Vocile Europei Libere au acum si imagine

Vocile Europei Libere au acum si imagine

0 187

Razboi pe calea undelor la Brasov! Nu este o infruntare intre licentele detinute de maharii locali si nici un nou episod din apriga batalie in care aceiasi protagonisti isi disputa eterul din jurul Tampei. Este doar versiunea in romaneste a titlului ultimei pelicule a regizorului Alexandru Solomon, realizatorul unui documentar despre sectia romana a postului de radio Europa Libera intitulat Cold Waves.
Filmul va rula, incepand de vineri, 25 ianuarie, la cinematograful Modern din Brasov. Premiera, insa, a avut loc saptamana trecuta la Centrul Cultural Reduta. Evenimentul a beneficiat de prezenta regizorului Solomon, dar si a doi dintre protagonistii documentarului, in jurul carora se tese una dintre intrigile filmului. Personajele se numesc Vasile Paraschiv, un muncitor devenit disident, care obtinuse in mod miraculos sub comunisti o viza pentru o calatorie in Franta; cel de-al doilea, cu care Paraschiv avea sa lege o prietenie durabila, este ziaristul Bernard Poulet, pe atunci seful unei gazete social-democrate frantuzesti. Publicatia lui Poulet era interesata, la vremea in care cei doi s-au cunoscut, de subiecte cu iz sindical, motiv pentru care l-au invitat pe muncitorul Paraschiv sa dea in vileag conditiile degradante de lucru si viata la care erau condamnati oamenii muncii in Romania lui Ceausescu.
Paraschiv a facut greseala de a se intoarce in tara dupa dezvaluirile facute jurnalistilor francezi. Prilej cum nu se poate mai potrivit pentru Securitate de a-i plati cu varf si indesat limbutia din Franta.
Cealalta sectiune – mai consistenta – a documentarului este consacrata evenimentelor care au marcat istoria sectiei romane a incomodului post de radio, din receptarea caruia la domiciliu romanii isi facusera o pasiune si o profesiune de credinta. Vocile ascultate sub plapuma de mii de romani cu credinta ca micul lor gest de sabotaj contribuie la destabilizarea regimului apar in film insotite de ambalajul lor de carne si oase: Monica Lovinescu, Emil Hurezeanu, Neculai Constantin Munteanu, Ioana Magura-Bernard, Serban Orescu, Nestor Ratesh, Andrei Voiculescu.
Personaje sinistre precum Ilie Merce, colonelul de Securitate ajuns deputat gratie democratiei noastre oligofrene sau fostul ministru comunist Cornel Burtica sunt la randul lor eroii mai multor cadre in filmul lui Solomon. Pelicula include, de asemenea, vocea celui mai titrat terorist international al vremii, Carlos Ramirez, poreclit „Sacalul”, pe care Securitatea il angajeze sa arunce in aer cuibul destabilizator romanesc din cladirea Europei Libere de la Munchen. Vorbind cu candoare in franceza din inchisoarea in care ispaseste o condamnare pe viata pentru uciderea a doi agenti francezi, Sacalul face un portret scandalos dictatorului Ceausescu, pe care-l considera „un patriot roman, care isi iubea tara”.
Filmul lasa nelamurite o sumedenie de aspecte legate de reactia intarziata a sistemului care asigura protectia si securitatea personalului Europei Libere la asasinatele comise la comanda comunistilor. Nici chiar dupa suprimarea fizica, incepand cu 1981 pana in 1988, a lui Noel Bernard, Mihai Cismareanu, Vlad si Emil Georgescu, directori succesivi ai postului de radio, proprietarii americani nu au intarit masurile de siguranta. Dupa cum au ignorat si avertizarile generalului Pacepa, aflat in SUA inca din 1978, cu privire la condamnarile la moarte semnate de catre securisti pe numele ulterioarelor victime.
Chiar si Emil Hurezeanu, intr-o emisiune recenta la televiziunea publica, isi amintea recomandarile americane de temperare a tonului, adresate redactorilor romani, chiar cand dezvaluiau atrocitatile comise de securistii comunisti in Romania.

Vifor Rotar

COMENTARII

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.