Vot pentru continuarea schimbarii!

Vot pentru continuarea schimbarii!

0 189

Sectiile de vot din Republica Moldova s-au deschis duminica, la ora 7.00. In total au fost deschise 2.037 de sectii de votare, dintre care 75 in strainatate, fiind pentru prima data, in cazul alegerilor parlamentare, cand Republica Moldova a organizat sectii de votare in strainatate in afara misiunilor diplomatice. Cele mai multe – 16 – au fost amenajate in Italia, iar opt in Romania, dintre care doua la Bucuresti si cate una la Iasi, Galati, Timisoara, Brasov, Cluj si Constanta.
Circa 2,6 milioane de alegatori sunt asteptati la urne, pentru a-si alege cei 101 deputati. In cursa electorala sunt inscrise 20 de partide si 19 candidati independenti.
Din acest scrutin va rezulta viitorul parlament unicameral, cu 101 deputati, care vor avea sarcina sa-l aleaga pe seful statului si sa aprobe componenta guvernului. Acesta este al treilea scrutin parlamentar din aprilie 2009, timp in care tara s-a aflat intr-o criza politica fara precedent. Optiunile sunt impartite intre coalitia proeuropeana aflata la putere, formata din Partidul Liberal Democrat, Partidul Democrat, Partidul Liberal si Alianta Moldova Noastra, si Partidul Comunistilor, care sustine legaturile cu Moscova.

Actualul Parlament a fost dizolvat dupa ce coalitia de guvernamant, care a obtinut victoria la alegerile din iulie 2009, nu a reusit sa obtina cele 61 de voturi necesare pentru a desemna un sef al statului. Nici Partidul Comunistilor nu reusise, inainte alegerilor anticipate, sa isi impuna candidatul.

Dupa alegerile din aprilie 2009, revoltele de strada determinate de banuielile de frauda electorala au determinat convocarea alegerilor anticipate, in urma carora Partidul Comunistilor a fost inlaturat de la putere, dupa opt ani de guvernare.
Alianta pentru Integrare Europeana a incercat sa depaseasca impasul politic, convocand un referendum constitutional, in vederea aprobarii alegerii directe a presedintelui, insa scrutinul nu a putut fi validat din cauza prezentei insuficiente la vot.
Pentru alegerile parlamentare de duminica, participarea la vot necesara pentru validarea scrutinului este de o treime dintre alegatorii inscrisi pe liste.

Rata minima de participare la alegeri este de cel putin o treime din cei 2.651.564 de alegatori inscrisi pe liste.
Scrutinul este monitorizat de peste 4.000 de observatori, dintre care circa 600 straini.
Procesul de votare se va incheia la ora 21.00, dupa care vor fi anuntate rezultatele a doua exit-poll-uri.

COMENTARII

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.