Braşovenii dau şpagă la medic de ruşine, de mulţumire sau prin tradiţie

Braşovenii dau şpagă la medic de ruşine, de mulţumire sau prin tradiţie

0 277

Spaga la medic are un secol vechime. O spun braşovenii care recunosc că nu se pot dezbăra de obiceiul de a da atenţii, cadouri sau plicuri personalului medical care îi ingrijesc. Si ministrul Sănătăţii, Sorina Pintea, a admis ieri că nu are o soluţie pentru stârpirea şpăgii din spitale

Spaga la medic are un secol vechime. O spun braşovenii care recunosc că nu se pot dezbăra de obiceiul de a da atenţii, cadouri sau plicuri personalului medical care îi ingrijesc. Si ministrul Sănătăţii, Sorina Pintea, a admis ieri că nu are o soluţie pentru stârpirea şpăgii din spitale. Platformă piaţadeşpagă a întocmit o hartă a şpăgilor în spitalele publice din ţară, cu scopul de a descuraja această practică.
Deşi consideră că practica şpăgii nu ar trebui să existe şi că nu este un gest normal, pacienţii spun că sănătatea lor depinde de acest gest, o formă de recompensare a muncii personalului medical. Unii nu văd nimic greşit în a oferi astfel de atenţii.
„E o formă de a mulţumi celor care au grijă de sănătatea noastră”, „Se dau atenţii şi plicuri la cel mai mare la cel mai mic; ăia mai mari dau mai mult, că au de unde, noi amărâţii dăm mai puţin, că n-avem” sau „Acum că li s-au mărit salariile, n-ar mai trebui să primească nimic, dar lumea dă în continuare” sunt opiniile câtorva braşoveni despre obiceiul de a bani personalului medical.
Şpăgile merg de la câteva sute de lei până la mii de euro pentru intervenţii foarte complicate. Această tradiţie nefericită este greu de oprit chiar şi după ce doctori foarte cunoscuţi sunt cercetaţi pentru mita luată de la pacienţi. Marius Leonte, purtătorul de cuvânt al Spitalului Clinic Judeţean de Urgenţă Braşov, înfierează condiţionarea actului medical de primirea unor atenţii mai mari sau mai mici.
Piatadespaga.ro, o platformă creată din iniţiativa organizaţiei non-guvernamentale Funky Citizens, a întocmit o hartă a şpăgii practicate în spitalele publice din România: unde „se dă”, cât, dar şi care sunt spitalele şi medicii care nu condiţionează actul medical de şpagă.

Elena Calistru, preşedinte şi co-fondator Asociaţia Funky Citizens, spune că ideea platformei este de a încuraja oamenii să promoveze locurile unde nu se cere şpagă şi de a face cumva şpaga să se ducă mai jos.
Că problema plăţilor informale din unele spitale nu a fost încă rezolvată a fost recunoscut miercuri şi de Ministrul Sănătăţii, Sorina Pintea. Pacienţii care vor să reclame că li s-a cerut şpagă pot suma la hotline-ul anticorupţie lansat în 2016, 0800806806 .

Vifor Rotar

 

COMENTARII

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.