Walter Johannis Klaus, mai abuziv decat Basescu?!

Walter Johannis Klaus, mai abuziv decat Basescu?!

0 449

Uniunea Națională a Judecătorilor din România a luat act cu profundă îngrijorare de declarațiile președintelui României făcute în fața Parlamentului, în data de 21 februarie, potrivit cărora, în ‘virtutea atribuțiilor ce (îi) revin’, se va implica activ în alegerile pentru CSM. Acesta a adăugat că, ‘în ceea ce mă privește, ca Președinte, nu voi fi un simplu spectator în acest proces și nu mă voi limita la un rol formal’ la aceste alegeri pentru viitorul CSM„, se arată în comunicatul UNJR.
În opinia Uniunii, o eventuală „imixtiune” a președintelui, care alături de premier e parte a puterii executive, în chestiuni ce țin de funcționarea puterii judecătorești, cum ar fi alegerile pentru CSM, ar încălca pklausjohannis1_rsz_crprincipiul separației puterilor în stat și ar „submina” statul de drept și democrația constituțională.
Potrivit UNJR, președintele trebuie să respecte independența justiției, fără a interveni în atribuțiile CSM de garantare a independenței justiției. UNJR susține că „șeful” statului nu are nicio atribuție constituțională în procesul electiv privind membrii CSM.
Principiul constituțional al separației puterilor în stat impune reprezentanților celorlalte puteri din stat abținerea de la orice acțiuni de natură să influențeze aspecte ce țin în exclusivitate de puterea judecătorească, precum alegerea reprezentanților instanțelor și parchetelor în cadrul CSM, indică Uniunea.
Reamintim Președintelui, ca și celorlalți actori politici că datoria lor este aceea de a respecta independența justiției. Acest lucru impune inclusiv abțineri de la declarații de acest tip, de natură a crea publicului larg impresia că procesul electiv vizând membrii Consiliului Superior al Magistraturii ar putea fi influențat sau chiar decis de reprezentanții puterii Executive, în pofida faptului că decizia aparține în exclusivitate judecătorilor și procurorilor”, se arată în comunicat.CSM H 2
Gravitatea afirmațiilor Președintelui referitoare la implicarea în chestiuni ce țin de puterea Judecătorească este cu atât mai mare cu cât sunt făcute în fata Parlamentului, puterea Legislativă din stat, iar astfel de afirmații sunt repetitive în activitatea instituției Președintelui. Exemplificativ, Președintele țării a mai afirmat în data de 2 februarie, în fața noilor absolvenți ai Institutului Național al Magistraturii, următoarele: ‘Ca Președinte, garantarea independenței justiției și consolidarea statului de drept sub toate aspectele sale sunt priorități ale mandatului meu’.
Președintele a vorbit în Parlament despre CSM ca fiind numai un ‘for de conducere și organ disciplinar’ pentru magistrați, asumându-și pentru sine atributul de ‘garant al independenței justiției’, care de fapt este rolul principal al Consiliului Superior al Magistraturii”, relevă UNJR.

COMENTARII

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.