Vive la France si noi pe langa ea!

Vive la France si noi pe langa ea!

0 163

14 iulie, Ziua Nationala a Republicii Franceze. Eveniment daca nu celebrat oficial, marcat in vreun alt fel de constiinta mondiala, gratie rezonantei pe care au avut-o, in urma cu 219 ani, Caderea Bastiliei si sfarsitul Vechiului Regim. Primele – si, uneori, singurele – referinte franceze care ne vin in minte sunt cele culturale, impachetate in sintagma „Franta, sora mai mare de ginta latina”. Comemorarea influentelor covarsitoare ale culturii franceze asupra societatii romanesti, exercitate de-a lungul catorva secole, ar fi de ajuns pentru celebrarea Zilei Frantei de catre conationalii nostri.
Dar Tara Cocosului Galic are multe alte valente decat cele strict culturale, pe care Europa le resimte din plin. Franta, prin presedintele Nicholas Sarkozy, a preluat presedintia rotativa Uniunii Europene. Detaliu care nu l-a impiedicat pe chiriasul Palatului Elysee sa fie preocupat in momentul de fata de o alta Uniune, cea Mediteraneana, al carei act de nastere l-a proclamat duminica, 13 iulie, dupa ce il anuntase insistent in timpul campaniei care l-a inscaunat presedinte al Frantei.
Parada militara desfasurata anul acesta pe traseul traditional de pe Champs Elysees a gadilat orgoliul francez, dar a si dat loc unor manifestatii de protest. Care au inceput firav si strict intelectual in paginile unei publicatii franceze de prestigiu cum este Le Nouvel Observateur, unde unul dintre editorialisti persifla faptul ca armata comemoreaza propriul esec de a nu fi fost in stare, la 14 iulie 1789, sa-i imprastie pe rasculatii stransi ciopor sub zidurile Bastiliei.
Criticile au continuat cu faza de strada, unde un ong gazetaresc a protestat vehement fata de prezenta in tribuna oficiala a dictatorului sirian Bashar al-Assad. Cateva scaune mai incolo, un mic terorist al limbii franceze, presedintele Romaniei, Traian Basescu, care dispretuieste limba lui Voltaire pentru ca nu este un idiom al marii (va fi, cel putin pentru Mediterana). Carcotasii ar putea chiar ricana ca prezidentele matelot s-a aflat in capitala Frantei sa-si ia tainul, cu expresia pe care a consacrat-o chiar domnia sa cand s-a referit la companiile franceze care gestioneaza extrem de profitabil diverse servicii in Romania, cu concursul guvernantilor autohtoni.
La scara mult mai mica dar in acelasi context, consulul onorific al Frantei la Brasov, Monsieur Roger Lapis, a vorbit ieri despre relatiile calde dintre francezi si romani. Probabil pentru ca, cel putin sub Tampa, au trecut candva prin tevile Caldorom.

Vifor Rotar

COMENTARII

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.