Ziua Macabeilor – imbinare de paganism si religiozitate
August poarta numele imparatului Octavian Augustus inca din anul 8 i.Hr. In calendarul popular romanesc, aceasta luna este numita Augustru, Gustar, Secerar ori Maselar.
La 1 august, de ziua Macabeilor (cei sapte mucenici martiri), oamenii obisnuiau sa stropeasca cu agheasma livezile, mergeau la biserica pentru a sfinti boabele de grau din noua recolta, adunau mierea din stupii de albine si culegeau anumite ierburi de leac. In ziua in care incepe postul Adormirii Maicii Domnului se obisnuia sa se manance turte calde si sa se bea vin indulcit cu miere.
La 2 august, Ziua Ursului, cei de la munte savarseau ritualuri inchinate acestui animal, pentru ca salbaticiunile sa nu atace turmele.
Probajele din 6 august erau ritualuri care se tineau pentru rodul livezilor, precum si pentru protejarea de boli. La aceasta data, frunzele incep sa se „probajascaâ€, adica sa se ingalbeneasca, anuntand sfarsitul verii.
Fiecare trebuia sa se comporte frumos cu ceilalti, pentru a nu fi „probozitâ€, adica certat, iar in Bucovina exista traditia ca oamenii sa se impace in preajma acestei zile.
Scoaterea Sfintei Cruci * Cine este pe deplin satisfacut de aceasta lume si nu este nesatios spiritual, acela nu intelege deloc credinta, este organic strain de ea. * – parintele Bulgakov †Scoaterea Sf. Cruci; Sf. 7 Mc. Macabei (Inceputul Postului Adormirii Maicii Domnului ) Era obiceiul la Constantinopol in aceasta zi de a scoate crucea din altar.
Scoaterea cinstitei si de viata facatoarei Sfintei Cruci a Domnului.Pentru pomenirea puterii sfintei cruci, prin care fiind inarmati a biruit pe vrajmasi, ei au poruncit ca, cu mainile preoþilor sã scoatã cinstita cruce din altar si sa o puie pre ea in mijlocul bisericii, ca sa se inchine ei toate popoarele crestinesti, si cu dragoste sa o sarute pe ea, preamarind pe Hristos Domnul cel ce a fost rastignit pre dansa. (Vietile sfinþilor, XII, p.6)
Se crede ca la inceput postul Mare era de noua saptamani, dar, vazandu-se ca este prea lung si prea saracacios, asa ca oamenii ieseau prea slabi in primavara, cand trebuia sa se dea cu totul muncilor, s-a micsorat acest post cu doua saptamani si s-au pus aceste zile de inaintea Santa-Mariei Mari, cand e belsug de legume si zarzavaturi (Pamfile, 1997, p.162)