Ziua Sfantului Ignat sau Ignatul Porcilor

Ziua Sfantului Ignat sau Ignatul Porcilor

0 305

Sfantul Ignatie Teoforul s-a nascut in prima jumatate a secolului I dupa Hristos. O veche traditie spune ca Sfantul Policarp a fost pruncul pe care l-a tinut in bratele Sale Mantuitorul Hristos cand a spus: „De nu va veti reveni si nu veti fii precum copiii, nu veti intra in imparatia cerurilor”. Sfantul Ignatie a fost ucenic al Sfantului Ioan Evanghelistul, iar mai apoi a fost ales episcop in Antiohia Siriei. In timpul persecutiilor religioase ordonate contra crestinilor, de catre imparatul Traian (98-117), este prins si trimis la Roma, drept hrana pentru fiare, in spectacolele de circ prilejuite de campania victorioasa contra dacilor condusi de Decebal. La Roma, in inchisoare scrie sapte epistole catre diferite comunitati crestine pe care le cunostea, rugandu-i pe toti sa nu-si lase pentru nici un motiv credinta crestina. Aceste sapte epistole se constituie intr-un testament al episcopului – martir. Despre martiriul sau, Sfantul Ignatie scria in Epistola catre Romani: „Sa nu cumva sa mijlociti si sa fiu lipsit de bucuria de a fi mucenic. Sunt graul lui Dumnezeu. Lasati-ma sa fiu macinat de dintii fiarelor, ca sa ma fac paine neprihanita lui Hristos”. Dupa ce a fost martirizat in circ, crestinii I-au adunat osemintele mari, caci numai acestea mai ramasesera, si le-au dus in Antiohia. Este numit „Teoforul”, adica „Purtatorul de Dumnezeu”, pentru marea lui dragoste cu care L-a purtat pe Hristos in inima sa. Cand Antiohia era asediata de turci, moastele sale au fost duse la Roma, unde se gasesc si astazi, in biserica Sfantului Clement.


?


Credinte populare


Ziua Sfantului Ignat sau Ignatul Porcilor (20 decembrie) este prima zi care marcheaza sarbatorile in aproape toata tara. Pe 20 decembrie este sacrificiul sangeros al porcului, o practica straveche ce a aparut ca o extensie a celebrarii spiritului graului.


Istoria religiilor sustine ca acest obicei este o substitutie a celebrarii sacrificiului unui mare zeu solar, care a luat numele Sfantului Ignatie Teofanul. Intr-adevar, exista multe similaritati intre, obiceiul pastrat si cel al unui sacrificiu ritualic: prevestirea mortii, insemnarea corpului porcului, formulele magice invocate in momentul taierii, etc.


Istoria populara, in schimb, spune ca a existat un om pe nume Ignat, care si-a lovit din greseala tatal cu securea in cap, in momentul cand a vrut sa taie porcul. Dupa ingroparea tatalui, barbatul a innebunit si si-a luat lumea in cap. De asta cred taranii ca porcul isi viseaza cutitul in noaptea dinaintea Ignatului. Taierea porcului trebuie sarbatorita cu respect si frica pentru cele intamplate.


?


Supersitii legate de Sfantul Ignat

Asa s-au nascut mai multe superstitii in legatura cu aceasta zi. In primul rand, cei milosi nu trebuie sa participe, pentru ca porcul va muri greu si nu va avea carnea buna. In randul celor care participa, copiii trebuie binecuvantati de bunici; li se desenaza semnul crucii pe frunte, cu sangele celui sacrificat, pentru a fi protejati de boli. Dupa aceea, batranii citesc vremea anului urmator sau marimea iernii dupa forma pe care o are splina porcului sacrificat. Cel care taie porcul si gaseste mult sange in inima animalului sacrificat va avea un an bogat. Aceasta intreaga zi trebuie sa fie dedicata taierii si prepararii porcului, daca cineva face vreo alta treaba prin gospodarie se considera ca va fi un an cu ghinion.

COMENTARII

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.