Zona suprapopulata cu ursi
Conform ultimului recensamant al animalelor salbatice, numarul ursilor din cele 14 fonduri de vanatoare ale AJVPS Brasov a ajuns la circa 250, conform celor declarate de Nelu Petre Noaghea, directorul AJVPS. Acesta sustine ca numarul exemplarelor este chiar mult mai mare, potrivit calculelor Institutului de Cercetari si Amenajari Silvice (ICAS) Brasov, astfel habitatul fiind suprapopulat, el putand sa sustina maxim 95 de ursi. In fondul de vanatoare de la Timis sunt 45 de ursi, iar in cel de la Rasnov 36, ca sa vorbim de cei din zona Brasov. In acest context, este foarte probabil ca numarul ursilor gunoieri sa creasca, in special din randul femelelor cu pui.
„Daca se va ridica gunoiul de la containere in mod frecvent, cum se face in prezent, ursii vor vedea ca nu mai au de unde-si procura hrana si vor abandona ideea de a mai parasi padurea. Important este, insa, ca si oamenii sa-i lase in pace si sa nu se duca sa le dea de mancare”, a aratat directorul AJVPS.
In ce priveste noul sezon de vanatoare, in data de 14 mai se incheie anul cinegetic 2008/2009, marcat de sfarsitul sezonului de vanatoare la ursi. A doua zi are loc deschiderea noului an cinegetic, cu inceperea vanatorii la capriori. Incepand din 1 august este liber la vanat mistreti, apoi din 15 august se pot vana pasari si cerbi de selectie, iar din 1 octombrie cerbi de trofeu, capre neagre si specii strict protejate: ursi, lupi, rasi si pisici salbatice.
„Inca nu cunoastem cate exemplare din fiecare specie vom putea vana in acest an; urmeaza sa primim datele de la minister. Vanatorii au inceput, insa, sa depuna cereri pentru a vana capriori, cerbi si capre negre in special. Oricum, numarul cererilor este in scadere, in special din partea strainilor, care nu sunt interesati de animale cu comportament deviat, ca ursii gunoieri, ci de capriori, mistreti, iepuri si pasari”, a mai declarat Nelu Noaghea.
Pentru fiecare animal pe care un vanator vrea sa-l doboare, el trebuie sa plateasca o taxa suplimentara. Directorul AJVPS Brasov specifica: „De exemplu, in 2008, pentru un caprior se percepea o taxa intre 300 si 350 de lei, iar pentru un cerb 3.000 de lei. Urmeaza sa se stabileasca in consiliu cotizatiile pentru vanat, insa cred ca vor ramane aceleasi ca si in anii trecuti.”
O lume ciudata, dar frumoasa, aceasta a vanatorilor, cu regulile si legile ei scrise sau intrate in obicei. Caci vanatorii adevarati nu sunt pusi doar pe ucis, ci si pentru protejarea si perpetuarea in conditii cat mai bune a salbaticiunilor.
Dan Bota