Vremea plantelor medicinale

Vremea plantelor medicinale

0 156

Initiatii stiu ca aceasta perioada – vara si-a intrat temeinic in drepturi – este cea mai optima pentru strangerea de plante medicinale, in principal florile si frunzele, caci radacinile se pot recolta oricand.
Este indicat ca aceasta parte aeriana a plantelor sa fie culeasa dimineata, dar dupa ce s-a evaporat roua. In caz ca sunt culese ude, mai ales florile, daca nu sunt puse imediat si in conditii optime la uscat, mucegaiesc si pot fi aruncate.
In aceasta perioada se culeg – in cadrul unor excursii la iarba verde sau chiar la iesiri programate special in acest scop – salcamul, socul, teiul, ciubotica cucului, coada soricelului, papadia si frunzele de urzica (pentru scopuri medicinale), dupa care, prin iulie, vine randul galbenelelor.
Nu am pretentia ca plantele amintite mai sus sa fie singurele care este indicat sa fie culese in aceasta perioada, insa ele sunt cele mai cunoscute si pot fi culese si de profani, nu numai de specialisti.
Deasemenea mai poate fi spus ca toate aceste plante medicinale pot fi gasite si prin farmacii sau magazine specializate, dar una este sa le iei din magazin si alta sa le culegi cu propria mana intr-un cadru natural si respirand aer curat si linistea naturii.
Uscarea se face intr-un loc ferit de soare, aerisit, florile si tulpinele urmand sa fie intinse pe ziare sau pe site/plase intinse pe suporti.
In cotidianul nostru puteti gasi, la rubrica de plante medicinale, ce boli puteti combate cu asemenea plante.
In context poate fi amintit ca tot mai multi se indreapta spre tratamente naturiste, renuntand la eternele pastile si prafuri sintetice, folositoare intr-un loc si daunatoare intr-altul. Urmati-le exemplul.

Dan Bota

COMENTARII

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.