Vocea Rusiei – Romania este o colonie!

Vocea Rusiei – Romania este o colonie!

0 329
"DEX-ul sustine ca o colonie este un "teritoriu ocupat si administrat de o natiune straina si care este dependent de aceasta pe plan politic, economic, cultural etc."
Este usor de demonstrat ca actuala stare a statului roman corespunde cu exactitate acestei definitii: deciziile politice, inclusiv cele referitoare la modul de numire a procurorilor sau demiterea presedintilor, sunt luate la Washington si Bruxelles.
Din punct de vedere economic, toate deciziile importante pot fi luate numai cu acceptul FMI, iar dependenta culturala este asigurata chiar de trusturile media care asigura promovarea non-valorilor menite sa inlocuiasca ceea ce a mai ramas din cultura autohtona", scrie Vocea Rusiei intr-un articol intitulat "Romania isi ia adio de la gazul ieftin". Autorul articolului citat, editorialistul Valentin Mandrasescu, mai scrie ca "Un excelent exemplu care demonstreaza statutul colonial al Romaniei este oferit de situatia resurselor naturale.
Cu cateva saptamani in urma, pe fluxurile de stiri a aparut stirea despre un mare succes al companiei OMV care va putea incepe exporturile de gaz din Romania in prima jumatate a anului 2013. In mod normal aceasta stire ar fi trebuit sa provoace o reactie foarte puternica din partea mass media, dar aceasta reactie a intarziat sa apara. Aceasta lipsa de reactie este usor de explicat in conditiile in care OMV este unul dintre principalii clienti ai tuturor trusturilor de media, avand la dispozitie un urias buget pentru publicitate si PR.
Intr-o perioada marcata de dificultati economice, este dificil de imaginat ca se vor gasi ziare sau televiziuni dispuse sa-si inrautateasca relatiile cu o companie atat de importanta din perspectiva veniturilor din publicitate."
In articolul citat se mai arata ca "Faptul ca OMV va putea demara exporturile de gaz din Romania este foarte important. Logica este simpla: la export va pleca gazul din productia interna curenta, adica acel gaz care pana acum a fost vandut populatiei si companiilor din Romania la preturi substantial mai mici decat cele practicate in restul Uniunii Europene.
La export nu va pleca nici un metru cub de gaz din Marea Neagra, deoarece exploatarea comerciala a acestor zacaminte va incepe (in cazul in care zacamantul se va dovedi a fi viabil din punct de vedere comercial) de-abia la inceputul urmatorului deceniu.
Gazul care va pleca la export va trebui sa fie inlocuit, deoarece in caz contrar populatia tarii va sta in frig. Unicul mod de inlocuire este achizitia unei cantitati suplimentare de gaz de la Gazprom, deoarece alta solutie nu exista din punct de vedere tehnic si fizic.
Fiecare metru cub de gaz romanesc exportat in Uniunea Europeana de catre OMV inseamna un metru cub de gaz cumparat in plus de Romania de la Gazprom."
Consecintele acestei situatii sunt usor de ghicit: cetateanul de rand trebuie sa se pregateasca pentru facturi mult mai mari pentru gaze naturale, iar statul roman trebuie sa-si ia adio de la gazul ieftin din productia interna si sa se pregateasca pentru o crestere substantiala a dependentei energetice fata de vecinii de la Rasarit.
Astazi, Romania importa aproximativ o treime din gazul natural. In functie de eforturile tehnice ale OMV, procentul importurilor va creste pana la 50% sau chiar 60%, urmand inevitabil sa se apropie asimptotic de cifra magica de 100%. Uniunea Europeana incearca sa-si asigure un grad sporit de independenta energetica, dar romanilor de rand nu li s-a explicat ca o parte a acestei (oricum efemere) a tarilor bogate din UE va fi asigurata de gazele din subsolul Romaniei, exploatate cu o redeventa microscopica si exportate in Vest."
 

COMENTARII

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.