ASIA VINE PESTE EUROPA! VOR FI 50 de MILIOANE EMIGRANTI !!

ASIA VINE PESTE EUROPA!
VOR FI 50 de MILIOANE EMIGRANTI !!

0 625

Prof. Tasin Gemil (n. 21 septembrie 1943) este un cunoscut istoric, profesor universitar, fost deputat şi fost ambasador al României în Azerbaijan (1998-2003) şi în Turkmenistan (2004-2008). În prezent, este directorul Institutului de Turcologie şi Studii Central Asiatice din cadrul Universității Babeș-Bolyai. L-am intrebat pe Dl profesor Tasin Gemil, în problema aceasta a imigranţilor, a refugiaţilor sunt voci care spun – chiar si fostul preşedinte Traian Băsescu – că e cea mai mare criză cu care se confruntă Europa de la cel de Al Doilea Război Mondial încoace. Împărtăşiţi acest punct de vedere? Cum vedeţi chestiunea?
Această criză a Europei există de mai multă vreme, nu de astăzi. Acum răbufneşte, acum lumea începe să vadă. A început în momentul în care Europa a trecut la descreştere demografică. Studii serioase din cadrul UE arată foarte clar faptul că, la ora actuală, în UE, rata de creştere a populaţiei este de 1,38 în medie, pentru că există ţări care au rată de creştere de 1,9, cum e Franţa, dar şi ţări cu o rată de creştere de numai 1,1 cum e Spania. Or, toată lumea ştie că, sub procentul de 2,1, un popor şi, respectiv, cultura acestuia vor dispărea în mai puţin de un secol„…

Descreşterea  demografică şi îmbătrânirea populaţiei, erau anticipate. Chiar Dumneavoastră la începutul anilor ‘90, aţi spus că Asia va veni peste Europa. Pe ce vă bazaţi, mai sunt şi alte elemente? În primul rând,iata, se confirma această ingrijoratoare descreştere demografică. În perioada 1991-92, am făcut parte din prima delegaţie permanentă a Parlamentului României la Adunarea Parlamentară NATO şi am fost membru în Comisia de Afaceri Civile. În această comisie a fost prezentat, cu titlu de confidenţialitate, un raport amplu în care se arăta tocmai această descreştere a populaţiei Europei,dar şi posibilitatea ca 50 de milioane de oameni – citez din raportul NATO – să emigreze spre ţările Europei occidentale, provenind în primul rând din ţările răsăritene. Era vorba de o imigraţie paşnică, cu bocceluţa într-o mână şi cu copilul în cealaltă. Ei nu veneau cu armele; pe aceşti oameni nu poţi să-i întâmpini cu tancuri şi cu mitraliere. Nici cu garduri, deoarece nici acestea nu-şi arată eficienţa. Deci, Europa se aştepta la o imigraţie de 50 de milioane de oameni! N-au fost atâţia, pentru că ideea era ca aceste ţări să fie ajutate să meargă pe calea democraţiei, a prosperităţii, a capitalismului şi oamenii trebuiau să rămână acolo, să aibă locuri de muncă, astfel încât să nu fie nevoiţi să plece. Dar mai era un lucru care nu se spunea direct acolo: faptul că, totuşi, Europa are o nevoie acută de braţe de muncă. Dar, occidentalii doreau ca braţele acestea de muncă să fie selectate, nu să fie la grămadă. Încă ceva: în decembrie 2006, când eram ambasador la Aşgabat, am avut ocazia să stau de vorbă cu un trimis special al UE în Asia Centrală, ambasadorul Pierre Morel, singurul dintre trimişii UE care cunoştea foarte bine situaţia din acea zonă. L-am întrebat cu ce putem fi noi, România, de folos UE în relaţiile cu Asia Centrală. El mi-a zis foarte clar: dumneavoastră şi Bulgaria aveţi ceea ce noi nu avem în Europa occidentală, aveţi o experienţă istorică îndelungată de legături foarte strânse cu această lume (se referea la perioada otomană); dumneavoastră ne puteţi ajuta să-i vedem mai bine –mărturisea diplomatul UE – să-i înţelegem mai bine din punct de vedere cultural, ceea ce este foarte important.

Europa ştia că acum o să aibă loc acest exod? Adică, e pregătită? Deşi se aștepta la acest fenomen, nu cred că Europa este pregătită. Chiar dacă au trecut peste 20 de ani de atunci – de când ştiu eu, poate se ştia dinainte – nu cred că au fost luate toate măsurile corespunzătoare. S-a făcut totuși ceva, cum ar fi multiculturalismul, de pildă. Revin la ideea mea că Europa are nevoie de aceşti imigranţi. Dovadă este Germania. Chiar şi noi avem nevoie de aceşti imigranţi. România are trei milioane de oameni în străinătate, din care 7-8.000 sunt doctori; am rămas la jumătatea numărului de doctori de care are nevoie populaţia României. Vom fi şi noi nevoiţi să primim, de exemplu, medici din alte ţări. Numai că la noi nu vin deocamdată, pentru că salariile și condițiile de muncă nu sunt încă atrăgătoare.Să ştiţi că Europa va absorbi foarte mulţi.

Câţi imigranţi poate absorbi Europa? Se va ajunge la cele 50 de milioane? Sau chiar mai mult?Probabil că da. La ora actuală, Europa a ajuns ca o cincime din populaţia ei să fie formată din imigranţi. Dar o cincime nu cred că este suficientă pentru Europa ca să-şi susţină sistemul economic şi pe cel de asigurări sociale. Europa se va confrunta, în foarte scurtă vreme, cu un colaps al sistemului de pensii pentru că nu mai are cine să plătească. Problema este foarte, foarte serioasă.

Care sunt celelalte cauze care au dus la această criză, la acest exod? Se va agrava, vor fi şi alte valuri de imigranţi?  Aceasta este o criză mică; să ferească Dumnezeu de crizele mai mari, care nu sunt excluse. Acesta este doar un prim avertisment serios. În primul rând, există o creştere demografică galopantă în toată Asia şi Africa de Nord. De pildă, în lumea arabă, prin excelenţă musulmană, rata creşterii demografice este de 8,1, faţă de 1,1 în Spania. Aceste cifre sunt concludente pentru ce ne aşteaptă. 40% din populaţia ţărilor musulmane, inclusiv a Turciei, este formată din tineri sub 30 de ani! Însă creşterea demografică acolo este invers proporţională cu dezvoltarea economică. Deci, aceşti oameni din generaţiile tinere de acolo nu-şi găsesc rostul, nu au locuri de muncă, iar calitatea vieții lor este în scădere. Veţi spune: de ce atunci această creştere demografică? Acolo, creşterea demografică este naturală. Diderot spunea că săracul are o singură distracţie: să facă dragoste cu soţia lui. Aşa sunt şi săracii aceştia. În perioada medievală, echilibrul demografic se păstra prin lipsa medicamentelor, prin războaie și ravagiile epidemiilor. Acum, chiar şi în ţările sărace există o aspirină, penicilină şi mortalitatea în masă este stopată în mare măsură. Dar, boomul demografic nu poate fi stopat decât – Doamne ferește! – de o mare catastrofă naturală sau nucleară.

Dar nu există nici acum in aceste tari şi mijloace contraceptive?Nu le prea folosesc ei, pentru că este vorba şi de un nivel de cultură foarte scăzut. China a introdus în acest sens un program dirijat de stat. Dar şi China, la un moment dat, nu va mai putea să facă faţă creșterii populaţiei. India,mai ales , la fel. În India nu există asemenea programe şi s-ar putea ca mâine-poimâine să depăşească chiar populaţia Chinei. Acolo sunt „bombele nucleare”, în China şi India. Revenind, există presiunea demografică a generaţiilor tinere N-a fost până acum, deoarece aceste popoare erau ţinute izolate de către propriile regimuri. Nu puteau să plece, erau ţinuţi de către regimurile acelea autocratice şi despotice. Pe de altă parte, nu exista o conexiune la toată lumea, cum există acum, prin internet şi telefon, prin televiziune. Acum, inclusiv amărâtul acela din Sahara ştie ce se întâmplă în fiecare zi, în toată lumea. Şi atunci el își pune, în mod legitim, întrebarea: de ce să trăiesc eu în mizeria și nesiguranța aceasta, în timp ce ăia,foste tari coloniale,  trăiesc aşa de bine? Aşa se naște dorința arzătoare de a pleca către Europa, cu atât mai mult cu cât în țara lui se confruntă și cu nesiguranța vieții.

Dar,  există ţări în zonă –Arabia Saudită, Qatar, Kuweit, Emiratele Arabe Unite etc – care sunt foarte bogate. De ce nu primesc şi nu ajuta ele migranţi? Ţările acelea sunt închise. Am fost în Emirate , acolo lucrează foarte mulţi musulmani, e adevărat, mai ales proveniţi din Bangladesh şi Filipine. Majoritatea activă din Emirate este alcătuită din imigranţi. Dar aceşti oameni nu se bucură de niciun drept. Primesc salarii mult mai bune decât ar fi avut la ei acasă, dar muncesc de dimineaţa până noaptea, trăiesc în condiţii proaste. Acolo, nici măcar cei din ţările arabe nu primesc cetăţenia… Sunt țări închistate de privilegiile păturii dominante autohtone.

Dacă ne raportăm la religie, la faptul că emigranţii sunt şi ei musulmani, n-ar fi firesc ca şi respectivele ţări să absoarbă o parte dintre cei care acum au luat calea Europei? Frate, frate, dar brânza-i pe bani. E valabil şi acolo. Tocmai ca să-şi apere ei avantajele, privilegiile, condiţiile de viaţă extraordinar de ridicate pe care le au cetățenii din ţările pe care le-aţi enumerat.Asa , poate ar fi îndreptăţită să facă la fel şi Europa, să închidă graniţele… Cum fac, de altfel, şi SUA,chiar daca SUA sunt destul de departe. Oceanul apără SUA şi Canada. Dar nici SUA nu sunt scutite de migraţia din America de Sud. Repet: ţările occidentale au nevoie de aceşti imigranţi. Şi intrarea destul de lesne în UE a ţărilor din Răsărit, din fostul lagăr comunist, se datorează tocmai acestei nevoi de braţe de muncă cu calificare. România, de exemplu, „exportă” 10.000 medici în UE; iar aceste țări bogate îi primesc gratis, fără să fi cheltuit un ban pentru pregătirea lor. Cine e în câştig? Ei zic că ne-au primit ca să ne facă o favoare. Nu! Şi-au făcut lor o favoare…

Să înţeleg că acest exod din ţările musulmane oricum ar fi avut loc? Războaiele din zonă sunt doar un pretext? Nu aș zice pretext, ci cauza imediată care a accelerat și a amplificat fenomenul. Dar, la urma urmei, aceste războaie au fost provocate tot de către Occident. SUA sunt principalele iniţiatoare ale acestor războaie, atât din Orientul Apropiat, cât şi din Africa de Nord. Tările occidentale, dominate de SUA, au dorit să pună acolo nişte guverne care, chipurile, să aibă o faţă democratică, dar care, în realitate, să fie tot la dispoziţia lor. Or, generaţiile tinere, care sunt mai şcolite, conectate la internet, nu mai acceptă. Nu mai acceptă ca ei să trăiască în mizerie, iar bogăţiile ţărilor lor să se scurgă în altă parte şi să se îmbogăţească doar o mână de concetăţeni de ai lor.

Acest val de emigranţi va fi canalizat în continuare doar spre Europa sau şi spre ţările musulmane mai bogate pe care le-am amintit anterior? Mă gândesc şi la faptul că Europa e destul de mică…Europa inca are capacitatea de a absorbi…inclusiv in tarile din Est! Nu ştiu cât va putea să absoarbă, dar va putea să absoarbă mult mai mult decât se crede. Probabil că, după aceea, vor merge şi în alte ţări, inclusiv din Asia. Dar mă îndoiesc că ei vor dori sa mearga in stepa ruseasca sau Siberia ,dar nici  în Arabia Saudită, Qatar, Kuweit, Emiratele Arabe, deoarece capacitatea de absorbţie a acestor ţări este foarte limitată. Şi, spre deosebire de Europa, aceste ţări sunt în stare să se opună cu violenţă acestui val de imigranţi şi cei din zona aceea ştiu acest lucru şi vor evita acele țări, cel puţin pentru o bună bucată de vreme.

Respingerea migranţilor de către ţările bogate din zonă este legată şi de faptul că unii sunt şiiţi, alţii sunniţi? Nu ,nu cred! Acestea sunt provocări, nişte jocuri politice. Adică, până de curand n-au fost conflicte între şiiţi şi sunniţi şi deodată au izbucnit aceste conflicte? Să fim serioşi. Au trăit bine sunniţii şi şiiţii. Au fost pe vremuri, în Evul Mediu, nişte ciocniri, dar n-au fost războaie extraordinare. Cele mai lungi războaie, să zicem aşa, au fost între şiiţii din Iran şi sunniţii din Imperiul Otoman, dar nu pe motive religioase, ci pe motive economice, pentru că era vorba de controlul marelui și bogatului Drum al Mătăsii.

Sunteţi istoric: există în istorie o anumită ciclicitate a acestor fenomene migratorii? În istorie există, într-adevăr, ciclicitate, repetări la un alt nivel și pe scară mai mare sau mai mică, care oferă istoricului repere de natură să îl facă să poată întrezări sau imagina ziua de mâine. Marile migraţii, de acum 1000-2000 de ani, pornite atât din lumea asiatică, cât şi din lumea germanică au fost determinate tot de motive economice, tot de creşterea demografică. Dar, marile migraţii, cum a fost cea din mileniul I, s-au făcut cu arma în mână. Nu se poate compara. Cu excepţia slavilor, care n-au venit cu arma în mână, ci au penetrat, ca apa, zone întinse din Europa. Slavii au venit din zona Oder-Vistula, că acolo e originea lor, şi s-au împrăştiat atât în Răsărit, cât şi în Apus şi în Sud, dar n-au făcut-o cu arma în mână. Slavii au venit, la fel ca imigranții de astăzi, cu bocceluţa, cu copiii şi nevasta. S-au aşezat inclusiv în Transilvania, Ţara Romanească şi Moldova, în Bulgaria, Serbia de astăzi, în Rusia. Şi au rămas. Pe când ceilalţi, care au venit cu arma în mână… Care din ei au rămas? Toţi s-au topit în masa autohtonă. Revenind, acelaşi lucru se întâmplă acum în Europa; imigranții din zilele noastre nu vin înarmați, nu vin să cucerească, ci să se așeze în locuri mai propice decât locurile lor de origine. Este de aşteptat ca aceşti oameni să rămână în Europa. Ei nu vin ca să plece înapoi.În aceeași ordine de idei, nu putem ignora nici ciclicitatea culturilor și civilizațiilor din istoria omenirii. Cultura și civilizația europeană de esență iudeo-creștină are o vechime de aproape două mii de ani. Nicio cultură și civilizație nu a avut o durată atât de lungă în istoria universală. Ca și statele, inclusiv și îndeosebi imperiile, și culturile, civilizațiile devin perisabile cu timpul…

Unde se va ajunge în acest fel, dacă imigranţii tot vor veni şi vor rămâne în Europa, fiindcă e vorba de culturi, civilizaţii, religii diferite?  Atâta vreme cât Europa are nevoie de aceşti oameni să măture metroul, să fie gunoieri, să vindece oameni, să lucreze ca fizicieni, chimiști, să fie strungari, muncitori pe ogoare etc., ei vor veni în Europa. Să ştiţi că motivul principal în istorie -nu l-au descoperit americanii – a fost întotdeauna cel economic. Politicul a fost modul de a atinge scopul economic. Cultura a venit după aceea şi aici mă refer inclusiv la cultura religioasă. E vorba de această diferenţă majoră între cele două culturi, cea occidentală, de factură creştină, şi cultura celor care vin, majoritatea cu cultură de factură islamică. Nu vreau să fac acum teoria apropierii dintre aceste religii monoteiste, avramice etc. Pe undeva există şi, dacă există bunăvoinţă, se va putea ajunge la o înţelegere. Nevoia economică, soluţiile politice vor duce la această convieţuire. Părerea mea e că va trece multă vreme ca să fie şi o osmoză etnică.În momentul în care nu mai este o problemă factorul economic, extremiștii religioşi nu vor mai avea adepţi…

tasin2

Europa va fi un fel de Turnul Babel? Nu. Turnul Babel a fost altceva. Adică, se va putea întâmpla şi acum cum s-a întâmplat în urma migraţiei din mileniul I, când au apărut, în timp, o sumedenie de state amestecate etnic și cultural.Această asimilare etnică va fi de durată foarte lungă. De ordinul a sute de ani. Dar nu va fi care pe care sau cine pe cine. Sper…Va fi o simbioză, un amalgam. Deja se întâmplă aceste căsătorii mixte, au luat amploare în toată lumea. Merg des în Suedia, de exemplu, şi sunt foarte mulţi suedezi care îşi aduc neveste din Extremul Orient –Thailanda, Birmania etc – pentru că acolo sunt femei mai docile, spre deosebire de suedeze; şi oricărui bărbat, oricât de democrat şi de liberal ar fi, îi place ca femeia lui să fie mai supusă…

În acest fel, factorul religios va scădea în importanţă?  Da, părerea mea e că va scădea destul de mult rolul factorului religios, chiar dacă ţipă toţi radicalii dintr-o parte şi alta. Pentru că, în momentul în care nu mai este o problemă factorul economic, extremiștii religioşi nu vor mai avea adepţi. Aceşti extremişti găsesc ecou în rândul generaţiile tinere tocmai pentru faptul că aceşti tineri sunt frustraţi, inclusiv din punct de vedere sexual. Nu e de ignorat acest lucru, pentru că în acea lume, băieţii, bărbaţii tineri se căsătoreau în momentul în care ajungeau la maturitate sexuală. Fetele, la fel. Ori, în momentul de faţă, această vârstă de căsătorie se tot prelungeşte. Dacă in Orient înainte se căsătoreau la 17-18 ani băieţii şi fetele la 15-16 ani, acum băieţii, nici la 25-26 de ani nu se pot căsători, pentru că nu au condiţii economice să ţină o nevastă şi să aibă copii. Atunci, ei devin frustraţi şi din punct de vedere sexual. In tarile islamice nu există libertate sexuală, cum este în Occident. Ştiţi foarte bine că în unele ţări de acolo adulterul este pedepsit cu moartea. Ori, odată ajunşi în Europa, ei nu mai sunt închistaţi în aceste constrângeri şi îşi fac o situaţie economică mai bună şi, astfel, ei nu mai pot să cadă în mrejele acestor imami care tot perorează împotriva creştinătăţii, împotriva exploatării imperialiste etc.

Atunci, exodul acesta şi contactul cu Occidentul ar putea să influenţeze inclusiv radicalismul islamic, forţându-l astfel să devină mai deschis?Sigur că da. În locul radicalilor de acum vor veni oameni mai moderaţi, oameni care vor fi interesaţi să se înţeleagă. Locul acestor extremişti va fi luat de oameni care vor dori să coopereze, care vor găsi în cele două religii punţile de legătură, nu cele de separare. La fel şi în cultură. Dar simbioza culturală va fi de durată lungă. Probabil că, în timp,in mult timp , se va realiza o cultură şi o civilizaţie mixtă eurasiatică, de tipul culturii şi civilizaţiei elenistice a lui Alexandru Macedon. Sper ca această civilizaţie să ia ce este mai bun din ambele civilizaţii… Numai că – şi subliniez asta – substanța factorului asiatic va fi imprimată nu de cel islamic, ci de cel chinez. Deocamdată, chinezii stau …relativ cuminţi, dar ei sunt 1,5 miliarde. Vreau să-i liniştesc şi pe cei care se tem pentru soarta creştinătăţii. Creştinismul nu va dispărea. Dimpotrivă, se va întări foarte mult. Nu este deloc exclus ca marea țară care este China să declare – poate chiar într-un timp nu prea indepărtat – creștinismul reformat apusean ca religie oficială. La ora actuală,deja sunt aproape 100 de milioane de protestanţi în China,si spre 15 milioane in Coreea de Sud ,unde nu există o religie oficială de stat. Ca istoric trebuie să fac din nou apel la repere. S-a mai întâmplat fenomenul acesta de două ori şi a avut repercusiuni extraordinare din perspectiva istoriei.

S-a întâmplat şi în lumea creştină, şi în lumea islamică? În secolul X-XI, când se amplifica rivalitatea dintre cele două mari centre al creștinătății, Roma şi Constantinopol,  cele două biserici creștine încă nu se despărţiseră. Roma era pe cale să câştige supremaţia asupra Constantinopolului, adică asupra ortodoxiei. Ştiţi care a fost salvarea Răsăritului? Creştinarea în masă a slavilor de răsărit și de sud în rit ortodox. Aşa s-a echilibrat balanţa între cele două capitale. Ortodoxia a primit un suflu extraordinar prin marea lume a slavilor. Există şi exemplul din lumea islamică. În sec XI-XII, exista rivalitate şi conflict tot mai mare între califatele musulmane de rit sunnit și cele de rit șiit. Statele șiite, cum era cel fatimid din Egipt, deveniseră tot mai puternice și erau pe cale să înfrângă califatul sunnit de la Bagdad. Exact atunci au venit turcii din Asia Centrală. Orientul Apropiat şi Mijlociu a fost împânzit de turci, care au trecut în masă la islamul de rit sunnit şi astfel a fost oprit avansul şiiţilor. Sunnitismul a primit, exact cum a primit și ortodoxia, un suflu demografic extraordinar, care a avut repercusiuni imense pe plan politic, economic și cultural. După părerea mea, acelaşi lucru se va întâmpla şi acum: trecerea în masă a Chinei la creştinismul de rit protestant va fi un mare câştig pentru lumea creştină. Deci, creştinismul nu va dispărea, doar că nu va fi creştinismul european, ci va fi creştinismul chinez. Numai că protestantismul este creştinismul moderat, care va găsi căile de convieţuire cu Islamul. Factorul asiatic în crearea noii culturi,a noii civilizaţii eurasiatice nu va fi deţinut de către Islam, ci de către cultura chineză. Eu sunt optimist şi cred că evoluţia lumii nu este către catastrofă, cum văd atât de mulţi.

Revenind la imigranţi: până va trece timpul necesar pentru înlăturarea asperităţilor dintre cele două culturi şi civilizaţii – Occident şi Islam -, nu vor exista probleme, tensiuni? Vedeţi că Europa se teme de cei care vin, se teme de terorism etc. Eu merg cu optimismul meu mai departe. Nu exclud faptul că, printre cei care vin în acest val, să existe şi elemente trimise de către grupările teroriste. Dar, în măsura în care aceşti oameni vor găsi de lucru, vor fi asimilaţi –nu din punct de vedere etnic, ci economic- în ţările în care se aşează, aceste elemente nu vor avea niciun fel de rezultat. Elementele teroriste au succes numai în zonele în care există insecuritate, atât din punct de vedere personal, cât şi social şi economic. Or, în zona aceasta nu vor avea. Veţi spune că aceia care au comis acte teroriste foarte grave au fost chiar cei născuţi în ţări occidentale. Ei, aici e problema Occidentului. Acei tineri terorişti care au comis actele respective în Franţa şi Anglia erau oameni care se simţeau dispreţuiţi în societatea occidentală. Aici, lumea occidentală trebuie să găsească remediile pentru a integra aceşti oameni, nu numai economic, ci şi din punct de vedere social şi psihologic. Adică, ei să nu fie dispreţuiţi, să nu fie consideraţi cetăţeni de categoria a doua sau a treia. Să fie interzisă prin lege discriminarea pe motive rasiale sau religioase. Aşa cum s-au găsit remedii pentru holocaust în Europa, cum s-au găsit şi în SUA pentru populaţia afro-americană. Repet, cei mai mulţi imigranţi din Europa nu vor pleca înapoi, vor rămâne; în felul acesta trebuie gândită problema, în perspectivă, pentru că aceşti oameni devin parte a ţărilor unde se aşează.

Sunt şi speculaţii conspiraţioniste potrivit cărora această migraţie ar fi fost pusă la cale ba de americani, ba de ruşi…N-a pus la cale nimeni această migraţie, nu poţi să pui la cale un asemenea fenomen decât prin violenţă în masă. E adevărat, imigranţii au fost canalizaţi de Turcia; la ora actuală, Turcia are mai mult de 2,2 milioane de imigranţi, din care vreo două milioane din Siria şi Irak, iar restul din alte zone. Turcia nu mai avea capacitatea să-i absoarbă. Acesta e motivul pentru care s-a întâmplat acum. Imigranți în număr mare sunt și în Liban, Iordania. Cei care rămân în acele țări limitrofe Siriei și Irakului nutresc speranța să se întoarcă la locurile de origine.

Ce ar trebui să facă Europa acum, în situaţia aceasta? Nu este o rezolvare să pună o cotă unei ţări, altă cotă altei ţări. Europa trebuie să accepte atât cât are nevoie fiecare ţară. Cele mai mari nevoi le au ţările occidentale. Ar trebui să lase piaţa liberă şi în cazul imigraţiei, nu să pună cotă. Credeţi că acea cotă de 1500 sau 1700 cât are România va fi respectată vreodată? Nu! Deocamdată, imigraţia va fi de sub 1.500 în România, pentru că salariile din România şi condiţiile pe care le oferă nu sunt atractive. Însăşi România este o sursă de imigranţi. Ei ştiu foarte bine care sunt condiţiile. Nu vor rămâne nici în Grecia, nici în Bulgaria, nici în Serbia. Acum s-au lămurit şi cu Ungaria. Merg mai departe, dincolo de Alpi. Mulți din acești oameni sunt tineri și au calificări care îi vor ajuta să se realizeze și în Europa apuseană. Vin cei care se bizuie pe ei înșiși.

Va veni vremea pentru imigranţi şi în restul Europei, în aceste ţări de care acum spuneţi că se feresc? Sau când nu va mai fi loc în ţările pe care le preferă imigrantii acum?…Va veni vremea când condiţiile economice vor fi la un nivel… cât de cât atrăgător. În momentul în care se blochează – că ei sunt în continuu contact unii cu alţii -, imigraţia se va stopa de la sine. Dar mai e o problemă: trebuie să se pună capăt haosului din ţările de origine. Au plecat acum patru milioane de sirieni, dar înainte nu plecase niciun sirian. De ce?! Pentru că în Siria se trăia destul de bine. Nu vreau să laud regimul lui Assad, care cred că este un regim politic nepopular, nedemocratic; n-am fost niciodată în Siria. Stiu însă că Siria a fost întotdeauna o zonă a lumii arabe cu un standard de civilizaţie mai ridicat. De fapt, Siria a fost o zonă privilegiată a Imperiului bizantin, apoi a devenit o zonă privilegiată a califatului arab, iniţial fiind chiar nucleul strălucitei civilizații islamice.

Dar nu depinde de ei să pună capăt haosului din ţările lor? Eu am alte intrebari:cine a provocat războiul? Şi cine îl menţine? Înainte de toate, marile puteri trebuie să se înţeleagă între ele, pentru că au interese mari acolo. Să nu ne ascundem după deget! De ce nu au izbucnit războaiele astea în ţări care nu au însemnătate energetică şi geostrategică? Libia este o rezervă de petrol şi gaze. Irakul, Siria, AfganistanulSă nu vă închipuiţi că cei care fac război în Afganistan nu ştiu ce se află sub pietroaiele de acolo. Afganistanul este o ţară extrem de bogată. Documentaţi-vă şi veți afla ce bogăţii are Afganistanul. Plus că Afganistanul are şi o poziţie geostrategică, fiind între India şi China. Deci, dacă se vor linişti ţările acestea, nu vor mai pleca oamenii, iar o parte a celor plecați se va întoarce. Dar, acum, oamenii nu mai au nimic acolo, casele au fost şi sunt bombardate. Nu motivele economice i-au determinat pe sirieni să plece, ei nu aveau determinare economică până acum. I -a determinat lipsa totală a siguranţei vieţii.

 Tot Dvs. spuneaţi că acest val de imigranţi tot venea, dacă nu azi, mâine…  Bun, nu era din Siria, dar era din altă parte. Acum a izbucnit din Siria din cauza acestui război, de care sunt responsabili nu sirienii în primul rând, ci occidentalii. Mi-aduc aminte de o vorbă a unui scriitor arab: dacă Orientul nu este lăsat să se trezească la vreme, Occidentul nu va mai putea să doarmă. Orientul n-a fost lăsat să se trezească la vreme, reformele trebuiau să fie făcute încă din sec 19. Au fost tentative de reformă în toate aceste ţări, dar singura care a reuşit a fost Turcia lui Atatürk. În toate celelalte ţări nu au reuşit. Pentru că nu au fost lăsaţi. Numai Turcia a fost lăsată să se trezească. Pentru că nu avea bogăţii… Dacă avea bogăţii, energie, nici Turcia nu era lăsată să se trezească.

 Autor: Marius Avram

Distribuie articolul

COMENTARII

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.