Zmeura si afinele romanesti – sanatate la export

Zmeura si afinele romanesti – sanatate la export

0 236

Zmeura si afinele din padurile harghitene sunt la mare cautare in Occident, mai ales, in Germania, unde urmeaza a fi folosite in industria alimentara, conform informatiilor furnizate de Agerpres.
Directorul Directiei Silvice Harghita, Catalin Mutica, a declarat ca, in acest an, de pe cele 90.000 de hectare de teren forestier aflate in administrarea institutiei, vor fi recoltate 120 de tone de zmeura si 20 de tone de afine.
Directia Silvica a organizat puncte de recoltare la fiecare ocol silvic, fructele urmand sa fie culese de muncitori sezonieri care vor fi platiti cu aproximativ trei lei pe kilogram.
In fiecare an, fructele de padure harghitene sunt foarte cautate pe pietele occidentale intrucat sunt naturale si ecologice si contin mai multe substante active, decat cele cultivate in plantatii artificiale.
Nici nu e de mirare faptul ca zmeura este pretuita pe piata Occidentului, daca este sa tinem cont doar de cateva dintre beneficiile pe care le aduce.
Zmeura este un fruct antidiareic, antihemoragic, care diminueaza aciditatea crescuta, usor diuretic. Acesta este o adevarata colectie de minerale: calciu, magneziu, zinc, mangan, potasiu, fosfor, toate in forme usor asimilabile, si vitaminele A, B1, B2, D si P, in timp ce frunzele sale sunt bogate in vitamina C.
Numai din aceasta enumerare ne putem da seama ca zmeura este un adevarat izvor de sanatate, fiecare fruct al sau fiind o varianta naturala a suplimentelor de vitamine si minerale din farmacii. Zmeura reprezinta un remediu exceptional pentru tubul digestiv, pentru pancreas si sistemul respirator, in timp ce frunzele sale sunt un antihemoragic si un reglator hormonal redutabil.
Afinul, la randul sau, contine si nivele ridicate de vitamina A si C care, in combinatie cu pigmentul antocianina, imbunatatesc acuitatea vizuala, circulatia sangelui la nivelul ochilor si la nivelul sistemului nervos si pot preveni sau ajuta la tratarea unor boli de ochi precum retinita pigmentoasa, glaucomul, miopia etc.
Vitaminele si nutrientii din afine mai sunt eficiente si impotriva oboselii ochilor sau a „orbirii pe timp de noapte”.
Substantele din afine protejeaza organismul impotriva infectiilor si au, in acelasi timp, si o actiune anti-inflamatoare, luptand cu succes impotriva infectiilor tractului urinar – precum cistita.
Sucul de afine contine substante – „antibiotic” numite proantocianidine care anihileaza colibacilii, principalele bacterii care cauzeaza infectiile urinare. S-a demonstrat in mod stiintific faptul ca daca, intr-o eprubeta in care se afla colibacili, se toarna suc de afine, acest suc va neutraliza bacteriile in 24 de ore.
Asa ca, inainte de a trece nepasatori pe langa aceste fructe care se pot gasi in gradina multora dintre noi, va recomandam sa faceti o cura de zmeura si afine.

COMENTARII

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.