Am scăpat de adevărul unic de sub comunism și am dat de…...

Am scăpat de adevărul unic de sub comunism și am dat de… adevărurile controlate de astăzi!

Da, împrejurările de nesiguranță, de marasm, de impunere a dreptului forței din aceste vremuri seamănă cu cele din 1938-1940! Dictatori mari sau mici vor să ne convingă, acum ca și atunci,cât sunt ei de democrați. Hitler, cel mai odios manipulator al istoriei,  opera cu masele, cu mulțimile care umpleau  „spontan” piețele și reitera ideea că luarea prin forță a unui teritoriu de către Germania era… legitimă și că era ultima sa pretenție. Și azi se iau  sau se CER …in strada teritorii de la alții, în virtutea drepturilor invocate istoric sau altminteri. Democrația directă a străzii, model Soros – aparent forța poporului – se impune,iata, și azi,dupa inca 27 de ani, în fața democrației reprezentative.

Pare neverosimil tocmai in mijlocul Europei, dar trei guverne recente ale României au fost schimbate in strada de „poporul lui Soros”, cum se spune… Pe bună dreptate, unii (adica peste 40% dintre romani!) , se întreabă la ce să mai meargă la vot! De data aceasta, chestiunea  pare gravă, fiindcă nu numai românii par lipsiți de busolă (ei sunt obișnuiți să fie așa!), ci lumea întreagă…Dar  cum poate fi explicată la noi ,dupa un secol de istorie recenta fara dubii,o astfel de ”supărare” dintre Ardeal spre Vechiul Regatavând în vedere că președintele țării, președintele CCR, șeful SRI, șeful DNAAvocatul Poporului, Ministrul Apărării Naționale, Procurorul General al României, Patriarhul României Prim-ministrul si aproape o treime din Parlament sunt din Transilvania? De ce nu întâlnim această atitudine în Moldova, care nu are niciun reprezentant în aceste poziții înalte?…

Mai întâi, pentru că nu există țară pe lumea asta (poate în afară de Vatican, Andorra, Monaco, Liechtenstein) fără provincii, fără deosebiri regionale, fără rivalități locale. În al doilea rând, prin comparație, noi, ardelenii,oltenii, muntenii,dobrogenii, moldovenii etc. suntem covarsitor mai asemănători între noi decât sunt lombarzii, sicilienii, venețienii, ligurii, toscanii, sarzii, umbrii, friulaniietc. sau decât sunt bavarezii și prusienii, între ei.
Totuși, țara unită s-a format și la noi mai târziu ca la francezi, sau iberici, obosiți și ei acum de atâta unitate!). În al treilea rând, trebuie să-i dăm istoriei șansa să funcționeze și să ne arate cum este bine: or la noi, după circa un mileniu de singurătate (ca să-l parafrazam pe  Garcia Marquez), nu am avut nici măcar un veac întreg de unitate! Oare sunt comparabile cele două segmente temporale, încât să ne pronunțăm atât de critic față de scurta noastră experiență împreună?
Bunicii și străbunicii noștri au făcut 
Unirea provinciilor romanesti , sătui de relele dezbinării și convinși de avantajele unirii, sătui de umilințe și jigniri, de atâtea rătăciri pe coordonate străine, dornici de un adăpost pentru acest neam! Ce cuvânt am avea noi să spunem că ei au greșit? Pe fondul dezorientării generale, sunt destui…la Cluj-Napoca ,dar cu gandul la Budapesta, ce pescuiesc în ape tulburi și exagerează provincialismele, ca…entitățile locale.

Să știți că și unii moldoveni sunt îndemnați să se supere pe bucureșteni! Unde mai pui că Dodon, susținut de Putin, vrea Moldova mare! Iar în Moldova noastră, mai circulă din când în când câte o marotă: Bucovina nu este Moldova, ci altceva, superior, fiindcă Bucovina a fost sub austrieci și s-a ridicat în ritm cu Europa! Nimic mai fals: Bucovina este Țara de Sus a Moldovei, cu vechile capitale Baia, Siret și Suceava, cu gropnițele domnești cu Putna lui Ștefan; din Bucovina (numită astfel târziu) a pornit toată Țara Moldovei. Cum să nu fie Bucovina Moldova, din moment ce este nucleul, sufletul Țării Moldovei? Ai auzit de toate acestea dle Sabin Gherman?

În Transilvania, vechile „națiuni” dominante ,sasii,secuii și mai ales ungurii au crescut generații la rând, cu mentalitate de stăpâni, iar românii cu mentalitate de supuși, După 1918, lucrurile s-au schimbat, dar mentalitățile mai greu. De asta, a fost și grea conviețuirea între români și maghiari. După un secol, în fine se simt si românii – ardeleni mai puternici. Unde mai pui că ei sunt (măcar sub aspect geografic) cei mai occidentali dintre români și că civilizația de succes în lume a fost cea occidentală, în vreme ce lumea bizantino-slavă,  ne-a trasat destinul medieval,  și s-a degradat în fanariotism, balcanism etc.

Dar istoric, sa nu uitam următoarea constatare: după căderea Imperiului Roman, Europa a trăit două experiențe opuse, una de fărâmițare în mici unități numite domenii, seniorii, ducate, marchizate, comitate, principate etc. și alta de integrare în mari entități precum imperiul (carolingian, romano-german) și universalismul papal. Nu au reușit niciunele!
Se lucreaza – Atenție însă!! –  la antagonizarea românilor pe criterii provinciale!  Nu toți „formatorii de opinie” urmăresc scopuri oneste față de această țară. Am scăpat de adevărul unic de sub comunism și am dat de… adevărurile controlate de astăzi!  Eu cred încă în forța rațiunii acestui popor, care trebuie să se trezească …spunea acad.ioan Aurel Pop

COMENTARII

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.