Ziua Imnului National al Romaniei
Unul dintre cele mai importante simboluri ale oricarei tari este imnul. Alaturi de drapel si stema, imnul reprezinta sinteza valorilor, idealurilor, poporului care il canta. De asemenea, poate reprezenta simbolul casei regale (in cazul statelor monarhice) sau, si acesta este si cazul cantecului „Desteapta-te, romane”, un cantec de lupta.
Inca de la aparitie, „Desteapta-te, Romane” a fost un cantec menit sa fie alaturi de romani in cele mai grele momente ale istoriei lor. Versurile militante/combatante i-au chemat pe romani la lupta, la (re)desteptare.
Ziua de 29 iulie este Ziua Imnului National – „Desteapta-te, romane!”, sarbatorita, anual, incepand din 1998, ca urmare a unei hotarari a Senatului Romaniei, din 18 mai 1998.
Istoria Imnului „Desteapta-te, romane!”
Incepand cu anul 1840 in toate „Principatele Romane” s-a nascut ideea unui imn national ce se canta mai ales la festivitatile oficiale unde aparea Domnitorul tarii.
In anul 1848, poetul Andrei Muresanu l-a rugat pe cantaretul Gh. Ucenescu de la biserica „Sf. Nicolae” din Scheii Brasovului, sa-i „potriveasca” o melodie pe versurile revolutionarei poezii, intitulata “Un rasunet”.
Gh. Ucenescu a adaptat melodia „Din sanul maicii mele” scrisa de Anton Pann la strofele 1, 2 si 4 din poezia „Rasunet” si i-a dat titlul primului vers – „Desteapta-te, romane!”.
Acest cantec s-a intonat pe strada pentru prima oara in 1848 de catre studentii revolutionari. In anul 1900 s-a facut prima inregistrare pe disc, de catre solistul Al. Pascu, in S.U.A. In anul 1910, fanfara Batalionului 2 Pionieri din Bucuresti impreuna cu fanfara Regimentului Stefan cel Mare din Iasi, a facut la Bucuresti, prima inregistrare instrumentala. Tot in anul 1910, corul „Ion Vidu” din Lugoj a inregistrat pe disc, in restaurantul Lugoj din localitate, pentru prima oara, varianta corala.
Decembrie ’89
„Desteapta-te, romane!” a fost adoptat ca imn national in decembrie 1989 – ianuarie 1990, de fapt, imediat dupa caderea regimului totalitarist al lui Ceausescu.
Imnul National al Romaniei se canta si se publica oficial numai in limba romana. Imnul National al altor state se intoneaza cu prilejul vizitelor, festivitatilor si ceremoniilor oficiale cu caracter international impreuna cu Imnul National al Romaniei, inaintea acestuia.
Laura Moise