ATENȚIE S-A INTRAT IN POST! „Postul este, înainte de orice, un act...

ATENȚIE S-A INTRAT IN POST! „Postul este, înainte de orice, un act liturgic”!

0 89

A început postul Paştelui, cel mai lung şi cel mai aspru dintre toate. Braşovenii care au început să-şi facă provizii din pieţe şi supermarketuri spun că este şi costisitor

A început postul Paştelui, cel mai lung şi cel mai aspru dintre toate. Braşovenii care au început să-şi facă provizii din pieţe şi supermarketuri spun că este şi costisitor. Mâncarea de post este mai scumpă decât anul trecut iar oamenii preferă mai degrabă produsele din cămară ca să treacă peste aceste aproape 2 luni. Preoţii reamintesc că postul este, înainte de orice, un act liturgic.

Pentru credincioşii ortodocşi urmează şapte săptămâni de post strict, fără carne, ouă şi produse lactate. Nu e nici uşor, nici ieftin, mai ales că este perioada din an în care fructele şi legumele au preţuri mari. Dar oamenii sunt decişi să postească măcar miercurea şi vinerea şi caută alimente mai accesibile în piaţă.

Misiunea se dovedeşte de-a dreptul dificilă mai ales pentru cei cu venituri mici.
Tradiţia, inclusiv cea ortodoxă (creştină) îi îndeamnă pe credincioşi ca în perioada postului să se purifice trupeşte şi sufleteşte. Preoţii spun că abţinerea de la consumarea anumitor alimente nu înseamnă neapărat post.
Chiar şi biserica recomandă însă credincioşilor suferinzi să nu facă exces de zel atunci când vine vorba de a ţine post, care este cu precădere un act liturgic.

Potrivit protopopului Braşovului, preot Gheorghe Dănuţ Benga, nu se ştirbeşte cu nimic şi nu se întinează cu nimic postul dacă din greşeală credincioşii au mâncat ceva de dulce pentru că hrana nu este spurcată, este un dar de la Dumnezeu.

Anul acesta Paştele va fi sărbătorit de către creştinii ortodocşi şi greco catolici pe data de 8 aprilie iar de către cei catolici o săptămână mai devreme.

Vifor Rotar

COMENTARII