Vulcanologii George si Aristotel

Vulcanologii George si Aristotel

0 121

Chiar daca nu v-ati dat seama, in acest weekend am respirat un aer mai curat ca de obicei. Faptul ca am putut trage mai mult ozon in piept se datoreaza exclusiv cenusii vulcanului islandez erupt saptamana trecuta, care a limpezit cerut lumii de avioane si, implicit, de poluare. Asa cu zis specialistii de la noi, care au avut probabil tema sa calculeze efectele pozitive ale norului vulcanic care sta deasupra Europei. Sa vada, cum ar veni, doar partea goala a cerului, aia inca neacoperita de pacla islandeza.
Artizanii de stat ai marilor tunuri din privatizarile de la noi trebuie ca rad infundat de eforturile meteorologilor de serviciu care cosmetizeaza la ordin nenorocirea. Ei, privatizacii de odinioara, n-au avut nevoie de vreo catastrofa naturala pentru a spune ca industria romaneasca polueaza al dracului inainte ca sa-o vanda pe un euro. Pur si simplu au scos-o la mezat, nu la adapostul unei draperii groase de fum atmosferic, asa cum se intampla acum, ci ziua in amiaza mare. Asta pentru ca ceata era in creierele noastre, care am inghitit ca niste pelicani la dieta explicatiile priceputilor in privatizari. Nu m-as mira sa apara la televizor vreunul din ministrii capitalismului mioritic incipient ca sa se felicite pentru minunata strategie de inchidere a marilor combinat si fabrici de odinioara, care ar fi poluat acum de nu mai vedeam norul islandez din pricina negurii romanesti
Dar beneficiile eruptiei din Islanda abia incep sa se vada. La cat costa astazi benzina in Romania, s-ar putea sa ne gandim de doua ori inainte de a da o cheie masinii si de a contribui la ingrosarea smogului vulcanic. Simt ca, sub amenintarea plafonului cu cenusa vom descoperi ecologia si ne vom vindeca de remuscari ca nu producem ca pe vremea cand economia duduia si avea toate motoarele turate si poluante.
Pana la urma, praful vulcanic ne-a surprins intr-un moment potrivit. Nu mai producem nimic ca sa ne temem ca poluam extra fata de superoferta din Islanda. La Brasov suntem chiar foarte pregatiti pentru efectele de lunga durata ale nenorocirii de pe cer. Cu Tractorul, Rulmentul, partial Romanul si in curand IAR scoase din priza, nu vom produce pic de poluare. Daca la nivelul solului stam asa, in straturile mai rarefiate situatia e si mai roz. Atat de diafana chiar incat cei doi adversari locali, George si Aristotel, ar putea chiar sa se intalneasca amical si sa se felicite calduros ca au facut tot ce-au putut sa nu construiasca aeroportul ala nenorocit de la Ghimbav. Ce faceau ei acuma cu flotila blocata la sol vreme de doi ani, cat spun vulcanologii ca ar mai dura eruptia vulcanului islandez? Uite un mare exemplu de precautie si previziune investitionala. Unde mai pui deliciile lingvistice pe care le-au trait amandoi descoperind asonantele dintre a erupe si a ti se rupe.

Vifor Rotar

COMENTARII

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.