Zilele Cartofului la Brasov
Si anul acesta, prin grija omului de afaceri Liviu Pandele – cel datorita caruia moastele Sf. Andrei se vor afla la Brasov de ziua Romaniei – se va tine un targ al cartofului.
Este cunoscut faptul ca in Tara Barsei cultivarea cartofilor a devenit traditie, si datorita conditiilor climaterice si ale solului. In zona a fiintat cu succes si un institut de cercetari in domeniu, institut care a avut soarta celorlalte institute de cercetare de la noi din tara.
Deasemenea mai este cunoscut faptul ca pe pietele din Romania se importa masiv cartofi, in interesul unora si detrimentul cumparatorilor si al productiei interne.
De aceea domnul Liviu Pandele, in colaborare cu domnul Benea, presedintele Asociatiei Cultivatorilor de Cartofi, organizeaza un „Targ al Cartofului” in Piata Decebal, aflata pe strada Carpatilor la intersectia cu bd. Muncii. Tot aici se va organiza si o expozitie cu prezentarea diferitelor soiuri de cartofi ce se cultiva atat in zona Tarii Barsei, cat si in alte zone ale tarii.
Pe platoul de langa hala pietei doritorii vor putea achizitiona cartofi pentru iarna direct de la producatori si la preturi mai mici decat cele practicate in alte piete agroalimentare brasovene. Acesta este si scopul Targului, ca tot omul, si cei nevoiasi, sa-si poata procura, cu bani mai putini, acest aliment de baza in lunile anotimpului rece, acum, in contextul scumpirii tuturor produselor de larg consum.
Targul se va tine in ultima decada a lui octombrie, data exacta urmand a fi stabilita de comun acord cu producatorii de cartofi.
In context trebuie amintita surpriza oferita de domnul Pandele cu ocazia editiei de anul trecut a targului, cand a prezentat cea mai mare tocana de cartofi facuta vreodata si cantarind peste o tona si jumatate, tocana intrata in Cartea Recordurilor.
Oare ce surprize ne va oferi domnul Pandele anul acesta?
Dan Bota