Zmeura (Rubus idaeus)
Zmeura reprezinta un remediu exceptional pentru tubul digestiv, pentru pancreas si sistemul respirator, in timp ce frunzele sale sunt un antihemoragic si un
reglator hormonal redutabil (mai ales la femei).
Inainte insa de a vedea la ce folosim zmeura, sa cunoastem cate ceva despre modul in care ea se poate prepara.
- Proprietati:
- Indicatii:
? Arsuri gastrice, ulcer gastro-duodenal – se face cura cu zmeura vreme de 12 zile, fructele fiind consumate simplu, fara zahar sau miere. In perioada de toamna si primavara, se va bea regulat ceaiul de zemura – minimum 2 cani pe zi -, frunzele sale avand efecte cicatrizante si antiacide foarte bune.
? Diabet – se fac cure indelungate cu fructe de zmeura. Acestea stabilizeaza glicemia, stimuleaza pancreasul, stimuleaza diureza si normalizeaza valorile colesterolului. Tratamentul este si mai eficient daca se renunta la consumul de carne si se mananca preponderent legume si fructe.
? Ciclu menstrual neregulat, dureros ori cu hemoragie abundenta – ceaiul de frunze si fructe de zmeura face adevarate minuni. Personal, am vazut cazuri in care tulburari grave de ciclu menstrual, care nu au raspuns la nici o alta forma de tratament, au fost stabilizate in cateva saptamani, cu 3-4 cani de ceai consumat zilnic. Femeile care sufera de constipatie nu vor consuma ceaiul, ci pulberea maruntita cu rasnita de cafea – 4 lingurite zilnic. Tratamentul este valabil in toate hemoragiile abundente, ca adjuvant.
? Afectiuni pulmonare, sensibilitate la raceli, raguseala – se consuma sirop de zmeura, 4-6 linguri zilnic. Acest sirop, precum si ceaiul indulcit cu miere, este un remediu salvator pentru persoanele care isi solicita foarte mult coardele vocale (cantaretii, conferentiarii etc.). La copiii cu bronsita cronica, cu amigdalite recidivante, o cura la munte in care consuma zilnic zmeura are efecte benefice uimitoare.
? Obezitate, ingrasare – cura cu zmeura, facuta o perioada cat mai lunga de timp, are efecte uimitor de puternice asupra greutatii. Secretul consta in faptul ca in cantitati mai mari (peste 200 g o data) zmeura taie pofta de mancare, reducand chiar secretiile gastrice si „anesteziind” foamea, inclusiv dorinta de dulce.
? Cistita, pielonefrita, prostatita – cura de zmeura catalizeaza vindecarea acestor boli, avand rol de adjuvant atat pentru tratamentul alopat, prin chimioterapie, cat si pentru tratamentul naturist, prin fitoterapie. Cura cu zmeura este un excelent mijloc de intretinere si de tratament in boli cardiace, in tulburari de tranzit intestinal, in afectiuni oculare (vitaminele si mineralele din compozitia sa imbunatatesc vederea), in astenie, boli de piele, in afectiunile insotite de febra.
- Mod de folosire:
? Fructul ca atare- este favorabila diabeticilor, reumaticilor
- Siropul de zmeura –impreuna cu cel de coacaze dau un sirop care se poate dilua cu apa, foarte racoritor in stari febrile si infectioase, scarlatina, inflamatii urinare. Fructele de zmeura se spala foarte bine, se zdrobesc, apoi se storc, obtinandu-se un suc limpede. Peste acest suc se adauga miere – 3 pahare de miere la un pahar de suc – si se amesteca foarte bine, dupa care se lasa sa se omogenizeze vreme de 7 zile. Se foloseste ca atare, administrat cu lingurita, pentru tratarea diferitelor afectiuniprezentate mai sus sau diluat cu apa, ca bautura racoritoare.
- Cura cu zmeura- Se consuma inainte de fiecare masa 200-300 g de fructe pe stomacul gol, vreme de 12 zile la rand. Spre deosebire de cura cu fragi, este indicata si persoanelor cu sensibilitate alergica si digestiva. Dupa consumarea zmeurii nu se mananca nimic minimum 4 ore, deoarece incetineste pe moment procesele digestive si chiar reduce considerabil foamea (de unde si utilizarea sa in tratamentul obezitatii). Asocierea cu zahar anuleaza efectul binefacator al zmeurii in diabet si in ulcer.
- Ceaiul de zmeura – Se culeg varfurile tufelor de zmeura – fructe cu cateva frunzulite, facandu-se din ele mici buchetele care se pun in locuri foarte bine ventilate si aerisite. Dupa uscare, se maruntesc si se folosesc la obtinerea unui ceai aromat si cu proprietati vindecatoare exceptionale: 1-2 lingurite de planta
maruntita se pun intr-o cana de apa clocotita si se fierb 1 minut la foc mic, apoi se lasa 15 minute sa se raceasca si se filtreaza. Se consuma 2-4 cani pe zi.