Zilele dedicate pasarilor

Zilele dedicate pasarilor

0 289

Potrivit traditiei, odata cu Zilele Babei se incheie iarna. Dupa Zilele Babei sau Zilele Dochiei, asa cum sunt cunoscute in traditia populara, urmeaza Zilele Imprumutate, denumire generica a timpului schimbator, cu ninsoare, lapovita si vant.


Zilele imprumutate sunt dedicate pasarilor (Ziua Berzei, Ziua Cucului), mieilor care sunt adusi pe lume in aceasta perioada (Ziua Mieilor). Adesea, aceste zile mai sunt cunoscute si ca Zapada Berzelor, Zapada Rindunelelor, Zapada mieilor.


Dupa alungarea spiritului iernii urmeaza un ciclu de opt zile dedicat Cailor lui Santoader. Santoaderii sunt o herghelie divina, formata din opt feciori frumosi, imbracati in costume populare de sarbatoare, si condusi de Santoaderul Mare sau Santoaderul cel Schiop. In traditia populara se crede ca ei intra prin casele care gazduiesc sezatori si iau fetele la joc, zboara cu ele. De aceea, in zilele Cailor lui Santoader nici o fata nu merge la sezatoare, ca sa nu fie furata. De fapt, Santoaderii pun capat sezatorilor incepute la Filipii de Toamna si le arata tinerilor ca trebuie sa inceapa muncile la cimp.


?De acum, vremea incepe sa se incalzeasca, gospodarii isi pregatesc uneltele pentru a iesi in camp, dar nu inainte de a-l cinsti pe Cuviosul Alexie.


?


Alexie, omul lui Dumnezeu


Praznuit pe 17 martie, Alexie, omul lui Dumnezeu cel cald, este in acelasi timp si patron, si pedepsit, legat pe viata de insectele pe care din curiozitate le-a adus pe pamint. Prefacut in cocostarc (acum este si momentul intoarcerii berzelor, al cocostarcilor), Alexie este condamnat sa adune insectele pana la Ziua Crucii (14 septembrie), cand, potrivit traditiei populare, ganganiile se retrag in pamant. De Alexii se deschide pamantul si pentru serpi, care cunosc astfel a doua sarbatoare.


Traditia spune ca Alexie Boji, fiind satul de iarna, a luat intr-o zi un taciune aprins si l-a infipt in zapada. Atunci zapada s-a topit si s-a facut primavara. Si tot traditia mai spune ca Dumnezeu, vrand sa faca un bine oamenilor, a strans toate insectele de pe pamant, le-a pus intr-o cutie si i-a dat-o lui Alexie sa o arunce in mare. Curios, acesta a deschis cutia, iar ganganiile s-au imprastiat pe pamant si in apa. Drept pedeapsa, Dumnezeu l-a prefacut in cocostarc pe Alexie, obligandu-l astfel sa stranga inapoi toate insectele.


?


Credinte legate de Alexii


In lumea satelor exista multe credinte legate de Alexii. Femeile respecta sarbatoarea ca sa aiba nastere usoara, dar si pentru a-si apara casa de insecte si serpi. In dimineata Alexiilor, femeile duc mamaliga si apa pe camp pentru a hrani ganganiile si a le tine departe de casa. Barbatii afuma livezile, grajdurile si vitele cu bucati de carpa, iar femeile isi scot zestrea la lumina soarelui, crezand ca astfel le va fi ferita de molii tot anul.


Se spune ca de Alexii canta pentru prima data broastele si se zbat pestii in apa. Sfantul Alexie este si cel care da drumul pestilor si cel care le poate aduce pescarilor recunoscatori recolte bune. Sfantul le da porunca pestilor sa se imprastie prin apa, de aceea Alexiile mai sunt cunoscute in popor ca Ziua Pestelui si este respectata cu sfintenie de manuitorii unditelor.

COMENTARII

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.