Voiculescu – suspendarea presedintelui declansata si la initiativa cetatenilor
Fondatorul PC Dan Voiculescu face, pe blog, un „apel catre Romania tacuta” pentru a se mobiliza si a demara strangerea de semnaturi pentru revizuirea Constitutiei inclusiv in sensul introducerii posibilitatii ca suspendarea presedintelui sa poata fi declansata si la initiativa unui milion de romani.
Voiculescu propune ca suspendarea presedintelui sa se poata declansa si la initiativa cetatenilor
„Traim intr-o tara mutilata. O tara desfigurata de ura, incompetenta si impostura. O tara in care valorile veritabile sunt umilite, izolate si condamnate. Tram intr-o tara aflata sub ocupatie. Sub ocupatia agresivitatii, a prostiei si a nedreptatii. Trebuie sa ne eliberam tara. Putem sa ne recuperam respectul. Avem obligatia de a ne redescoperi valorile. Economia Romaniei poate fi prospera. Sistemul de educatie poate fi competitiv. Sistemul de sanatate poate fi modern si eficient. Securitatea sociala a cetatenilor romani poate fi garantata. Romania are un potential economic si cultural semnificativ, are resurse uriase de inteligenta”, consemneaza Voiculescu.
Liderul PC este de parere ca, in ultimii ani, Romania a fost guvernata „discretionar si iresponsabil”, mai ales ca „doar in ultimii doi ani, veniturile populatiei au scazut, in medie, cu aproape 40%, s-au inchis peste 250 de scoli, peste 100 de unitati sanitare, au fost falimentate peste 100.000 de intreprinderi mici si mijlocii, iar datoria publica a crescut cu peste 20 de miliarde de euro”.
„E timpul ca societatea sa reactioneze. A venit momentul ca oamenii cinstiti sa determine o schimbare majora, sa indeparteze ireversibil actualul regim politic, care nu mai poate asigura respectarea drepturilor fundamentale la viata, la un trai decent, la sanatate”, sustine Voiculescu. El il critica pe Traian Basescu pentru faptul ca si-a incalcat atributiile constitutionale in privinta asigurarii bunei functionare a autoritatilor publice, dar si in privinta medierii intre puterile statului.
„Presedinte Traian Basescu avea obligatia constitutionala de a veghea la „respectarea Constitutiei” (art.80 alin.2 din Constitutia Romaniei) – Traian Basescu a incalcat si aceasta obligatie constitutionala promovand un proiect de revizuire a Constitutiei declarat neconstitutional prin decizia Curtii Constitut
ionale. Sfidand aceasta decizie si, implicit, Constitutia Romaniei, Traian Basescu a continuat sa sustina proiectul neconstitutional, trimitandu-l Parlamentului Romaniei spre dezbatere si adoptare. In ciuda acestor grave incalcari ale legii fundamentale, in actualul cadru constitutional demiterea presedintelui Traian Basescu nu poate fi initiata de catre cetateni”, remarca conservatorul.
Din aceasta perspectiva, Voiculescu precizeaza ca societatea civila este „singura care poate determina, credibil si consistent, o schimbare fundamentala de sistem”. „In consecinta, propun demararea unei actiuni cetatenesti de strangere de semnaturi pentru a revizui Constitutia Romaniei in trei puncte esentiale. Pentru a asigura controlul natiunii asupra institutiilor statului, pentru a respecta suprematia vointei natiunii, propun ca procedura suspendarii presedintelui sa poata fi declansata si la initiativa a un milion de cetateni romani cu drept de vot. Vocea poporului trebuie ascultata”, propune liderul PC.
„Pentru a combate eficient coruptia, propun sa se mentioneze explicit in Constitutie dublarea limitelor pedepselor prevazute de legea penala pentru infractiunile comise de persoane aflate in exercitarea unei functii publice. Pentru a proteja viata, siguranta si sanatatea cetatenilor, propun ca maximul pedepselor prevazute pentru infractiunile de omor deosebit de grav, trafic de droguri si pedofilie sa fie detentiunea pe viata, fara posibilitatea reducerii pedepsei pe parcursul executarii. Gravitatea extrema a acestor infractiuni legitimeaza includerea regimului sanctionator chiar in textul Constitutiei. 500.000 de cetateni cu drept de vot pot initia revizuirea Constitutiei – art.150 din Constitutia Romaniei”, mentioneaza Voiculescu.
El isi incheie apelul exprimandu-si credinta in puterea romanilor de a se mobiliza „pentru a-si apara drepturile, pentru a recastiga demnitatea confiscata de un regim politic autoritar, cred in capacitatea romanilor de a lupta pentru a redobandi dreptul la speranta, dreptul la o viata decenta, dreptul de a fi cetatenii unui stat corect si prosper”.