Vitamina D si declinul mintal la batranete
Suplimentele cu vitamina D administrate cu regularitate la varsta mijlocie ar putea reduce semnificativ riscul de declansare a maladiei Alzheimer la batranete, potrivit unui studiu publicat in Journal of Geriatric Psychology and Neurology , informeaza dailymail.co.uk.
Aceasta vitamina, sintetizata in mod natural de organism atunci cand pielea este expusa la soare, contribuie la mentinerea unui sistem imunitar sanatos, a unei bune structuri osoase si la prevenirea anumitor forme de cancer.
Acest studiu recent sustine faptul ca vitamina D contribuie si la pastrara in buna forma a capacitatilor mintale la varsta a treia. Studiul sustine ca vitamina D scade semnificativ riscul de aparitie a dementei, care, numai in Marea Britanie, afecteaza anual 700.000 de persoane.
Daca aceasta legatura dintre vitamina D si maladiile mintale va fi confirmata, adultii de varsta a treia vor putea sa primeasca doze suplimentare gratuite de vitamina D, a declarat Ian Lang, de la Peninsula Medical School din Exeter, coordonatorul studiului.
Lang a masurat nivelul vitaminei D in sangele a 2.000 de pacienti in varsta de peste 65 de ani. Voluntarii a fost supusi, totodata, unui test de evaluare a capacitatilor mintale si a riscului de aparitie a dementei.
Persoanele care au prezentat cele mai mici concentratii de vitamina D in sange erau de doua ori mai expuse riscului de a suferi de probleme de memorie sau de atentie.
Desi vitamina D este sintetizata pe cale naturala in urma expunerii la soare, capacitatea organismului de a o sintetiza scade odata cu varsta.
Anumite studii sustin ca aceasta vitamina actioneaza ca un mecanism de declansare a productiei de celule neuronale si le protejeaza pe cele deja existente.
Deoarece nu exista dovada ca vitamina D reuseste sa repare distrugerile cerebrale cauzate de dementa, medicii sustin ca pacientii pot sa beneficieze de actiunile ei folositoare doar ca o modalitate de a preveni aparitia maladiilor cognitive degenerative.