Brașovul se pregătește pentru „Asaltul Cetăţuii”

Brașovul se pregătește pentru „Asaltul Cetăţuii”

0 324

Cea de-a doua ediţie a Festivalului Internaţional de Reconstituire Istorică Braşov, care va avea loc în perioada 18-20 august, este dedicată luptele purtate de ostaşii de naţionalitate română din armata habsburgică în timpul campaniilor napoleoniene, din anii 1792 – 1815

Cea de-a doua ediţie a Festivalului Internaţional de Reconstituire Istorică Braşov, care va avea loc în perioada 18-20 august, este dedicată luptele purtate de ostaşii de naţionalitate română din armata habsburgică în timpul campaniilor napoleoniene, din anii 1792 – 1815. Potrivit lui Horia Vladimir Șerbănescu de la Muzeul Militar Naţional ,,Regele Ferdinand I”, consultant ştiinţific al festivalului, se marchează 220 de ani de la luptele purtate de armata austriacă, în războiul în care au fost foarte mulţi ostaşi români, cătane ardelene, împotriva lui Napoleon, între 1796-1797, dar şi vizita, acum 200 de ani, în 1917, a împăratului Francisc I al Austriei, la Braşov”.
Festivalul va avea două puncte de desfăşurare: – unul în Piaţa Sfatului, unde vor fi prezentări de arme, de uniforme, patrulări, celălalt la Cetăţuie, unde va avea loc „Asaltul”. Din oră în oră aici vor fi trase salve de tun, cu cele două tunuri, pentru a marca ora.
În 1817, Cetăţuia Braşovului a fost vizitată de Împăratul Francisc I şi Împărăteasa Carolina, care a dat și numele porții principale de intrare în Cetăţuie. Tot în Cetăţuie, spun istoricii, au fost aduşi prizonieri francezi, capturaţi în bătăliile pe care armata lui Napoleon le-a purtat în Europa Centrală cu habsburgii. Asaltul de reconstituire istorică al Cetăţuii este şi un semnal de alarmă asupra nevoii de a avea în viaţa cultură a oraşului Cetăţuia, dar şi o formă atractivă de a aduce braşovenii şi turiştii lângă Cetăţuie, nu doar de a-i păstra în Piaţa Sfatului – zonă deja consacrată pentru evenimentele culturale”, spune Nicolae Pepene, directorul Muzeului Judeţean de Istorie, organizator.
Sâmbătă, grupurile din Piaţa Sfatului vor face prezentări de arme, de uniforme, demonstraţii legate de tradiţiile militare de la începutul secolului al XIX-lea, vor patrula pe străzile pietonale din jurul Pieţei Sfatului, vor da explicaţii celor interesaţi despre cum se comportau militarii în epocă. Spre seară se vor deplasa în formaţie la Cetăţuie unde va avea loc o confruntare între trupele austriece şi cele franceze, aşa cum se întâmpla acum 220 de ani.
Se vor folosi efecte pirotehnice, muschete cu pulbere neagră, cu cremene, cu tunuri; cei interesaţi vor putea asista la demonstraţii tactice de luptă din acea perioadă, urmate de o paradă şi revenirea în Piaţa Sfatului. Programul de duminică îl va relua practic pe cel de sâmbătă, însă fără confruntarea de la Cetăţuie. Vor participa peste 100 de figuranți specializați în reenactment din România – de unde vor veni două asociaţii, dar şi din Cehia şi Ungaria, Cehia, cu o experienţă foarte mare în reconstituiri istorice.

Vifor Rotar

 

COMENTARII

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.