Votul uninominal a fost aprobat

Votul uninominal a fost aprobat

0 152

Deputatii au aprobat ieri legea votului uninominal, cu 231 de voturi pentru din 260, si au adoptat si amendamentul prin care presedintii de Consilii Judetene vor fi alesi prin acest tip de scrutin.


            Astfel, un deputat va reprezenta 70.000 de romani cu drept de vot, in timp ce un senator va reprezenta 160.000 de electori, noua forma a legii stipuland ca un partid poate intra in Parlament chiar daca nu a atins pragul de 5% din voturile electoratului. Alesii au mai hotarat in cadrul dezbaterilor privind uninominalul ca formatiunile politice, aliantele, organizatiile minoritatilor si candidatii independenti trebuie sa plateasca o suma egala cu cinci salarii minime brute pentru inscrierea la alegerile pentru Parlament.


            Acesta nou hotarare a iscat discutii contradictorii. Deputatul UDMR Marton Arpad a declarat ca practica depunerii acestor sume este raspandita in UE, dar ca acest plafon ar trebui micsorat de la cinci la trei salarii, pentru a da sansa celor care nu au bani sa se inscrie in cursa. In cealalta tabara, pesedistul Anghel Stanciu a precizat ca partidul sau nu sprijina micsorarea cautiunii pentru ca in Parlament nu trebuie sa candideze oameni fara bani si care, neavand alta ocupatie mai banoasa, decid sa se faca politicieni. Aceasta a calificat propunerea lui Marton drept „populista”. Liderul PRM, Lucian Bolcas a mentionat ca aceasta prevedere ar putea fi declarata neconstitutionala intrucat ar restrange dreptul de a fi ales, partidul cerand eliminarea cautiunii.


COMENTARII

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.