Virgil Magureanu, prins la Brasov intre doua regimuri

Virgil Magureanu, prins la Brasov intre doua regimuri

0 247

Fondatorul Serviciului Roman de Informatii s-a aflat astazi la Brasov. Fostul sef al SRI, Virgil Magureanu, si-a lansat la Libraria St. O. Iosif de pe strada Muresenilor, ultima carte intitulata „De la Regimul comunist la Regimul Iliescu”. Volumul este, de fapt, un amplu interviu realizat de istoricul si publicistul Alex Mihai Stoenescu despre aspecte mai putin cunoscute ale evenimentelor din decembrie 1989.
Desi, in calitate de fost sef al Serviciului Roman de Informatii, Virgil Magureanu ar fi trebuit sa fie mai familiarizat cu tehnica de ascultare, autorul cartii lansate vineri a dovedit ca are o aversiune pentru microfoane. Profesorul a refuzat sa vorbeasca la microfonul oferit de organizatori, preferand, asa cum a si declarat, amplificarea naturala. Precautie oarecum inutila din partea cuiva care s-a aflat ani buni de partea nepoluanta a microfonului, plasat de regula asupra victimelor. Si o noua dovada ca nu urechea a fost vizata de catre cei care l-au procopsit cu porecla de „Sarpele cu ochelari”.
Virgil Magureanu nu si-a dezmintit la Brasov titulatura Profesorul care ii preceda numele si a predat auditoriului lectia despre Istorie, cu cele doua fete ale ei. Fara sa-si poata reprima un rictus atotstiutor, fostul intai sereist al tarii a distins intre fateta la vedere a evenimentelor, cea care se expune „sub luminile rampei”, pe care o vedem cu totii, si cea ocultata, din care suntem condamnati sa aflam doar crampeie.
Cartea semnata de Virgil Magureanu si istoricul Alex Mihai Stoenescu, recunoscut pentru insistenta si acribia documentarilor sale, a avut, asa cum spun editorii de la RAO, o gestatie lunga. Interviurile incepute in 2006 au fost reluate in 2008. N-au fost insa finalizate; autorii au promis deja un al doilea volum, care va duce mai departe dezvaluirile despre culisele evenimentului din Decembrie 89. Care n-a prea fost Revolutie, pentru ca nu raspunde unei intrebari simple, pe care Magureanu a formulat-o si cu ocazia lansarii: „Ce beneficiu a avut majoritatea sociala a Romaniei de pe urma Revolutiei?”. O intrebare – retorica, ce-i drept – dar nu mai putin pertinenta, in conditiile in care profitorii miscarii din Decembrie au fost si sunt inca o clica restransa, care se hraneste de 20 de ani din cadavrul imbalsamat al Revolutiei. Ce n-a mentionat dl. Profesor este ca multi dintre ei sunt fosti si actuali slujbasi ai institutiei pe care domnia sa a fondat-o si condus-o.
Din postura de detinator al multora dintre secretele Revolutiei, Profesorul Magureanu isi permite sa se indoiasca ironic de teoria populara a fugii dictatorului Ceasescu, sub presiunea maselor de revolutionari. Teoria magureana, amplu argumentata in cartea lansata ieri, este ca Romania a fost prinsa intr-un scenariu mai larg, care cuprindea mai multe tari est-europene foste comuniste. „Agenturili” impotriva carora vitupera dictatorul de Scornicesti au avut rolul lor, despre care Magureanu face mai multe dezvaluiri si fara de care fermentul revolutionar n-ar fi dospit pana la explodarea mamaligii mioritice.

Vifor Rotar

COMENTARII

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.