Ziua Imnului va fi serbata in Piata Tricolorului din Brasov

Ziua Imnului va fi serbata in Piata Tricolorului din Brasov

0 138
Duminica, de la ora 9.00, in Piata Tricolorului din fata Primariei, va avea loc ceremonia militara si religioasa prilejuita de Ziua Imnului National al Romaniei. Sunt asteptati sa participe la aceasta ceremonie reprezentanti ai institutiilor statului, unitatilor militare, institutiilor descentralizate ale judetului Brasov, partidelor politice, organizatiilor guvernamentale si neguvernamentale din Brasov si cetateni ai Brasovului. „Ziua Imnului National al Romaniei reprezinta un moment deosebit pentru fiecare roman si un prilej de a ne mandri cu identitatea nationala. Va asteptam sa onoram impreuna aceasta zi!”, a precizat prefectul Mihai Mohaci.
29 iulie, Ziua Imnului National – “Desteapta-te, romane!”, sarbatorita, anual, incepand din 1998, ca urmare a unei hotarari a Senatului Romaniei, din 18 mai 1998.
Pe 29 iulie 1848, “Desteapta-te, romane!” a fost cantat pentru prima data in Parcul Zavoi din Ramnicu Valcea. Interzis de regimurile totalitare timp de aproape o jumatate de secol, “Desteapta-te, romane!” a fost ales, imediat dupa Revolutia din Decembrie 1989, imnul national al Romaniei, fiind consacrat prin Constitutia din 1991.
Ziua de 29 iulie a fost desemnata, in 1998, Ziua Imnului National al Romaniei – “Desteapta-te, romane!”, simbol al unitatii Revolutiei Romane de la 1848.
In varianta prescurtata imnul este intitulat Desteapta-te romane si contine 4 strofe, selectate din cele 11 strofe ale poeziei Un rasunet. Versurile imnului national actual al Romaniei apartin lui Andrei Muresanu (1816-1863), poet romantic, jurnalist, traducator, un adevarat tribun al al epocii Revolutiei de la 1848. Muzica a fost compusa de Anton Pann (1796-1854), cunoscut poet si culegator de folclor. Poemul “Un rasunet” al lui Andrei Muresanu, scris in vremea Revolutiei de la 1848, a fost pus pe note in cateva zile de Anton Pann si cantat pentru prima data pe 29 iunie 1848 la Ramnicul Valcea.
Imnul de stat al Romaniei este alcatuit din unsprezece strofe. La ocazii festive se interpreteaza strofele 1, 2, 4 si 11.
 

COMENTARII

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.