Vom avea in curand si o Bibliotecă școlară virtuală

Vom avea in curand si o Bibliotecă școlară virtuală

1 436

Publicarea de date despre inspectori și directori de școli, crearea Bibliotecii școlare virtuale sau accesul deschis la publicații și rezultate brute de cercetare finanțate din fonduri publice sunt propuneri ale societății civile pentru Ministerul Educației, prezentate la dezbaterea „Educație deschisă” de Centrul pentru inovare publică.
Dezbaterea vizând transparentizarea în educație a avut loc vineri în cadrul Săptămânii Guvernării Deschise, în contextul Zilei Internaționale a Datelor Deschise.
Centrul pentru inovare publică a propus ca în Planul național pentru o guvernare deschisă în domeniul educației pe 2016 — 2018 să fie asumate de către Ministerul Educației patru angajamente și anume: date deschise — cu sisteme informatice noi sau în curs de implementare în educație SIIIR, Registrul Matricol Unic, Doct, HNRE, registrul managerilor în educație — să fie publicate date despre inspectori și directori de școli, cine sunt, mandatul, cum au fost selectați, crearea Bibliotecii școlare virtuale, precum și acces deschis la rezultatele de cercetare — accesul deschis la publicații și rezultate brute de cercetare finanțate din fonduri publice.

Centrul pentru inovare publică dorește asumarea acestor propuneri de către Ministerul Educației și alte instituții din domeniu și concretizarea, în final, prin adoptarea unei hotărâri de Guvern, a afirmat Ovidiu Voicu, reprezentant al CIP.
Președintele Autorității Naționale pentru Cercetare Științifică și Inovare, Mihai Dima, a subliniat că autoritatea are ca prioritate accesul la publicații științifice.
„Nu putem aștepta de la comunitatea științifică rezultate ale activității de cercetare de nivel internațional atâta timp cât persoanele implicate în activitatea de cercetare nu sunt în contact direct cu ultimele rezultate legate de domeniul lor de activitate”, a spus acesta. El a adăugat însă că accesul deschis la publicații și rezultate brute de cercetare este complicat de implementat și reprezintă o chestiune de timp îndelungat.
Reprezentantul Ministerului Educației, Anca Petrache, a menționat că Ministerul Educației se află în proces de restructurare a site-ului astfel încât să fie o structurare pe cicluri de învățământ, iar principiul fundamental va fi transparența informațiilor, a datelor.
Ea a adăugat că proiectul Bibliotecii școlare virtuale se află în atenția Ministerului Educației, fiind un proiect necesar școlii românești.
În cadrul Săptămânii Guvernării Deschise, care s-a desfășurat în perioada 5 — 11 martie, au avut loc nouă dezbateri, vizând transparentizarea în achiziții publice, sănătate, administrație sau justiție, educație. Programul a fost organizat de Guvernul României, în scopul transparentizării activității instituțiilor publice și creșterii participării publicului la actul de guvernare.

Sursa: AGERPRES

În imagine: Ovidiu Voicu, director executiv, Centrul pentru Inovare Publică

COMENTARII

  1. Crimă culturală la Brașov !
    Primesc o știre incredibilă ! Vicepreședintele Consiliului Județean Brasov declară: „Nu avem nevoie de bibliotecă în Brașov !”
    Iată ce personaje, dintre cele mai indoielnice sub aspectul intregrității și capacităților manageriale, ajung să populeze și să conducă un sistem administrativ sufocat de incompetență și delăsare.
    Biblioteca Județeană Brașov se află într-o situație dramatică.
    Secția pentru Copii ar urma să fie închisă. Toate dotările obținute cu multă muncă pentru educarea, formarea și informarea copiilor Brașovului urmează să fie aruncate în stradă de un individ lipsit de inteligență.
    Pe românește, adio atâtor acțiuni și parteneriate de succes cu instituții din localitate, țară și din străinătate ce au ca scop educația nonformală a copiilor din Brașov.
    Copilăria și accesul la informație a mii de copii din școlile brașovene vor fi astfel grav afectate. Ca sa nu mai vorbim ca o mare parte din toate aceste dotări provin din proiecte finanțate, donații și sponsorizări cu greu obținute.
    Nu vă e rușine să vă atingeți de o instituție cultural-educativă sau scopul vostru e să distrugeți totul ?

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.