Ziua Eroilor – sarbatoare nationala a romanilor
Incepand din 1920, comemorarea eroilor cazuti in razboi – Ziua Eroilor- se organiza in fiecare an, de Ziua Inaltarii Domnului, la 40 de zile dupa Sfintele Pasti, in general in luna mai (mai rar in luna iunie), "cand floarea este mai bogata", asa cum preciza decretul din 4 mai 1920. Toate actele normative ulterioare, pana in anul 1948, au mentinut prevederea sarbatoririi Zilei Eroilor in Ziua Inaltarii Domnului si au acordat acestei zile statut de sarbatoatre nationala.
Legiferarea acestei comemorari a fost determinata atat de traditia crestina, proprie poporului roman, cat si de prevederile unor articole ale Tratatului de pace de la Versailles care, printre altele, impuneau natiunilor foste beligerante intretinerea mormintelor tuturor ostasilor ingropati pe teritoriile statelor respective.
Manifestari de Ziua Eroilor
Ziua Eroilor era sarbatorita atat pe teritoriul tarii, cat si in strainatate de autoritatile romane, in mod demn, prin organizari de Te-Deum-uri, procesiuni si serbari cu un inalt caracter national si patriotic, la care participau toate institutiile de stat si particulare, fara deosebire de religie sau etnie. Programul festivitatilor era propus de societatea "Mormintele eroilor cazuti in razboi" – din 1927 denumita societatea "Cultul Eroilor"- in colaborare cu autoritatile locale si aprobat chiar de Consiliul de Ministri.
In anii dintre cele doua razboaie mondiale, pentru cinstirea celor cazuti si comemorarea glorioaselor acte de eroism national, s-au construit monumente si placi comemorative, in aproape toate localitatile tarii, iar in Bucuresti s-a construit un edificiu comemorativ al razboiului de intregire nationala – MORMANTUL OSTASULUI NECUNOSCUT – inaugurat in luna mai a anului 1923.
Manifestarile dedicate Zilei Eroilor nu reprezentau numai indeplinirea unei indatoriri de pietate si recunostinta fata de cei cazuti, ci si de concentrare a acestor pilde in locuri de onoare, cu valoare educativa pentru tanara generatie.
Ziua Eroilor si Ziua Inaltarii Domnului
Revenirea la traditia sarbatoririi Zilei Eroilor in Ziua Inaltarii Domnului s-a realizat in anul 1995 prin adoptarea Legii nr. 48 privind proclamarea Zilei Eroilor. Articolul 1 al acestei legi prevedea: "Se proclama Ziua Eroilor, sarbatoare nationala a poporului roman, cea de-a patruzecea zi de la Sfintele Pasti – Ziua Inaltarii Domnului Iisus Hristos -, potrivit taditiei romanesti". Prin adoptarea Legii nr. 379/2003 privind regimul mormintelor si operelor comemorative de razboi a fost abrogata Legea nr. 48/1995, dar data sarbatoririi Zilei Eroilor a ramas neschimbata fiind stabilita prin prevederile art. 39 al noului act normativ tot in Ziua Inaltarii Domnului Iisus Hristos.