rep. Moldova, Slovenia si Franta si a exportat 127.172 hl, cu precadere in tari ale UE.
Suprafata de vita-de-vie cu soiuri pentru vin este de 174.100 ha, din care suprafata autorizata pentru producerea vinurilor cu denumire de origine controlata (DOC) a fost de 15.493 ha in anul 2009.

Se bea mai putin vin?
Consumul anual de vin in Romania este de circa 23 – 26 litri, acesta reprezentand jumatate din consumul tarilor dezvoltate, care se ridica la 50 litri/locuitor/an.
In prezent, suprafata de vita de vie cultivata cu soiuri pentru vin se ridica la 174.100 hectare, din care suprafata autorizata pentru producerea vinurilor cu denumire de origine controlata (DOC) a fost de 15.493 hectare, in anul 2009.
Romania este unul dintre cei cincisprezece producatori de vin la nivel mondial si al saselea producator de vinuri din Europa dupa Franta, Italia, Spania, Germania si Portugalia.
De asemenea, Romania ocupa locul cinci in ierarhia tarilor viticole europene, cu o suprafata totala cultivata cu vita de vie de 186.900 hectare.

COMENTARII

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.