Vladimir Putin a îndeplinit o strălucită mișcare strategică prin desfășurarea focoaselor nucleare...

Vladimir Putin a îndeplinit o strălucită mișcare strategică prin desfășurarea focoaselor nucleare în Belarus

1 83

New York Times a publicat fotografii primite de la sateliții de spionaj militar ai SUA în care sunt detectate clar desfășurări de focoase nucleare rusești în Belarus. Această surprinzătoare evoluție de natură strategică a luat prin surprindere centrele de analiză militară americană și pe Joe Biden însuși, care declarau răspicat că nu sunt indicii că Rusia își va modifica strategia de pasivitate nucleară în cursul războiului din Ucraina.
După declarațiile iresponsabile ale președintelui Franței, Emmanuel Macron, conform cărora este necesară și chiar iminentă desfășurarea de trupe NATO în Ucraina pentru a intra în luptă cu trupele rusești din estul Ucrainei, Vladimir Putin a făcut o mișcare pe cât de îndrăzneață, pe atât de periculoasă pentru orice fel de trupe NATO care s-ar îndrepta din Polonia prin Ucraina, până pe front.
Practic, ca într-o strălucită partidă de șah, sport a minții la care rușii sunt redutabili, a reușit să flancheze apriori prin nord orice desfășurare de trupe euro-atlantice ce s-ar deplasa de-a lungul Ucrainei, amenințând astfel să lovească convențional sau chiar nuclear, tactic sau strategic, din flancul nordic nu numai trupele respective dar și Kievul. Sistemele de rachete cu rază scurtă și medie de acțiune Iskander-M desfășurate în Belarus urmează să fie echipate și cu focoase nucleare, după cum au observat sateliții americani și a dezvăluit NYT.
Acestea sunt cele mai fiabile și mai eficiente sisteme de rachete rusești, care au înlocuit în 2006 vechile sisteme Scud. Au fot testate în diferite teatre de operațiuni, printre care Siria și Ucraina, dovedindu-se aproape imposibil de interceptat datorită vitezei hipersonice de 6-7 Mach și lansatoarelor mobile pe care sunt amplasate, mai ales că dețin și sisteme integrate de desfășurare a unor ținte false în timpul zborului. Aceste rachetele rusești pot găzdui focoase nucleare de până la 50 de kilotone, adică de peste trei ori mai puternice decât bomba de la Hiroshima. Pot fi echipate și cu focoase mai mici, tactice, de 5 kilotone, utilizate pentru lovituri precise asupra țintelor militare.
Apropierea de granița ucraineană dar și dimensiunea lor relativ redusă le face extreme de periculoase pentru capitala Ucrainei și pentru orice aglomerări de trupe sau de material militar, dar și greu de detectat și de distrus prin atacuri cu drone sau cu artilerie convențională.
Prin această mutare strategică Putin a modificat paradigma războiului ucrainean în așteptarea posibilei intervenții a unor trupe NATO, sau a unora aparținând doar câtorva țări aliate, printre care și cele românești, provocând o serioasă descurajare militară a aliaților ucrainenilor.
Liderii occidentali, dar și Joe Biden, au demonstrat din nou că sunt depășiți de evenimentele din Ucraina, iar retorica lor este doar una fără acoperire în posibilități factuale reale.

Vechi baze sovietice camuflate din Belarus, readuse la viață
Instalația este situată la 32 de km nord de granița cu Ucraina, într-un loc de depozitare militar în apropierea orașului Osipovichi. Unele dintre construcția recentă de acolo au caracteristici unice pentru instalațiile de stocare nucleară la bazele din interior din Rusia.
Focoasle nucleare sunt de obicei depozitate în apropierea bazelor militare unde sunt staționați purtători de astfel de arme. Presupusa bază de stocare nucleară se află în aceeași zonă cu sistemele de apărare antirachetă Iskander din Belarus, care ar putea fi folosite pentru lansarea focoaselor nucleare sau convenționale.
Rusia a livrat arme Iskander în Belarus în 2022. Această bază a fost folosită pentru a stoca arme nucleare în timpul Războiului Rece. New York Times arată că baza, care a fost identificată pe fotografiile satelitului din apropiere de Asipovici, are caracteristici specifice pentru depozitele nucleare rusești: o nouă zonă de înaltă securitate este înconjurată de trei niveluri de gard în plus față de perimetrul de securitate actual al bazei. New York Times a descoperit, de asemenea, o zonă de încărcare acoperită, conectată la un buncăr subteran ascuns, din vremea sovietică, conform preluării Știri pe Surse.

Medvedev amenință direct cu riposte nucleare chiar în situații de război convențional
Medvedev, fost preşedinte al Rusiei între 2008 şi 2012, a avertizat Occidentul că Rusia ar putea ataca nu numai Ucraina ca răspuns la astfel de atacuri.
„În anumite circumstanţe, răspunsul (la astfel de atacuri) va fi îndreptat nu numai spre Kiev”, a scris Medvedev pe aplicaţia de mesagerie Telegram.
Şi nu doar cu explozibili convenţionali, dar şi cu un tip special de arme(adică nucleare! n.n.)”, a ameninţat el.
Rusia a anunţat luni că va practica desfăşurarea de arme nucleare tactice ca parte a unui exerciţiu militar, ca răspuns la ceea ce Moscova a calificat drept ameninţări din partea Franţei, Marii Britanii şi Statelor Unite, potrivit preluării Știri pe Surse.

Libiu Mateescu

COMENTARII

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.