Ziarul Puterea il acuza pe Parscahiv ca urmarea casiere si farmaciste inainte de 1989
Conform unui articol aparut in ziarul online ,,Puterea” in urma cu cateva zile se sustine ca secretarul municipiului Brasov, Nicolae Paraschiv, a depus la dosarul cauzei prin care contesta calitatea de agent al politiei politice comuniste atestata de Colegiul National pentru Studierea Arhivelor Securitatii (CNSAS) un inscris in care sustine ca Unitatea Speciala de Lupta Antiterorista (USLA) din care a facut parte nu poate fi asimilata politiei politice. Fapt demontat de cei de la Puterea pe baza de documente ale CNSAS. Redam mai jos articolul amintit.
Nicolae Paraschiv incearca sa acrediteze ideea ca a facut parte dintr-o structura care a luptat impotriva „elementelor si gruparilor teroriste”, lupta a carei perenitate e dovedita de faptul ca USLA s-a transformat, dupa 1989, in Brigada Antiterorista a SRI. Din actele dosarului rezulta insa ca printre „elementele teroriste” impotriva carora a luptat Nicolae Paraschiv s-au numarat niste farmaciste care urmau sa plece din tara, o casiera „cu manifestari deosebit de grave la adresa politicii partidului” si sapte persoane care „comentau dusmanos stirile transmise de posturile de radio straine”. Puterea publica extrase din rapoartele intocmite de Nicolae Paraschiv in perioada respectiva, pe baza carora CNSAS a decis ca a facut politie politica. „Pana in 1989, ca si in prezent, Compartimentul de Antiterorism desfasura actiuni de cunoastere si prevenire prin mijloace informativ-operative a actiunilor teroriste initiate de organizatii care exista si in prezent si impotriva carora actioneaza, in mod concertat, toate structurile de securitate din toate tarile lumii cum sunt: Al Fatah – Consiliul Revolutionar, Hamas – Miscarea de Rezistenta Islamica, Jihadul Islamic Egiptean, Gama’ a Al-Islamiya – Gruparea Islamica, Hezbillah, Jihadul Islamic Palestinian si, nu in ultimul rand, al-Qaida. In consecinta, actiunea informativ-operativa si de interventie impotriva elementelor si gruparilor teroriste depaseste cadrul politic adoptat aleatoriu si pasager de conducerea vreunui stat si nu poate fi calificata ca ar putea, in vreun fel, face parte a conceptului restrans si perimat de politie politica”, noteaza Nicolae Paraschiv in documentul depus la dosarul aflat pe rolul Curtii de Apel Bucuresti.
Farmacista defectoare
In documentul prin care CNSAS a decis ca Nicolae Paraschiv a fost agent al politiei politice comuniste se arata ca secretarul municipiului Brasov a recrutat o persoana ca informator, deoarece Oficiul Farmaceutic Brasov selectase o serie de persoane care urmau sa plece in strainatate pentru acordarea de ajutor medical. „In cadrul Oficiului Farmaceutic Brasov isi desfasoara activitatea o serie de elemente care se afla in preocuparile organelor noastre (…) si pe langa care nu avem suficiente posibilitati de informare. (…) In procesul atragerii la colaborare (n.n. – informatorul) a furnizat informatii privind numita (…), asistenta de farmacie lucrata in cadrul supravegherii informative si ramasa ilegal in strainatate, urmand a fi in continuare dirijata cu sarcini pana la clarificarea cazului”, nota intr-un raport Nicolae Paraschiv.
Casiera dusmanoasa
Fostul ofiter i-a intocmit raport si unei femei de 58 de ani, casiera-colectoare la Cooperativa de Munca Colectiva Brasov. „Obiectiva se situeaza pe pozitii dusmanoase, are manifestari deosebit de grave la adresa politicii partidului si statului nostru, face comentarii denigratoare la adresa nivelului de trai din tara noastra comparativ cu alte tari si si-a exprimat convingerea ca de anumite greutati pasagere intampinate de tara noastra vinovata ar fi conducerea de partid si de stat, apreciind ca ar trebui schimbata”, arata in raport Nicolae Paraschiv. Pentru cele aratate, acesta a luat „masuri informativ-operative” care au constat in „incadrarea informativa cu surse avand posibilitati pe langa obiectiva in scopul stabilirii de noi date privind activitatea, comentariile, preocuparile si legaturile acesteia, interceptarea corespondentei interne (…), interceptarea convorbirilor telefonice (…), identificarea legaturilor sale apropiate si efectuarea de verificari complexe (…) si control domiciliar la obiectiv pentru a stabili daca detine materiale cu continut dusmanos”. Documentele de la dosarul cauzei mai releva ca fostul ofiter a luat masura avertizarii fata de sapte persoane care au avut aceleasi „manifestari dusmanoase”, ca si casiera. „Au facut comentarii ostile privind nivelul de trai din tara noastra comparativ cu cel din Occident, afirmatii privind o pretinsa lipsa de drepturi si libertati cetatenesti in tara noastra, comparativ cu tarile capitaliste, ascultau si comentau dusmanos stirile transmise de posturile de radio straine”, nota fostul ofiter Nicolae Paraschiv.
Iulian Rinder