Ziua mondiala a apei
79 la suta din apele uzate ale Romaniei sunt neepurate
Resursele de apa ale Romaniei sunt relativ sarace si neuniform distribuite in timp si spatiu, insumand 140 de miliarde de metri cubi. In plus, apa noastra nu este de foarte buna calitate, in conditiile in care bucurestenii deverseaza zilnic in Dambovita peste 2.000 de tone de dejectii direct in Dambovita, trasformand-o in cel mai otravit rau din tara, informeaza Rador.
„79% din apele uzate ale Romaniei sunt neepurate sau aproape neepurate. Este o chestiune care, evident, vine din timp si nu trebuie sa cautam vinovati. Vinovatii sunt printre noi. Desi Ministerului Mediului este in top la atragerea de fonduri structurale privind cele aproximativ 4,5 miliarde de euro pe care Uniunea Europeana ni le-a pus la dispozitie pentru programele de mediu si mare parte din ele pentru ape, cu toate acestea, suntem foarte mult in urma”, a declarat duminica ministrul Mediului, Nicolae Nemirschi.
Ziua Mondiala a Apei
Duminica este sarbatorita Ziua Mondiala a Apei. Adunarea Generala a Natiunilor Unite a anuntat perioada 2005 – 2015 drept Deceniul International „Apa pentru viata”, in scopul atentionarii speciale cu privire la problemele acvatice de pe glob. Cum fiecare tara incearca sa-si satisfaca cerintele de apa din resursele existente, limitate, unii prevad un viitor plin de conflicte.
In ultimii 60 de ani s-au incheiat peste 200 de acorduri internationale privind apa si s-au raportat 37 de cazuri de violenta intre state din cauza apei. In plus, potrivit ultimelor studii efectuate pe plan mondial, schimbarile climatice vor avea un impact major asupra resurselor de apa si asupra managementului acestora. Vom asista la o modificare a tiparelor de producere a precipitatiilor, ceea ce va duce la intensificarea si apropierea fenomenelor extreme. Schimbarile climatice vor aduce topirea treptata a ghetarilor, precum si acumulari de apa dulce in zonele montane si cele polare ale globului. Cresterea continua a nivelului marii va pune in pericol zonele de coasta de pe glob, prin eroziune si inundatii.