Vracelul – zi propice practicilor medicale

Vracelul – zi propice practicilor medicale

0 239

Pe 1 noiembrie, crestinii ortodocsi ii celebreaza pe Sfintii Cosma si Damian, numiti de Biserica „sfintii doctori fara de argintii, pentru ca nu luau bani pentru vindecarea celor suferinzi.

POVESTEA CRESTIN-ORTODOXA
Sfintii Facatori de Minuni si Doctori fara Arginti Cosma si Damian, frati de sange dupa trup, erau din partile Ciliciei (Asia), din tata pagan si din mama crestina, numita Teodotia. Cand copiii erau inca mici, tatal lor a murit, iar mama i-a crescut in evlavia crestina. Dupa moartea barbatului ei, Teodotia a trait in vaduvie, slujind cu sarguinta lui Hristos, inchinandu-si toata viata lui Dumnezeu. Prin exemplul vietii ei si prin citirea cartilor sfinte, Sf. Teodotia a pastrat puritatea vietii copiilor ei, prin respectarea poruncilor lui Dumnezeu, ajutandu-i sa devina barbati virtuosi si drepti.
Educati si formati ca doctori, ei au primit in dar harul vindecarii trupurilor si sufletelor bolnave prin puterea rugaciunii. Cei doi frati vindecau chiar si animale. Ei tamaduiau neputintele pentru slava numelui Domnului lor, Care le-a daruit puterea de a tamadui. Dar nu cu buruieni, ci cu numele Domnului izbaveau de boli.
Din iubire curata fata de Domnul si fata de semeni, ei nu cereau niciodata nimic in schimb pentru serviciile lor, respectand porunca Mantuitorului Nostru Iisus Hristos, care a spus: „In dar ati luat, in dar sa datii. Sfintii mergeau in misiune, tamaduiau boli si izgoneau duhuri necurate fara sa astepte multumire. Singura lor plata era ca bolnavul tamaduit sa creada in Hristos, de la Care ii venea tamaduirea. Pentru aceasta purtare a lor, ei au fost numiti de credinciosi „doctori fara de plati sau „doctori fara de arginti.”

OBICEIURI POPULARE
Luna noiembrie: brumariu, brumar, brumar mare, promorar, luna brumei, luna promoarei (a brumei mari si a promoroacei); viniceri, vinar (luna vinurilor, vremea fermentarii si limpezirii vinului in butoaie). Bruma si promoroaca se intensifica in aceasta perioada. Intr-o balada apare chiar si un personaj care, sarutand florile, le face sa se ofileasca. Vracelul 1 noiembrie, ziua Sfintilor Cosma si Damian; Vracelul sau Vracevul (de la slavonul vracevati, a vindeca). Zi importanta pentru tamaduirea bolilor, in special a epilepsiei si febrei tifoide; cei suferinzi sau rudele lor merg la manastiri, aprind lumanari, impart diverse produse, fac coliva si lasa pomelnice pentru sanatate. Lucrari in gospodarie.
Pregatirile pentru iarna incepute in luna octombrie se intensifica in noiembrie, luna sfarsitului de toamna. ‘ Se curata pomii si se spoiesc cu var. ‘ Se inlatura zapada de langa garduri. Se curata gradinile si se aduna gunoiul intr-o gramada, din care apoi se gunoiesc pomii. ‘ Se protejeaza pomii tineri; se sapa gropi pentru puietii din primavara. ‘ Se pun salciile; se foloseste timpul frumos pentru a sadi pomi. ‘ Sapa gropi pentru puietii pe care-i vei sadi in primavara. ‘ Protejeaza altoii tineri sa nu fie rosi de iepuri. ‘ Termina lucrarile de toamna din gradina de legume. ‘ Pune gunoi in jurul pomilor si amesteca-l cu pamant. ‘ Supravegheaza fiertul mustului; daca fierbe prea repede, stropeste butea cu apa rece, iar daca fierbe prea incet, acopera butea cu un pled de lana; urmareste ca butile sa fie mereu pline. ‘ Alege poamele stricate si arunca-le. ‘ Aduna frunzele cazute in gramada, amesteca-le cu pamant si cu gunoi.

COMENTARII

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.