Ancheta din Retezat a fost preluată de Parchetul Inaltei Curţi

Ancheta din Retezat a fost preluată de Parchetul Inaltei Curţi

0 184

Parchetul de pe lângă Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie este cel care va continua investigaţiile în cazul tragediei din Munţii Retezat. Procurorii Înaltei Curţi a preluat ancheta de la Parchetul de pe lângă Judecătoria Hațeg, având în vedere complexitatea actelor de urmărire penală. Cercetările în cauză se efectuează sub aspectul săvârșirii infracțiunii de ucidere din culpă

Parchetul de pe lângă Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie este cel care va continua investigaţiile în cazul tragediei din Munţii Retezat. Procurorii Înaltei Curţi a preluat ancheta de la Parchetul de pe lângă Judecătoria Hațeg, având în vedere complexitatea actelor de urmărire penală. Cercetările în cauză se efectuează sub aspectul săvârșirii infracțiunii de ucidere din culpă, după ce copiii fenomen ai alpinismului românesc – Dor Geta Popescu şi Erik Gulacsi – şi-au pierdut viaţa sâmbătă, 22 aprilie, măturaţi de o avalanşă declanşată pe drumul spre Vârful Peleaga.
Dor Geta, sora mai mică a la fel de celebrei Crina Coco Popescu, ar fi împlinit în iunie 14 ani iar Erik avea şi el doar 13 ani. Amândoi erau însoţiţi în ascensiunea din Retezat de către taţii lor, sora lui Erik, în vârstă de 16 ani, şi alte două femei. Grupul celor 7 a ales un traseu de vară, deşi acesta este impracticabil iarna şi în ciuda avertismentelor primite de la salvamontişti, în legătură cu pericolul declanşării unei avalanşe.
La acţiunile din Masivul Retezat pentru salvarea victimelor avalanşei şi recuperarea trupurilor contorsionate ale celor doi minori au participat 18 jandarmi montani şi 36 de salvamontişti.
Medicii legişti hunedoreni au constatat că nici Dor Geta nici Erik nu aveau căşti în momentul în care i-au găsit şi că moartea, cauzată de traumatisme craniere, a fost rapidă şi violentă. Dor Geta Popescu va fi înmormântată astăzi la Răşnov; în cazul lui Erik, părinţii au decis să îi incinereze trupul la crematoriul din Turda şi să-i împrăştie cenuşa în munţi.
Cei doi taţi care şi-au însoţit copiii pe drumul spre moarte vor fi audiaţi după încheierea procedurilor de înmormântare. În ochii multor dintre salvamontişti şi specialişti în salvări montane, cei doi se fac vinovaţi pentru a-şi fi expus copiii pericolelor şi rigorilor muntelui la vârste prea fragede.

Vifor Rotar

 

COMENTARII