Zona EURO spre scadere economica?
Economia regiunii euro va scadea, probabil, in cel de-al doilea trimestru al acestui an pentru prima data de cand a fost adoptata moneda euro, in urma cu aproape zece ani, potrivit economistilor Citigroup, JPMorgan Chase & Co. si Barclays Capital, transmite Bloomberg.
Economia celor 15 state care au adoptat moneda euro este afectata de preturile record la petrol si incetinirea cresterii economiei mondiale.
Exporturile si productia industriala s-au redus, in mai, in Franta si Germania, in timp ce companii precum Heidelberger Druckmaschinen AG si Renault SA au anuntat reduceri de posturi si scaderi ale estimarilor de vanzari.
Cel de-al doilea constructor auto din Franta, compania Renault, a anuntat, pe 9 iulie, ca renunta la obiectivul de vanzari stabilit pentru acest an si a precizat ca veniturile din a doua jumatate a lui 2008 „vor depinde semnificativ de evolutiile economice si financiare, inca nesigure”.
La randul sau, cel mai mare producator de imprimante din lume, Heidelberger Druck, a anuntat, vineri, ca intentioneaza sa elimine 500 de posturi pe fondul reducerii cererii si al cresterii costurilor cu materiile prime.
In timp ce Europa mai poate inca evita prima recesiune economica din ultimii 15 ani, efecte negative vor fi resimtite de consumatori si conducatorii de companii.
Presedintele Bancii Centrale Europene (BCE), Jean-Claude Trichet, refuza sa renunte la lupta cu inflatia in pofida celor mai slabe rezultate din ultimii ani si a majorat dobanzile saptamana trecuta.
”BCE merge pe drumul sau in ceea ce priveste inflatia, dar cu pretul unei incetiniri a economiei pana la limita recesiunii sau chiar mai rau”, a aratat Julian Callow, economist-sef la Barclays Capital. El estimeaza ca economia va scadea cu 0,1 procente in trimestrul doi si va creste cu 0,3 la suta in urmatoarele trei luni.
Potrivit unui sondaj efectuat de Bloomberg in randul mai multor economisti, productia industriala se va reduce, probabil, cu 2,3 procente in luna mai, cea mai semnificativa scadere din ultimii 19 ani.
Oficiul de Statistica al Uniunii Europene – Eurostat va publica, pe 14 iulie, raportul referitor la productia industriala.
Franta a anuntat, recent, o scadere de 1,7 procente a exporturilor si cea mai semnificativa reducere a productiei industriale din 2005 pana in prezent, in timp ce expedierile din Germania,
cel mai mare exportator din lume, au consemnat cea mai importanta scadere din ultimii aproape patru ani.
Juergen Michels, economist in cadrul Citigroup, a estimat, in acest context, ca economia se va contracta cu 0,2 procente in trimestrul doi, dupa o crestere de 0,7 la suta in primele trei luni. El a previzionat o crestere de 0,3 procente in trimestrul trei, mai redusa decat estimarile BCE.
In ultimul an, moneda euro a castigat 15 procente in raport cu dolarul american si 18 procente fata de lira sterlina.
Silvia Pepino, economist in cadrul JP Morgan, apreciaza ca economia europeana poate evita recesiunea avand in vedere cresterea consemnata in primul trimestru, conditiile climatice, sarbatorile si incheierea grevelor. Ea estimeaza, insa, o scadere economica de 0,8 procente in trimestrul doi si o stagnare pentru urmatorul an. Pentru cea de-a doua jumatate a anului 2008, Pepino previzioneaza un avans al economiei de 0,3 la suta.
Pe de alta parte, insa, anumite tari s-ar putea confrunta, totusi, cu doua trimestre consecutiv de scadere a economiilor, ceea ce tehnic, inseamna recesiune.
Pe fondul colapsului pietei imobiliare, economiile Irlandei si Portugaliei au consemnat deja scaderi in primele trei luni. In randul economiilor mari, Spania este, probabil, in recesiune, iar Franta se confrunta cu un „risc semnificativ”, potrivit lui Ralph Solveen, economist la Commerzbank AG. Economia Italiei va stagna iar Germania are cele mai mari sanse pentru o asa-numita „aterizare lina” (soft landing).
Incetinirea economiilor nu pare sa convinga BCE sa reduca dobanzile. Saptamana trecuta, institutia financiara internationala a majorat dobanda de referinta la 4,25 la suta, dupa ce inflatia a crescut la 4 procente in luna iunie, dublu fata de tinta institutiei.