Băsescu avea dreptate: „nu e bună Monarhia! „Dacă moștenitor vine un fonfăit,...

Băsescu avea dreptate: „nu e bună Monarhia! „Dacă moștenitor vine un fonfăit, ori un stricat și o pușlama ca …Carol al II-lea?”

0 92

Vestea dezmoștenirii Prințului Nicolae a făcut destul de multă vâlvă în presa din România, dar și din străinătate... Tânărul, în care Casa Regală a investit atât de mult capital simbolic în ultimii ani, a dispărut ca un balon de săpun de pe scena publică, lăsând în urmă întrebări la care reprezentanții Casei de România au răspuns fără să spună în esență nimic.
Care este butonul care a declansat totul: 
cumva pi-pizza de la Palatul Elisabeta? Mutarea tânărului în Bucureștii Noi? Ambițiile și luptele de palat care se țeseau pe lângă un rege bătrân?

Cândva dezmoștenirile regesti nu se făceau nici pentru abateri graveDar ce mai e grav dupa ce  Prințul Carol (viitorul rege destrabalat Carol al II-lea) a fost dezmoștenit după ce si-a dat pe bune „demisia” in 1925? Apoi, sub numele  de Karaiman, a fugit la Paris cu duduia – Elena Lupescu, renuntzand oficial la tron, pentru o doamnă de condiție îndoielnică. El nu era la primul incident de acest tip.
În anii Primului Război Mondial când soldatul român prost echipat și instruit murea pe frontprințișorul, care era căpitan în Armata Română, o ducea din chefuri în chefuri. Lui i-a căzut cu tronc o fată frumușică ,altfel de condiție bună, Ioana Lambrino, cunoscută ca „Zizi”. Problema era că  tinerii nu aveau cum să se căsătorească. Potrivit legii în vigoare din 1866, din momentul venirii lui Carol I ( și reconfirmată în 1881), când România a devenit Regat : reprezentanții Casei Regale nu se puteau căsători cu cetățeni români...
Ideea nu era rea,incercand sa protejeze astfel Casa Regala de orice amestec in ”ciorovaiala politica specifica cumetriei boierimii balcanice si de „combinatii” a rubedeniilor de tot felul…
Din acest motiv, 
iresponsabilul prinț mostenitor Carol a dezertat  fugind la Odesa cu Zizi Lambrino unde s-a casatorit pe ascuns în 1916, când țara era în plin război, sfidandu-i pe Regele Ferdinand si Regina Mariacu doi an inainte de Marea Unire

Apoi, in 1925, când a fugit la Paris cu Elena Lupescu, era deja a doua oară când făcea acest lucru. Era un bărbat divorțat de Zizi Lambrino, recăsătorit cu prințesa Elena a Greciei și Danemarcei, tată al unui copil minor –viitorul Rege Mihai. Deci vedem că antecedentele sale erau mult mai grave, comparative cu cele ale actualului „prinț” Nicolae. Să fie oare acum o jignire mai mare pentru Casa Regală,…sarcina uterina dusa la capat a unei pi-pizzecare ravneste  la Palatul Elisabeta, decât destrăbălările fostului rege – pushlama al României, Carol II-lea?
Pe de altă parte, vedem și alți prinți din Monarhii care se află încă la putere în Europa si care calcă strâmb… Să fie Casa de România mai strictă? Răspunsul stă în interpretarea unui document /regulament de ONG (Statutul Casei Regale) și a unei situații diferite față de cea a unei monarhii ce se află în exercițiul funcțiunii.Altfel spus multe din deciziile Regelui sau din modificările aduse Statutului Casei Regale în 2007, ar fi fost ilegale înainte de 1947. Le vom lua pe rând pentru a descoperi „ilegalitățile”:

Regele Mihai I nu are niciun băiat care să îi succeadă, așa cum spune legea salică adoptată în Constituțiile regale din 1866, 1881, 1923,1938.  În lipsă de descendenți în linie bărbătească ai regelui, succesiunea tronului se va cuveni celui mai în vârstă dintre frații săi sau coborâtorilor acestora.
Pe această bază, la 18 mai 1881, moștenitor al Coroanei României a devenit principele Ferdinand de Hohenzollern, doar nepotul lui Carol I.     

În 1996 principesa Margareta se căsătorește cu un actor de origine gagauza Radu Duda. Potrivit reglementărilor in vigoare inca,  Margareta ar fi trebuit dezmoștenită, așa cum a pățit și fratele regelui Carol al II-lea, principele Nicolae, care s-a căsătorit cu Ioana Doletti în 1931.
În 2007 apar modificări majore ale Statutului Casei Regaleeste înlăturată legea salică, iar Principesa Margareta devine succesoarea la șefia acestei instituții. Este iertată chiar și căsătoria cu un cetățean român, care în mod automat ar fi dezmoștenit-o. Principele Nicolae, care fiind născut pe linia feminină a Casei Regale nu ar fi avut niciun drept la succesiune, este introdus și el în rândul prinților.
În anul 2011, Regele Mihai decide ruptura de Casa de Hohenzollern-Sigmaringen. Altfel spus, chiar de locul de unde ar fi putut veni un succesor – așa cum a venit regele Ferdinand.
Dincolo de aceste lucruri discutabile ar mai fi de spus că în anul 2013 Casa Regală este amestecată într-un scandal, când cea de-a treia fiica a Regelui Mihai și a cincea în linie succesorală, potrivit Statutului din 2007, Irina Walker a fost arestată împreună cu soțul ei, cei doi fiind acuzați ca au organizat pariuri și lupte ilegale de cocoși la ferma lor din estul statului american Oregon
Acum un an explodeaza  decizia cu privire la dezmoștenirea lui Nicolae a picat ca un trăsnet. Nici măcar tabloidele nu au apucat să scoată ceva cu adevarat mizerabil la înaintare. Dar după experiențele cu Carol al II-lea și ultimul scandal cu noul bastard (desi de sex feminin!), raposatul Rege Mihai, (care in ultimii ani de viata ai lui Carol al II-lea rupsese definitiv relatiile cu tatal sau) ajunsese să sufle și în iaurt. Oricum ar fi, faptul că …. Casa Regală republicana  este o instituție privată, asemeni unei „corporații’ (cu o avere de peste 60 milioane euro!!), deciziile interne precum celebrul Statut, nu au valoare mai mare decât regulamentul de ordine interioară a unei societăți comerciale.
Are si Tudose dreptate …chiar daca la Bucuresti a fost la inmormantare Printzul Charles si fostul Rege al Spaniei! (cronicar regal)

COMENTARII