Vlad Filat: parlamentul moldovean trebuie dizolvat, alegerile anticipate cel mai tarziu...

Vlad Filat: parlamentul moldovean trebuie dizolvat,
alegerile anticipate cel mai tarziu pe 14 noiembrie!

0 249

Nu cred ca este vorba de un esec al referendumului organizat duminica in Republica Moldova, a declarat premierul de la Chisinau, Vlad Filat, intr-un interviu pentru publicatia „Kommersant”. Filat a afirmat ca „parlamentul trebuie dizolvat, iar alegerile anticipate trebuie convocate pentru 14 noiembrie, cel mai tarziu”. In ceea ce priveste situatia de la Tiraspol, Filat a afirmat ca „nu exista alternative la unificarea Moldovei cu Transnistria”.

Reporter: Referendumul pe al carui succes a mizat alianta la guvernare si partidul dvs. nu a fost validat. Cum a fost posibil?
Vlad Filat: Nu cred ca este vorba de un esec. Problema trebuie privita din mai multe puncte de vedere. In primul rand, in plan organizatoric. Am reusit sa asiguram conditii optime exprimarii libere a optiunilor electorale ale cetatenilor tarii cu drept de vot. In acest sens, consultarea poate fi considerata un succes. In al doilea rand, vreau sa atrag atentia ca majoritatea absoluta a celor care s-au prezentat la urne au sustinut ideea modificarii textului constitutional. Ceea ce inseamna ca eforturile noastre in aceasta directie dau rezultate. Fireste ne mahneste faptul ca referendumul nu a fost validat. Un rol l-a jucat si atitudinea comunistilor, care, in tentativa lor de a boicota votul, au recurs frecvent la dezinformari sau la actiuni care nu respecta intotdeauna litera legii. Dar asta e realitatea pe care trebuie sa o acceptam si sa mergem mai departe.

Rep: Comunistii cer dizolvarea imediata a parlamentului si desemnarea de alegeri anticipate….
V.F.: Lucrurile sunt foarte clare, iar noi trebuie sa luam o decizie privind alegerile. Parerea mea: parlamentul trebuie dizolvat, iar alegerile anticipate trebuie convocate pentru 14 noiembrie, cel mai tarziu.

Rep: La legislative, alianta va merge in bloc, sau fiecare formatiune membra separat?
V.F.: Sa nu o luam inaintea evenimentelor. Toate la timpul lor. Va veni si momentul cand partidul condus de mine va anunta public hotararea luata.

Rep: Relatiile dintre Moscova si Chisinau s-au deteriorat in ultimul timp. Cand si cum poate fi rezolvata aceasta chestiune?
V.F.: Cred ca dupa alegeri. Desi sper ca in rastimpul ramas pana la scrutin vom reusi sa lasam la o parte emotiile si ne ocupam de ceea ce ne leaga si trebuie sa ne lege de Rusia. Ma refer la relatii bune si posibilitatea de a privi in viitor, departe de campul emotional in care suntem acum. Scopul guvernarii mele este simplu – asigurarea unor relatii de parteneriat cu Moscova la nivel strategic. Vom continua sa actionam in acest spirit, pentru binele relatiilor noastre, pentru binele popoarelor noastre. Vreau sa adaug ca este gresit sa privesti actiunile Moscovei drept masuri de raspuns sau represalii.

Rep: Ati vizitat recent Transnistria, unde v-ati intalnit cu presedintele Smirnov. Cu acest om se poate discuta si vorbi despre unificarea tarii?
V.F. Este o chestiune care poate fi rezolvata intr-o atmosfera corespunzatoare. Trebuie sa existe o atmosfera de incredere. Putem discuta despre Smirnov, despre Snegur, despre alte persoane cu functii de raspundere si care au participat si participa la acest proces. Dar problema in cauza poate fi rezolvata numai cu acei oameni care adopta decizii. De aceea imi permit sa nu comentez calitatile domnului Smirnov. Vreau numai sa spun ca a avut loc un foarte scurt schimb de pareri. Cred ca punem dialoga si intelege.

Rep: Despre ce ati putea vorbi?
V.F.: Exista o vorba: niciodata sa nu spui niciodata. Nu exista alternativa pentru unificare. Si cred ca Smirnov intelege acest lucru. Problema rezida in climatul de incredere pe care trebuie sa-l asiguram. Cu asta trebuie inceput.

Rep: Intentionati sa obtineti semnarea unui tratat politic cu Romania?
V.F.: Ce inseamna intentionati? Este pozitia noastra ferma: tratatul trebuie sa fie. In plus, acest document se afla, in prezent, in faza de analiza. Este in derulare un proces de negocieri. Cu alte cuvinte, acest tratat trebuie sa existe si va fi semnat. Majoritatea cetatenilor Republicii Moldova vad in tara noastra un stat suveran si independent. Si asa trebuie sa fie.

COMENTARII

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.