Virgil Magureanu, fostul sef SRI, despre Revolutia din decembrie ‘89

Virgil Magureanu, fostul sef SRI, despre Revolutia din decembrie ‘89

0 129

In cadrul unei emisiuni TV, Virgil Magureanu, fost sef SRI, deci cunoscator al unor taine tinute in secret fata de oamenii de rand, a afirmat ca, asa cum am avut placerea sa amintesc prin articolele mele, se stia din anii ’70 ca succesorul lui Ceausescu la conducerea PCR urma ss fie Iliescu, iar despre Revolutie, el considera ca aceasta a avut spontaneitatea sa, desi a fost parte a unui scenariu mondial.
Virgil Magureanu, fostul director al Serviciului Roman de Informatii, a spus ca l-a cunoscut pe Ion Iliescu in septembrie 1973. In plus, Magureanu a afirmat ca, atunci, se stia ca succesorul lui Ceausescu la conducerea PCR urma sa fie Iliescu. Acesta insa a avut o atitudine in contradictoriu cu Nicolae Ceausescu, dupa vizita in China, fiind apoi tot mai mult marginalizat.

Magureanu a spus ca a discutat pe tema Revolutiei Romane cu mai multi istorici si ca s-ar putea spune ca a fost sau nu o lovitura de stat in functie de cum este interpretat comportamentul generalului Stanculescu.
„Am avut o discutie pe aceasta tema cu un istoric. Daca socotim acea secventa in care generalul Stanculescu a dat ordine care veneau in contradictie cu ordinele lui Ceausescu, atunci a fost o lovitura de stat. Daca socotim ca acest lucru a fost o lovitura de stat, atunci am avut o lovitura de stat”, a declarat Magureanu.
IÎn opinia sa, Revolutia din Romania a avut partea sa de spontaneitate, desi a fost parte a unui scenariu mondial:
„Eu spun ca au fost niste ordine firesti (cele ale generalului Stanculescu, n.a.). A actionat pe valul evenimentelor in desfasurare. Scenariul din Romania a fost o parte din scenariul general al prabusirii regimurilor comuniste din Europa de Est si Sud-Est. Scenariul Revolutiei a fost convenit la nivelul SUA si URSS, dar fermentii scenariului aparusera, avea si parti de spontan, cum se intampla in marile miscari de masa”, sustine fostul director al SRI.

Fostul sef al SRI spune ca s-a incercat declansarea unei miscari revolutionare si in alte orase din Romania, nu numai la Timisoara sau la Bucuresti:
„Daca pe 20 decembrie la Timisoara regimul Ceausescu fusese abolit, asta are o importanta. S-au facut tatonari in mai multe orase din Romania pentru ca miscarea sa inceapa la Iasi, Cluj, dar a fost aleasa Timisoara. Tatonarile veneau din afara Romaniei. Ma iau dupa evidente. Prezenþa unor trupe special angajate si special dispersate in teritoriu nu poate fi negata, pentru ca sunt documente”.

Este bine ca oameni care au cunostinte temeinice asupra celor intamplate in ’89 incep sa se desainuie, caci astfel, adunand strop cu strop, aflam adevarul. Nu trebuie sa ne lipseasca insa discernamantul si sa judecam doar cu patima, din orice unghi ar fi ea. De aceea asteptam si alte elemente de la oameni cu ceva pozitii care s-au aflat in mijlocul evenimentelor, inainte, in timpul si dupa petrecerea lor.

Dan Bota

COMENTARII

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.