Viscri aşteaptă în această vară câteva mii de turişti români şi străini
Satul Viscri (comuna Bunesti) din judeÅ£ul BraÅŸov, aflat în patrimoniul UNESCO din luna decembrie 1999, aÅŸteaptă ÅŸi în acest an câteva mii de turiÅŸti români, dar ÅŸi străini care vor să vadă satul autentic cu tradiÅ£iile ÅŸi obiceiurile străvechi, a declarat, miercuri, pentru AGERPRES, Caroline Fernolend, directorul FundaÅ£iei "Mihai Eminescu Trust" aflată sub înaltul patronaj al AlteÅ£ei Sale Regale Charles, PrinÅ£ de Wales.
"Anul trecut satul Viscri a fost vizitat de 14.000 de turiÅŸti, pe primul loc aflându-se turiÅŸtii din FranÅ£a, urmaÅ£i de cei din ElveÅ£ia, Austria, Anglia, Polonia. Avem ÅŸi turiÅŸti din Australia, Canada sau Noua Zeelandă aflaÅ£i în circuit prin Europa care stau la Viscri trei zile. Astfel de grupuri avem din două în două săptămâni de patru ani de zile. Vizitează Biserica Fortificată, Muzeul din sat, fac plimbări cu căruÅ£a sau merg să viziteze satele din jur, CriÅ£, RoadeÅŸ, MeÅŸendorf, între 7 ÅŸi 10 km de mers pe jos, nu doresc mijloc de transport.
Văd satele, tradiÅ£iile, vizitează atelierele meÅŸteÅŸugăreÅŸti, stau de vorbă cu oamenii ÅŸi mănâncă preparate doar din produsele aflate în gospodăria sătenilor, pentru că vor mâncare simplă ÅŸi gustoasă. IntenÅ£ionăm ca din acest an turiÅŸtii să fie transportaÅ£i din marginea satului Viscri cu căruÅ£a până la familiile unde sunt cazaÅ£i, iar maÅŸinile lor să fie parcate la marginea satului pentru a nu strica din autenticitatea ÅŸi frumuseÅ£ea satului. Vrem ca satul să se păstreze aÅŸa cum este acum, cât mai mult timp. TuriÅŸtii asta vor să vadă, lucruri simple, tradiÅ£ii nealterate, să se plimbe în liniÅŸte", a spus Caroline Fernolend. Un număr de 16 familii ÅŸi-au pus casele la dispoziÅ£ia turiÅŸtilor, oferindu-le în total 105 locuri. Chiar ÅŸi una din casele prinÅ£ului Charles care are trei camere va putea să primească turiÅŸti, a mai arătat directorul FundaÅ£iei "Mihai Eminescu Trust". FundaÅ£ia "Mihai Eminescu Trust" a implementat în 12 ani de activitate 1100 de proiecte în 49 de sate din judeÅ£ele BraÅŸov, MureÅŸ, Sibiu, Harghita ÅŸi Covasna, de la refacerea faÅ£adelor caselor vechi din satele Transilvaniei până la cursuri de calificare în diverse meserii tradiÅ£ionale, cum ar fi producerea cărămizilor, până la cursuri pentru punerea în valoare a patrimoniului cultural.
Sursa: AGERPRES