Vulcanul din Islanda, pierderi de 200 milioane $/zi

Vulcanul din Islanda, pierderi de 200 milioane $/zi

0 120

Perturbarea traficului aerian, provocata de norul de cenusa vulcanica din Islanda, costa companiile aeriene mai mult de 200 de milioane de dolari pe zi, a anuntat vineri Asociatia Internationala a Transportului Aerian, citata de AFP.
La nivelul actual de perturbare, estimarea IATA in privinta impactului financiar asupra companiilor aeriene este de peste 200 de milioane de dolari pe zi”, a spus Anthony Concil, un purtator de cuvant al IATA.

El a adaugat ca IATA a infiintat un centru de criza in Montreal, care „se afla in legatura directa” cu serviciile aeriene europene.
Spatiul aerian este inchis in urmatoarele tari / zone: Marea Britanie (cu exceptia, partial, Scotia), Belgia, Olanda, Danemarca, Suedia, Norvegia, Finlanda, Estonia, nordul Frantei, inclusiv toate aeroporturile din Paris, partea de nord a Germaniei, Polonia, si Republica Ceha, potrivit Eurocontrol.

Drepturile pasagerilor ramasi la sol
Comisarul pentru Transporturi al CE a declarat ca pasagerii zborurilor anulate isi pot amana calatoria sau pot cere rambursarea biletului.
Clientii companiilor aeriene, ale caror curse au fost afectate de norul de cenusa din Islanda, au doua optiuni: fie isi amana calatoria, fie isi primesc banii inapoi, dar in anumite conditii, potrivit unei dispozitii legislative europene.
„Chiar si in circumstante exceptionale, drepturile pasagerilor din Uniunea Europeana continua sa se aplice, iar calatorii se pot folosi de acestea”, a precizat vicepresedintele CE, comisarul pentru Transporturi Siim Kallas, citat de Mediafax.
El a amintit ca in afara informatiilor despre evolutia situatiei, companiile aeriene sunt obligate sa ofere bauturi, mancare si servicii corespunzatoare, spre exemplu cazare in astfel de situatii.
Pasagerii au dreptul sa-si amane calatoria sau sa ceara rambursarea integrala a biletului de avion.
„In privinta amanarii, pot face acest lucru numai intr-un termen de 30 de zile de la data initiala a zborului si spre aceeasi destinatie. Aceasta amanare este valabila de asemenea la zborul retur”, a anuntat purtatoarea de cuvant a companiei britanice low-cost easyJet, Clotilde Huet.
In schimb, pasagerii nu au dreptul sa solicite compensatii financiare suplimentare, ca in cazul intarzierilor si anularilor care intra in raspunderea companiilor aeriene.
Legislatia europeana a fost adoptata in februarie 2004 si a inrat in vigoare in anul urmator.

Mari presiuni pentru reluarea sborului
Marile companii aeriene din Europa au solicitat duminica o „reevaluare imediata” a restrictiilor aeriene impuse din cauza norului vulcanic islandez, care au afectat 6,8 milioane de pasageri, anunta AFP. Companiile de transport aerian sustin ca restrictiile ar fi avut un „impact devastator” asupra acesui segment.
Apelul este semnat de Asociatia companiilor aeriene din Europa, din care fac parte 36 de companii, si de Asociatia administratorilor de aeroporturi.
„Suntem constienti ca siguranta este o prioritate, insa solicitam reevaluarea imediata a restrictiilor”, se arata in comunicatul acestora.
Eurocontrol, agentia europeana insarcinata cu siguranta traficului aerian, a anuntat ca 63.000 de zboruri au fost anulate in Europa incepand de joi. Agentia afirma ca duminica au operat doar 4.000 de zboruri, din totalul celor 24.000 inregistrate in mod normal. In acest context, presedintia spaniola a Uniunii Europene a anuntat ca luni va avea loc o videoconferinta speciala a ministrilor transporturilor din tarile uniunii, pe marginea crizei aeriene provocata de noriul de cenusa vulcanica provenit din Islanda, transmite AFP.

COMENTARII

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.