Zaharina – un indulcitor controversat

Zaharina – un indulcitor controversat

0 424

Zaharina este unul dintre cei mai controversati indulcitori prezenti in acest moment pe piata. Cu toate ca a fost descoperita de mai bine de un secol, inca nu se stie cu siguranta daca este buna sau nu pentru consum.
Zaharina, E954, este un indulcitor artificial de 300 de ori mai dulce decat zaharul, dar care lasa un gust metalic dupa consum.
Din aceasta cauza este utilizat de cele mai multe ori in combinatie cu alti aditivi ca aspartamul sau ciclamatul. Aditivul are la baza toluen, un lichid inflamabil, derivat din petrol.
Zaharina este folosita in foarte multe produse alimentare: sucuri, prajituri, bomboane, creme, inghetate, margarina, muraturi, mustar, marmelada, gemuri. De asemenea, mai poate fi intalnita in produse farmaceutice si pasta de dinti.
Zaharina este preferata de producatorii din industria alimentara, pentru ca este stabila la caldura si nu reactioneaza cu celelalte ingrediente.
In 1879, cand s-a descoperit, zaharina a fost considerata o adevarata salvare pentru persoanele care sufera de diabet. Insa cercetarile ulterioare au aratat ca efectele asupra sanatatii sunt dintre cele mai periculoase, mergand pana la cancer.
Agentia Internationala de Cercetari in Cancer (IARC) a incadrat zaharina in grupa 2b, ca agent posibil cancerigen la om. E954 poate interfera cu procesul normal de coagulare a sangelui, afecteaza glicemia si functiile digestive.
E954 a inceput sa fie foarte utilizata dupa primul razboi mondial, cand pe piata era criza de zahar, iar popularitatea cea mai mare a capatat-o in anii ’60, cand era utilizata mai ales de cei care tineau diete de slabit.
Cu toate ca oamenii de stiinta de la Departamentul pentru Agricultura din Statele Unite (USDA) au adus dovezi cu privire la nocivitatea aditivului, s-a hotarat ca folosirea lui nu este periculoasa.
Doza zilnica admisa acceptata de JEFCA (forul mondial care se ocupa cu reglementarea utilizarii aditivilor alimentari) este de 5 mg/kg corp si a fost stabilita in 1993.

COMENTARII

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.