Vis de dragoste in recitalul de la ora 5

Vis de dragoste in recitalul de la ora 5

0 241

Miercuri, 4 martie 2009, ora 17,00, Opera Brasov si Muzeul “Casa Muresenilor” Brasov va invita, ca in fiecare saptamana, la Recitalul de la ora 5. De data aceasta, concertul are ca tema iubirea: “Vis de dragoste …”
Participa soprana Nicoleta Chirila, tenorul Mihai Irimia, pianistul Sena Ducariu.
In program: Emerich Kalman, Franz Lehar, Johann Strauss – fiul, Karl Zeller
Evenimentul este realizat cu sprijinul sponsorului permanent “BISTRO DE L`ARTE”.
Kalman este un compozitor maghiar nascut in 1882. Dorind sa devina un mare pianist, acesta a incercat sa exerseze extrem de mult, dar a trebuit sa-si curmeze visul din cauza inceputului de artrita care ii ingreuna exersarea. In consecinta, s-a hotarat sa-si indrepte atentia spre compozitie.
Alaturi de colegul sau ungar, Franz Lehar, Kalman a fost unul dintre arhitectii care a ajuns sa fie denumit cu termenul umbrela „Varsta de Argint” a operetei vieneze in primul sfert al secolului trecut. Kalman a ramas in istorie datorita felului unic in care a reusit sa combine sentimentalitea vieneza cu ritmurile colorate si energia nativa a ungurilor.
Johann Strauss (n. 25 octombrie 1825 in St.Ulrich, azi parte a Vienei – d. 3 iunie 1899, Viena), compozitor austriac, debuteaza ca dirijor la 19 ani, starnind admiratia celor din jur. Presa ii remarca talentul, iar admiratorii si prietenii lanseaza sloganul: „Noapte buna Lanner, buna seara, Strauss-tatal, buna dimineata Strauss-fiul !”.
Cutreiera lumea cu orchestra sa, avand un succes rasunator. In anii 1846-1847 a efectuat turnee in Ungaria, Transilvania si Tara Romaneasca. Paralel cu activitatea concertistica, desfasoara o prodigioasa activitate de creatie, dand valsului, printr-un colorit orchestral foarte bogat, o valoare artistica deosebita. Dintre cele peste 140 de valsuri, create de el, unele si-au castigat celebritatea: „Dunarea albastra”, „Viata de artist”, „Sange vienez”, „Vals imperial”, „Povesti din padurea vieneza”, „Vin, femei si cantec”,„Vocile primaverii”
La indemnul prietenilor si al compozitorului francez Jacques Offenbach, care vine la Viena in anul 1864, sa-l cunoasca personal, acesta abordeaza genul operetei. In anul 1871 are loc premiera primei operete „Indigo und die 40 Räuber”, urmata, in 1873, de „Carnavalul de la Roma”. Perioada de aur a operetei vieneze este inaugurata de „Liliacul”. Valsul este motivul de baza in tesatura muzicala a operetelor sale. Reprezentant de frunte al operetei clasice vieneze, el se afla si astazi in constiinta publicului iubitor al acestui gen.

COMENTARII

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.